Idrottscenter smälter in i stadsmiljö tack vare karaktärsfull tegelfasad

Sportcenter in Malmö

 

Det är inte alltid lätt att få stora anläggningar att passa in i stadsmiljön, varken plats- eller stilmässigt.

Men mitt i Malmös stadskärna har Arkitektgruppen i Malmö AB skapat ett extraordinärt idrottscenter, en anläggning som innehåller två sporthallar placerade ovanpå varandra för optimal användning av marken. Genom att klä fasaden i fasadtegel från Wienerberger, smälter även den moderna sporthallen in bland stadens äldre byggnader.

 

Idag är Hästhagens Sporthall en social mötesplats för stadens invånare, där hallarna nyttjas av närliggande skolor under dagen och av föreningslivet på kvällstid. Men när idrottscentret skulle byggas var man tvungen att övervinna två stora hinder. Man skulle integrera en multifunktionell byggnad i Malmös mest centrala läge, och samtidigt skulle man hitta ett kreativt sätt att bädda in byggnaden i omgivningen.

Därför valde man att bygga sporthallarna i höjd, där den ena placerades på den andra. För att få byggnaden att smälta in i stadsdelen, där de gamla husen står klädda med tegel, valde man även att satsa på fasadtegel till idrottsanläggningen.

Sportcenter som bjuder in till lek och rörelse

Cirka 1800 elever i olika åldersgrupper använder sporthallarna under dagen, och utanför skoltid står lokalerna öppna för allmänheten. Stora fönster som vetter ut mot en huvudgata ansluter utomhus- och inomhusaktiviteterna. På tomten finns ett kafé och en park, där man kan hitta ytor för bordtennis, en basketplan och en löparbana. Detta motiverar invånarna att bli aktiva och fungerar som en mötesplats för sociala aktiviteter.

Det gröna taket ger stadens centrum ytterligare ett grönt utrymme, och tillsammans med de rödbruna tegelstenarna skapas harmoni.

Tegelfasader att lägga märke till

Hästhagens Sporthall är ett perfekt exempel på fantastisk mönstermurning, med fasader gjorda av det rödbruna slagna fasadteglet EW0409 Valmue. För att mjuka upp det visuella intrycket från byggnaden och ge fasaden extra karaktär valde man att installera smala och breda fönster som alternerar på fasaden riktad mot gatan. Det, tillsammans med diagonalt anordnade, utskjutande tegelstenar och flera fogningsvarianter, skapade ett distinkt och attraktivt mönster vilket påminner om en kelimmatta.

EW0409 Valmue

En rød blødstrøgen mursten med tydelige brune og mørkere nuancer. Valmue er en karakterfuld mursten med et væld af røde og brune nuancer og tydelige mørkere sættemærker fra ovnens varme. Brug Valmue som en livlig kontrast til EW0309 Dyb rød.

Under byggprocessen genomfördes detaljerade ritningar och storskaliga fysiska tester på fasadväggen i nära samarbete med murare och Arkitektgruppen Malmö AB, för att uppnå de önskade detaljerna på den mönstrade fasaden.

   

   

Ett hållbart koncept

Förutom det breda utbudet av estetiska möjligheter spelade hållbarhet en viktig roll i valet av byggmaterial. Målet var inte bara att planera och bygga energieffektivt, utan man ville även säkerställa byggnadernas livslängd.

Med Hästhagens Sporthall har arkitekterna på Arkitektgruppen i Malmö AB klarat det här målet, mycket med hjälp av valet av fasadtegel. Tegel är nämligen ett helt naturligt material som står kvar, år efter år. Det är återvinningsbart, går att återanvända och kräver knappt något underhåll.

Filip Davidsson, försäljningschef på Wienerberger, säger:

- I tegelbranschen är vi övertygade om att hållbarhet är ett nyckelord för allt som har med fastigheter och byggprojekt att göra. Och ju längre byggnaderna håller, desto bättre är det för samhället och vår gemensamma miljö.

Han fortsätter:

- Hästhagens Sporthalls fokus ligger självklart på hälsa, och då är det viktigt att man bygger lokaler som främjar det. Med tegelfasader får man ett generellt positivt inflytande på inomhusklimatet då det kan ge en stabil innertemperatur och bidra till ljuddämpningen. Och det vet vi är viktigt för välbefinnandet.

Finalist till Stadsbyggnadspriset 2019

Malmö stad delar årligen ut sitt stadsbyggarpris för arkitektur och stadsbyggnad, och år 2019 var Hästhagens Sporthall en av sex finalister. Juryns motivering beskrev byggnaden som en viktig lagspelare med samtida spelstil. De förklarade att välanpassad volymhantering och mönstermurade tegelfasader, tillsammans med smarta lösningar som bjuder in till lek och aktivitet, har gett idrottscentret bra förutsättningar till att vara en älskad del av staden som kommer att åldras med skönhet och värdighet.

   

Information om Hästhagens Sporthall

Projektets namn: Hästhagens Sporthall
Arkitekt: Arkitektgruppen i Malmö AB
Produkt: EW0409 Valmue
Färdigställt: 2019Beställ vår bok om fasadtegel - 'En tegelsten i taget'

Ett uppslagsverk med inspiration, kollektion och kunskap i en och samma bok – för arkitekten.

Én mursten ad gangen - bogen om mursten | Egernsund Wienerberger A/SFasadtegel för nybyggen?

Behöver du rådgivning om fasadtegel som är speciellt utvecklat för nybyggen och andra projekt med speciella krav på färgspel och estetik? 

Besök vår visningslokal

Du är mycket välkommen att besöka vår visningslokal, där du kan gå på upptäcktsfärd bland våra produkter för fasaden. 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

   

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.