Almind: Nytt fasadtegel utvecklat i fruktbart samarbete med AART

Almind | Samarbejdet med AART

 

 

 

Vi har just lanserat ett nytt fasadtegel som heter Almind i vårt sortiment och det har utvecklats i nära samarbete med AART. Arkitekterna hade en tydlig vision för teglet och dess uttryck, som skulle vara användbart och bidra med glöd åt både arkitekturen och det skandinaviska ljuset. Det nya teglet finns som LESS, vår CO2-sparande serie med fasadtegel.


 

Det är definitivt ingen slump att arkitekterna från AART bestämde sig för att utveckla ett signaturfasadtegel som kunde representera arkitektkontorets tradition av att bygga med tegel och samtidigt ingå i ett samägande. Det berättar Emilie Fenhann, ritningsansvarig och MAA-arkitekt (medlem av Akademisk Arkitektförening) hos AART:

- Tegel är nästan synonymt med dansk arkitektur och byggnation. Tegel finns överallt – både i staden och på landsbygden. På arkitektkontoret har vi lång erfarenhet av att rita byggnader av tegel. Därför var det naturligt för oss att fördjupa oss i just det materialet och bidra till att utveckla detaljerna när det gäller färg, taktilitet och uttryck. 

Hon får medhåll av AART-arkitekten Kalle Jørgensen:

- Teglet är en central del av vår byggtradition. Om man ser sig omkring i städer är tegel det främsta materialet man ser. Tegel har visat sig vara ett mycket långlivat material som håller i generationer. Det är ett gediget och robust material. Vi tycker att tegel är ett material som har många kvaliteter. Därför var det närmast självklart att vi skulle utveckla vårt eget fasadtegel.

   

   

Ett klassiskt och mångsidigt fasadtegel med glöd

Om du frågar Rikke Ask, vår arkitekt och Head of Product Management, som har varit med och utvecklat stenen, är Almind en omedelbar klassiker. Fasadteglet har ett fint färgspel som varierar från rött till en mer rosaaktig färgnyans och alla toner däremellan, vilket gör det mycket användbart då det fungerar både för gula och röda byggnader.

   

EW0462 Almind

Ett slaget rosenrött fasadtegel med färgspel. Almind har ett fint varierat färgspel med lerans egna färger, från klassiskt rött till varmt rosa och alla toner däremellan, vilket gör fasadteglet modernt men ändå allmängiltigt.  Almind utvecklades i samarbete med AART, som ville ha ett mångsidigt tegel som i sin enkelhet kunde användas i många olika typer av byggnader.

   

- Vi inspirerades av stadens bakgårdar, där tegelstenarna ofta har ett brokigt färgspel. Det var viktigt för oss att utveckla ett tegel med en speciell glöd och värme som både kunde användas med ljusa och mörka färger och kombineras med annat tegel, berättar Kalle Jørgensen.

Att hitta exakt rätt glöd var extra viktigt för arkitekterna eftersom teglet har utvecklats för den skandinaviska byggnadsmiljön.

- Vi ville skapa ett tegel som kan användas när som helst under året. Vi har tagit stor hänsyn till det skandinaviska vädret och att teglet ska se bra ut i solsken, skugga och regn och ge ett återsken – även när det är gråväder. När vi besökte tegelbruket för att titta på testväggarna gick vi alltid runt på skuggsidan för att försäkra oss om att teglet fungerade där också, säger Kalle Jørgensen.

AART:s vision var att skapa ett fasadtegel som passar in i byggnadsmiljön och som naturligt kan smälta in i både stads- och landsbygdsmiljöer, samt kan användas i många olika typer av byggnader och arkitektur.

- Vi ville ha ett mångsidigt tegel som i sin enkelhet kan användas på många olika sätt. Det var viktigt för oss att teglet kan stå ensamt och fungera över stora murytor, samt att alla sidor av teglet kan användas. Det skulle vara vackert i sig självt utan effekter och andra detaljer. Almind har lerans rena färg som gör att det är både modernt och samtidigt fungerar universellt, förklarar Emilie Fenhann.

Namnet på det nya fasadteglet återspeglar också det faktum att teglet skulle vara mångsidigt, tillgängligt och med bred användning i många olika typer av projekt.

- Teglets namn Almind kommer från det danska ordet almindingen, som betyder samägd. Det tycker vi är ett utmärkt namn för teglet. Vi har en tradition av välfärdsarkitektur och det krävdes ett tegel som kan ingå i allmännyttigt byggande, men som också kan användas av alla. Teglet är också ett samägande eftersom det kan återanvändas i andra byggnader, berättar Kalle Jørgensen.

   

"Det har været vigtigt for os, at Egernsund Wienerberger arbejder bevidst med at sænke CO2-forbruget i deres produktion af mursten. Vi ønskede en sten, der peger fremad, og derfor har produktionsmetoden og det endelige produkt også haft stor betydning for os. Mursten i sig selv er et CO2-tungt materiale, så derfor er det vigtigt, at man bruger det på den rigtige måde, og at udviklingen af produktet også er gennemtænkt."

Emilie Fenhann
Skitseringsleder og arkitekt MAA hos AART

   

Tillbaka till rötterna och det rena råmaterialet

Det nya teglet har utvecklats och producerats av våra duktiga medarbetare på Petersminde tegelbruk med fabrikschefen Henrik Christensen som viktig sparringpartner.

- Under utvecklingen av Almind återvände vi till våra rötter. Vi arbetar enbart med lera som är fri från tillsatser och Almind består av de två grundtyper av lera som finns i Danmark. Teglet innehåller en blandning av rödbränd och gulbränd lera och förhållandet mellan de två varierar. Det är det som ger Almind dess fina, varierade färgspel och ett mycket naturligt uttryck, förklarar Rikke Ask.

För arkitekterna var det viktigt att det var materialet i sig självt som var det bärande och inte en effekt på teglet.

- Det har varit spännande att få utforska materialet på ett så grundläggande sätt och delta på tegelbruket. Att vara en del av utvecklingen tillsammans med tegelbruket, där man börjar med att ha ett råmaterial och en vision och slutligen får det här lysande fasadteglet som vi hade i tankarna. Det har varit inspirerande att få bidra till att utveckla en produkt som vi kan använda i framtida projekt. Att vi inte bara kan sätta form utan också material på arkitekturen, säger Emilie Fenhann.

Kalle Jørgensen tillägger:

- Det har varit intressant att göra vårt eget fasadtegel eftersom det är en viktig komponent även i byggnadsdetaljerna. Det har varit otroligt lärorikt att gå på djupet med materialet och arbeta med ler- och kalkhalter och tillsammans med tegelbruket hitta fram till den exakt rätta glöden.

Ett fasadtegel med lägre CO2-avtryck

Det var inte bara teglets visuella uttryck som arkitekterna från AART hade i åtanke.

- Det var viktigt för oss att Wienerberger arbetar medvetet för att minska CO2-förbrukningen i sin tegelproduktion. Vi ville ha ett tegel som pekar framåt och därför var produktionsmetoden och den slutliga produkten också mycket viktiga för oss. Tegel är i sig ett CO2-tungt material och därför är det viktigt att det används på rätt sätt och att utvecklingen av produkten också är väl genomtänkt, säger Emilie Fenhann och fortsätter:

- Vi har valt att arbeta med Wienerberger eftersom de tillverkar LESS-teglet, som har ett lägre CO2-avtryck i produktionen. Att vi kunde få Almind i en LESS-version var viktigt för oss, så att vi kan fortsätta att använda fasadteglet i framtiden.

Ett bra och fruktbart samarbete

Utvecklingssamarbetet kring det nya fasadteglet Almind har tagit sex månader från det att de första idéerna presenterades och tills det slutliga teglet kom ut ur ugnen.

- Det har varit ett bra och fruktbart samarbete. Särskilt eftersom arkitekterna från AART var så väl förberedda. De tog sig an projektet med en mycket tydlig vision, som de har varit mycket bra på att förmedla även till oss. Sedan var det väldigt lätt för oss att komma igång eftersom de visste vart de var på väg med teglet, berättar Rikke Ask och tillägger:

- Almind har ett mycket klassiskt uttryck och kan användas i de flesta sammanhang, kontexter och projekt. Tack vare sitt varierade färgspel är det också lätt att kombinera med annat fasadtegel, men även med andra material. Jag tycker att det har blivit ett vackert tegel på ett ödmjukt sätt. Det sticker inte ut, utan finns där bara, vilket är fasadteglets främsta uppgift. Det lämnar plats för både arkitekturen och grannarna.

    

    

Det nya fasadteglet Almind har även uppfyllt arkitekternas förväntningar:

- Jag tycker att Almind har blivit ett riktigt vackert tegel som har den här lysande, varma glöden som vi hade i tankarna under hela processen. Det har blivit det tegel som vi drömde om, säger Emilie Fenhann och Kalle Jørgensen avslutar:

- Vi är otroligt glada över vårt nya tegel. Vi tycker att det har en lågmäld elegans. Det passar utmärkt in i vår befintliga stadsmiljö och vi ser fram emot att använda det i många projekt. 

- Det är alltid intressant för oss att samarbeta med arkitekter och få inspiration till utvecklingen av nya tegeltyper. Det är en unik sparringprocess som vi verkligen uppskattar, avslutar Rikke Ask.


 

LESS. CO2-besparande fasadtegel för framtidens byggande.

Genom att minska materialförbrukningen med 15% och bränna med certifierad biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90%. CO2-besparingen i produktionen av LESS täcker fas A3 i EPD:n.
 

Dyk ner i vårt utbud av fasadtegel

Wienerberger har ett brett utbud av fasadtegel med olika ytstrukturer och många olika färger.
 

Besök vår visningslokal

Du är mycket välkommen att besöka vår visningslokal, där du kan gå på upptäcktsfärd bland våra produkter för fasaden. 


 

Senaste artiklarna

0Resultat


 

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.