Fasadtegel med annorlunda murning ger sjukhuset i Sala ett ansiktslyft

Sala Sjukhus

 

I Sala håller ett nytt sjukhus på att ta form. För att möta framtidens vårdbehov bygger man om de befintliga lokalerna, och en helt ny vårdbyggnad uppförs intill promenadstråket i Sala stadspark. Ambitionen var att inte sticka ut för mycket och istället smälta in med områdets existerande uttryck.

Därför valde man att klä nybyggnationen med samma fasadtegel som den befintliga byggnaden – men med en annorlunda murning som ska påvisa skillnaden mellan gammalt och nytt.

2015 påbörjades planeringen för vad som kommer att bli Salas nya sjukhus. Bygget inkluderar både en ombyggnation på cirka 9800 m2 och en nybyggnation på totalt 10 200 m2 och sjukhuset planeras att tas i drift igen under 2022. För att binda samman de gamla och nya byggnaderna har man byggt en glasad gång som fungerar som en länk och ett entrétorg med servicefunktioner som café och reception.

Men även materialvalet har en roll i att skapa samhörighet mellan det gamla och det nya. Genom att klä den nya vårdbyggnaden i samma fasadtegel från Wienerberger som de befintliga byggnaderna har SWECO Architects lyckats få nybyggnationen att smälta in i det existerande uttrycket. 

 

Ett vackrare fasadtegel

Västmanlands sjukhus i Sala har man klätt med fasadtegel som är murat med olika skikt av löpförband med 1/2-stensförskjutning samt stapelförband med stående sten. Detta för att ge fasaden liv och särskilja den nya byggnaden från den gamla. Dick Willfjord på SWECO Architects, berättar:

- Den nya byggnaden kläs med samma fasadtegel som den befintliga byggnaden, men muras i skikt med annorlunda förband. De olika skikten gör att byggnaden inte ska kännas så hög och även om de två tegelbyggnaderna kommer att smälta ihop tack vare materialet och kulören, kommer detta samtidigt påvisa en viss skillnad mellan gammalt och nytt.

Lennart Henneberg, distriktsansvarig säljare på Wienerberger, berättar:

- Fasadteglet som valdes till sjukhuset är ett så kallat modultegel. Modulteglet (285 x 85 x 60) är mycket populärt i Mellansverige och norröver. Det är större än det danska och svenska normalformatet, vilket innebär färre stenar per kvadratmeter och snabbare murningsarbete. Djupet på fasadteglet resulterar i en tunnare vägg och därmed även i en mindre förbrukning av lera. Så fasadteglets format gör att du får ett bra kvadratmeterpris och färre transporter ut till byggarbetsplatsen. Det är helt enkelt ett smidigare fasadtegel att jobba med, och dessutom är det mycket vackert.

 

Sala Sjukhus
© SWECO Sweden

Fasadtegel kombinerar form och funktion

Fasadtegel är inte bara vackert. Det är även ett hållbart material som kräver minsta möjliga underhåll. Fasadtegel är både starkt och tåligt och kan hjälpa till att skapa en bra inomhusmiljö – något som är av yttersta vikt för bland annat sjukhusmiljöer. Lennart Henneberg förklarar:

- Till skillnad från många andra byggmaterial behöver inte fasadtegel skötas om på samma sätt. Det kräver i princip inget underhåll och du behöver inte lägga onödig tid och energi på att måla om fasaden bara efter några år. Fasadtegel är tidlöst, vackert och har massor av fördelar även för inomhusmiljön – vilket är väldigt viktigt för sjukhus och vårdmiljöer. Fasadtegel kombinerar form och funktion på bästa sätt och håller som regel i över 100 år, så jag tror att Salas nya sjukhus kommer att stå stolt i lång tid framöver.

Ett lyft för Sala stad

Sjukhuset ska ses som ett ”lyft” för platsen och byggnadens siluett kommer att ta plats i Salas nya stadsbild. Men placeringen av sjukhuset har varit ett känsligt ämne. Dick Willfjord förklarar:

- Den nya byggnaden, inklusive tillhörande teknikbyggnad, uppförs intill promenadstråket kring dammen i Sala stadspark. Detta är en uppskattad plats för många Salabor och därför är det ett känsligt läge att uppföra en stor byggnad på. Ambitionen har alltså varit att inte sticka ut för mycket och istället smälta in med det uttrycket som redan finns i området, och därför föll valet på fasadtegel. 

Sala Sjukhus
© SWECO Sweden

 

 

Information om Västmanlands sjukhus i Sala

Projektets namn: Västmanlands sjukhus i Sala
Arkitekt: SWECO Architects
Produkt: Rödflammig sandat projektsten
Färdigställt: 2022

 

_______


Upptäck våra fasadtegel

Går du i tankarna att välja fasadtegel till ditt nästa projekt? Upptäck vårt sortiment av fasadtegel och alla dess möjligheter. 

Se vår samling av fasadtegel hår.

Kontaks oss

Vill du bolla idéer till ditt nästa projekt, och hitta lösningar som främjar välbefinnandet? Kontakta då oss, vi står redo med råd och vägledning.

Du hittar våra kontaktuppgifter här.

Ta del av vårt nyhetsbrev

På så sätt missar du inga spännande tips, nyheter eller projekt. Låt dig bli inspirerad och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

Anmäl dig här

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.