Falkoner Alle. Brick Award 22 Category "Living together". Mangor & Nagel A/S. close-up of facade
© Niels Nygaard

Brick Award 2022

Och vinnarna av Brick Award 2022 är...

50 projekt från hela världen deltog i slutspurten om att vinna årets priser i de fem kategorierna och Grand Prize, när Brick Award gick av stapeln den 9 juni 2022.

Här kan du läsa mer om de fem projekten som vann:

Det svenska projektet Basaren i Stockholm tillhörde de som nominerats till Brick Award 2022 i kategorin Living Together.  Byggnaden har ritats av Wingårdhs och med sina två ovala former
tar Basaren plats, utan att skrika för högt. Den mycket speciella runda tegelbyggnaden som idag inrymmer lägenheter på Hantverkargatan i Stockholm.

Danske Jesper Gottlieb ingick i 2022 års jury. 

 

Jesper Gottlieb i Brick Award jury 2022


 

"Jag tycker att det är viktigt att delta i Brick Award, så att vi kan hitta nya gränser för hur vi kan arbeta med tegel. Det är just vad det här arrangemanget bjuder in oss för. Brick Award betyder mycket för mig eftersom jag själv har varit lycklig nog att få ta emot två priser. Att vara en del av juryn är en av de största höjdpunkterna i min karriär."

Jesper Gottlieb
Arkitekt och kreativ direktör hos Gottlieb Paludan Architects

Ett internationellt arkitekturpris

Brick Award har sedan det delades ut första gången 2004 etablerat sig som ett internationellt erkänt arkitekturpris, som Wienerberger AG står bakom. Brick Award delas ut vartannat år för innovativ tegelarkitektur som visar spännvidden i användningen av keramiska produkter till väggar, fasader, tak och beläggningar. 

Ett av syftena med Brick Award är att stärka allmänhetens fokus på teglets estetiska och funktionella aspekter som byggnadsmaterial.

Även om Wienerberger står bakom arkitekturpriset så är det ett oberoende pris och användningen av Wienerberger tegelprodukter är därför inget krav för att kunna delta.

Totalt 50 projekt från hela världen deltar i slutspurten om årets priser, som delas ut i fem kategorier efter bedömning av en internationell expertjury.

De fem kategorierna kan variera något från år till år. 2022 års kategorier var: 

  • Feeling at home
  • Living together
  • Working together
  • Sharing public spaces
  • Building outside the box

Vinnarna av Brick Award offentliggörs vartannat år under en prisutdelning och presenteras tillsammans med de 50 nominerade projekten i den eleganta internationella Brick Book.

Priserna i årets Brick Award består av pengavinster som uppgår till närmare 30.000 euro och delas ut i de fem kategorierna – varav ett projekt får ta emot årets Grand Prize.

Du kan läsa mycket mer om Brick Award här: Brick Award.  Här kan du också se projekten som nominerades till Brick Award 22.

Brick Award 2022: Vinnarna

Se de 6 vinnarna av Brick Award 2022 här.

Brick Award: Svenska projekt

Se de svenska projekten från Brick Award här.

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.