Citadellskajen rustas med klassiskt fasadtegel – murat med baksidan utåt

Citadellskajen Malmö

 

Skanskas kvarter Citadellsstaden i Malmö har under flera år utvecklats till ett område som gör det möjligt för dess invånare att bo, arbeta och leva på en och samma plats

Brf Östra Citadellskajen består av 48 bostadsrättslägenheter med utsikt över Malmöhus Slott. Hit har Wienerberger levererat fasadtegel i gula nyanser, ett tegel som i folkmun även kallas för Malmötegel. För att förbättra det estetiska uttrycket valde man dessutom att mura tegelstenarna med baksidan utåt och på så sätt skapa mönstermurverk som sticker ut.

Utmed kanalen i Malmö har Skanska Hyresbostäder byggt bostadsområdet Citadellskajen. Bostadsrätterna byggdes i två etapper, och Brf Östra Citadellskajen var den första som stod klar. Östra Citadellskajens 48 lägenheter har utsikt över både vattnet och Malmöhus Slott och byggnaden är hållbarhetsmärkt med Miljöbyggnad Silver, där valen av byggmaterial är optimerade för att sänka drift- och underhållskostnader.

För att behålla kopplingen till Malmös äldre industribyggnader valde man att bygga Östra Citadellskajen med fasadtegel, som även hjälper till att hålla byggnaden lättskött, vacker och miljövänlig.

Gult fasadtegel – en Malmöklassiker

Med Malmöhus Slott som granne, var det viktigt att Östra Citadellskajen skulle samspela med de gedigna materialen på slottet. Därför valde man att klä byggnaden med fasadtegel från Wienerberger, ett tidlöst material i samma gula nyans som man kan hitta på flera andra platser i staden. Därför kallas den här nyansen av tegelstenar även för Malmötegel.

Det är Kanozi Arkitekter som står bakom utformandet av Citadellskajen och en stor del av deras arbete har spenderats på att försöka ta tillvara på de kvaliteter som finns i den omgivande miljön, och att förmedla en känsla som gör att varje malmöbo ska kunna känna igen sig i området. Därför föll valet till Östra Citadellskajen på det så kallade Malmöteglet.

Framtidens kvarter

I dagens byggbransch är hållbarhet A och O och det är viktigt att de byggnader som byggs eller renoveras kan möta framtidens krav. Vid Citadellskajen har Skanska har därför lagt stor vikt vid att arkitekturen skulle samspela med miljövänliga alternativ och erbjuda en bekväm, säker och trivsam miljö för varje boende. Därför är alla bostäder miljöklassade enligt Svanen. Östra Citadellskajens bostäder har dessutom märkts med Miljöbyggnad Silver.

Till fasaderna valde man fasadtegel från Wienerberger, något leverantören själva tycker var en utmärkt idé. Filip Davidsson, försäljningschef hos Wienerberger, berättar:

- Genom att välja fasadtegel kunde de få fram det arkitektoniska uttrycket som passar området, samtidigt som man inte kompromissar med hållbarheten. Tegelsten är ett tidlöst material som står starkt länge, och är dessutom något som passar in ypperligt i Malmö. 

Tegelstenens baksida skapar vackra fasader

Även om målet med Östra Citadellskajen var att skapa ett område som smälter in i omgivningarna och får varje malmöbo att känna sig hemma så ville man samtidigt att byggnadens arkitektur skulle erbjuda något nytt och unikt.

Genom att mura vissa fasadtegel med baksidan utåt kunde man skapa ett mönstermurverk som gjorde att fasaderna kom till liv. Filip Davidsson förklarar:

- Baksidan av stenen är mycket grövre i sitt uttryck och kan därför användas för att skapa spännande detaljer. Det är ett bra – och även billigt – sätt att ändra fasaden på, för resultatet blir snyggt och unikt samtidigt som fördelarna med fasadtegel finns kvar.

Många fördelar med fasadtegel

Det sägs att hållbarhet är teglets styrka. Fasadtegel är ett byggmaterial med hög motståndskraft mot väder, vind och slitage. Det kräver minimalt underhåll och är med och skapar starka byggnader med bra inomhusklimat. Filip Davidsson berättar:

- Förutom de självklara arkitektoniska fördelarna som fasadtegel har, såsom en enorm variation av form och färg, så är det även ett byggmaterial som har ett bestående värde på lång sikt. Tegel har en tidlös karaktär som ger byggnaderna en hög grad av värdestabilitet, särskilt eftersom det ofta förknippas med hög kvalitet. Och det är något som helt klart passar in i Citadellskajen.

Information om Östra Citadellskajen

 

Information om Östra Citadellskajen

Projektets namn: Brf Östra Citadellskajen
Arkitekt: Kanozi Arkitekter
Produkt: EW0491 Magma och Raps projektsten
Färdigställt: 2018


 

Brochure - mock-up - Miljöbyggnad

Så här bidrar vi till Miljöbyggnad

Behöver du dokumentation för ditt Miljöbyggnadsprojekt?

Se hur våra produkter bidrar till ordningen och beställ vårt Miljöbyggnads-dokumentationspaket här.Flera fördelar med fasadtegel.

Om du vill veta mer om hur fasadtegel kan främja ett bra inomhusklimat och personers välbefinnande, samtidigt som det är ett hållbart och starkt byggmaterial, kan du besöka vår hemsida. Där hittar du information om alla fördelar med tegel

Se vår samling av fasadtegel hår.

Fasadtegel murade med baksidan utåt

Tycker du att det låter intressant med mönstermurverk skapat genom att mura fasadtegel med baksidan utåt? Vill du veta mer om den unika tekniken? Tveka då inte att kontakta oss. 

Du hittar våra kontaktuppgifter här.

Ta del av vårt nyhetsbrev

På så sätt missar du inga spännande tips, nyheter eller projekt. Låt dig bli inspirerad och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

Anmäl dig här


 

Senaste artiklarna

0Resultat


 

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.