Från militärområde till sprudlande bostadsområde: Wienerberger levererar fasadtegel till Brf Logementet

Brick: EW0110 Rød Okker | Wienerberger AB

 

Kviberg var fram till 1994 ett regemente och kvar finns det gamla militärområdet Kvibergs kaserner. Nu växer Brf Logementet fram på området, i form av två hus bestående av 102 lägenheter och fyra lokaler. För att respektera områdets kulturhistoriska värde och höga ambitionsnivåer krävdes en noggrann gestaltning och ett aktsamt materialval. Därför valde man att klä Brf Logementet med fasadtegel från Wienerberger.

 

Det satsas stort på Kviberg. Det säger Bonava, som står bakom byggandet av ett nytt grannskap i Kviberg utanför Göteborg. Totalt kommer grannskapet att bestå av fyra flerbostadshus, men först ut är Logementet och dess 102 lägenheter som tillsammans bildar en egen bostadsrättsförening.

Beläget i ett område omgivet av äldre tegelbyggnader, var det en självklarhet för Bonava att använda fasadtegel som fasadmaterial för att matcha den omgivande arkitekturen. Processen att överföra idén om tegel till verklighet var även väl förankrad från början.

- Trots att tegel var ett krav enligt detaljplanen och gestaltningen för Logementet, är det tydligt att tegel ändå skulle ha valts som fasadmaterial även utan dessa krav. Fördelen med att använda tegel är att det skapar en beständig byggnad som smälter väl in i omgivningen. Det är ett material som ger byggnaderna en tidlös skönhet och en känsla av varaktighet, berättar Ulf Edelborg, Project Manager på Bonava.

   

"Fördelen med att använda tegel är att det skapar en beständig byggnad som smälter väl in i omgivningen. Det är ett material som ger byggnaderna en tidlös skönhet och en känsla av varaktighet."

Ulf Edelborg
Project Manager på Bonava

   

Klassisk och historisk färgsättning

Logementet byggs på Kvibergs kasernområde, en tidigare viktig militäranläggning i staden, som idag fungerar som mötesplats för idrott, hälsa, utbildning och kultur. På grund av områdets kulturhistoriska värde och omgivande byggnationer blev valet av fasadmaterial enkelt.

- De valda färgerna för teglet har noga anpassats för att passa in i omgivningen. Genom att visa upp stenprover baserat på gestaltningsförslaget för stadsbyggnadskontoret och utforska de närliggande byggnadernas färgsättning, har vi kunnat säkerställa att teglet harmoniserar väl med den klassiska och historiska färgpaletten i området, säger Ulf Edelborg och fortsätter:

- Samtidigt har vi valt att ge bottenplanen och dess lokaler en markerad karaktär med ett ljusare uttryck och detaljering runt entrépartierna, som skapar en levande stadsmiljö och lockar till sig intresse. Genom att skapa kontraster och använda olika fogar har vi även kunnat skapa en visuell separation mellan de två första våningarna och de övriga våningarna. Detta ger en speciell upplevelse för personer som passerar förbi och det visar att det finns en annan dynamik och livlighet på bottenplanet, som även de får ta del av.

Till Logementet har vi levererat vårt fasadtegel EW0110 Röd Ockra, ett rödbrunt slaget fasadtegel med ett renfärgat och lugnt uttryck.

- EW0110 Röd Ockra är ett mycket klassiskt fasadtegel som passar bra in här i Kviberg. Genom att använda sig av olika fogfärger har man lyckats skapa en markerad bottenvåning som främjar en levande stadsmiljö. Bonava har tillsammans med entreprenör och murare lyckats jobba med fasaden och strukturen på ett sätt som gör den intressant, även om det är ett väldigt klassiskt fasadtegel man har valt. Det är mycket kul att se hur allting har blivit nu när ställningarna har börjat tas bort, säger Mikael Lorentzon, regionansvarig säljare på Wienerberger.

   

EW0110 Röd Ockra

Ett rödbrunt slaget fasadtegel. Röd Ockra är ett elegant fasadtegel med ett renfärgat, underdrivet uttryck. Mura upp Röd Ockra med en matchande brunröd fog för ett skarpt uttryck eller kombinera det med EW0112 Brun Valmue för en levande kontrast.

   

Svanenmärkta bostäder ställer krav

Hållbarhet är en naturlig del av Bonavas arbete och samtliga projekt strävar efter att uppnå Svanenmärkning, vilket innebär att de uppfyller strikta hållbarhetskrav på såväl material som energiavtryck och drift. Företaget har även satt upp Science Based Targets för att minska bolagets egna klimatavtryck och överväger alltid energieffektiviteten i byggnaderna för att säkerställa att de är hållbara och lätta att underhålla även om 10 eller 15 år. Ulf Edelborg förklarar:

- Vi Svanenmärker alla våra projekt och Brf Logementet är inget undantag. Våra miljömärkta hus har energisnåla lösningar som håller nere driftskostnaderna. De byggs även med noga kontrollerat byggmaterial som säkerställer att det inte förekommer miljöfarliga eller giftiga ämnen.

Rum för gemenskap – och nära till naturen

I Logementet delar grannarna på såväl en gemensam grillplats, pergola och boulebana. Det finns dessutom en smidig elcykelpool och möjlighet att använda en bilpool.

- Vi har byggt det här klassiska grannskapet med fokus på gemenskap. Det finns gemensamma ytor man kan använda både med sina nära och kära, men också tillsammans med andra grannar. Vi vet att gemenskap gör livet enklare – och hemmet större. Därför vill vi förbättra chanserna att man ska kunna gå från grannar till vänner, säger Ulf Edelborg.

Han fortsätter:

- Samtidigt ligger bostäderna nära det mesta, både stad och natur. Inflyttningen för Brf Logementet kommer att påbörjas i slutet av året för hus 1 och i slutet av första kvartalet 2024 för hus 2. Men alla ställningar borde vara borta i slutet av året, vilket ger förbipasserande och framtida boende möjlighet att fullt ut uppskatta den imponerande och gedigna arkitekturen hos Brf Logementet.

Brick: EW0110 Rød Okker | Wienerberger AB
Brick: EW0110 Rød Okker | Wienerberger AB

Vill lyfta fram både murare och entreprenör

Under byggnadsprocessen har Bonava haft god dialog med oss på Wienerberger och vår konstruktionsavdelning har hjälpt till att lösa utmaningar under hela byggets gång.

Slutligen vill Bonava lyfta fram processen med muraren som oerhört positiv:

- Det har varit en bra process med murarna på plats från Kungälvs Mur & Puts. De är väldigt engagerade och man känner verkligen deras höga yrkesstolthet. Även Wästbygg gör ett grymt jobb som huvudentreprenör och samordnar alla entreprenörer på plats, säger Ulf Edelborg och avslutar:

- Vi är nöjda med all hjälp och rådgivning vi har fått från alla aktörer som har varit inblandade i detta projekt och det är oerhört kul att äntligen få se resultatet av vårt arbete komma till liv.

   

Brick: EW0110 Rød Okker | Wienerberger AB

Information om Brf Logementet

Projektets namn: Brf Logementet
Arkitekt: Bonava
Produkter: EW0110 Röd Ockra
Färdigställt: 2023


 

Letar du efter det perfekta fasadteglet?

Upptäck vårt utbud av fasadtegel i olika färger och med olika ytstrukturer.
 

LESS. CO2-besparande fasadtegel för framtidens byggande.

Genom att minska materialförbrukningen med 15% och bränna med certifierad biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90%. CO2-besparingen i produktionen av LESS täcker fas A3 i EPD:n.
 

Besök vår visningslokal

Du är mycket välkommen att besöka vår visningslokal, där du kan gå på upptäcktsfärd bland våra produkter för fasaden. 


 

Senaste artiklarna

0Resultat


 

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.