Fasadtegel ramar in både pool och kontor vid prestigeprojektet Kvarter Poolen

Fasadtegel: EW2165 Antibes | Kvarteret Poolen, Stockholm

 

Arenastaden i Solna växer så att det knakar. I den snabbt utvecklande stadsdelen kan man hitta såväl Friends Arena som Westfield Mall of Scandinavia – samt Kvarter Poolen. Kvarter Poolen är ett av Stockholms nyaste landmärken, som tack vare sin unika konstruktion har kunnat kombinera kontorshus med nytt badhus för Solnaborna. För att möta miljökrav och skapa det rätta estetiska uttrycket har byggnaden klätts med fasadtegel från Wienerberger – med både traditionell och glaserad yta.

 

 

Kvarter Poolen är ett projekt som vuxit fram tack vare samarbetet mellan Fabege, Solna Stad, Strategisk Arkitektur och AIX Arkitekter. Projektet omfattar nyproduktionen av ett kontorshus på totalt 35 000 kvadratmeter i tio våningar samt anläggningen av en helt ny kommunal simhall, och är ett bra exempel på hur man på bästa sätt kan kombinera offentlig service med kommersiell utveckling.

Strategisk Arkitektur har gestaltat helheten av byggnaden på uppdrag av Fabege, medan AIX Arkitekter är arkitekt åt Solna Stad i arbetet med den nya simhallen. Till hela byggnaden har Wienerberger levererat fasadtegel, både traditionellt och glaserat.

   

"Fasadtegel är ett hållbart och tåligt material som vi människor har använt i tusentals år. Tegelbyggnader står emot tidens tand på ett helt annat sätt än många andra byggmaterial, utan att behöva särskilt underhåll under tiden. Vi brukar säga att en tegelbyggnad kan hålla i minst 100 år, så jag tror att hyresgästerna och simhallens besökare på Kvarter Poolen nog kommer att hinna både flytta in och flytta ut innan byggnaden har gjort sitt."

Lennart Henneberg
Distriktsansvarig säljare, Wienerberger AB

   

Tegelbyggnad som syns på långa vägar

Solnaborna har länge längtat efter en ny simhall. Men på grund av höga byggkostnader var det inte realistiskt att bygga ett fristående kommunalt badhus på området. Därför krävdes en mer innovativ och nytänkande lösning, vilket resulterade i just Kvarter Poolen – kontorshus och badhus i ett.

Kvarter Poolen har byggts för att bli stadens nya landmärke med fokus på ljusinsläpp, miljö och öppna ytor. Ett stort atrium släpper in dagsljus och den imponerande takhöjden är genomgående i hela fastigheten. Allt har sedan ramats in med fasadtegel från Wienerberger, där den största delen av huset har klätts med traditionellt danskt fasadtegel medan bottenvåningarna och fasaden under fönstren har klätts med glaserat fasadtegel – som ett extra vackert inslag. Lennart Henneberg, distriktsansvarig säljare hos Wienerberger, berättar:

- Vi har levererat allt fasadtegel till Kvarter Poolen. Bottenvåningarna är 100 procent glaserade i en vit ton, men ju längre upp på fasaden man kommer – desto mindre glasering blir det. Det börjar alltså med 100 procent glasering, sen blir det mindre och mindre och övergår till slut till vanligt fasadtegel längst upp. Och det blir mycket fint rent estetiskt.

Stick ut från mängden med glaserat fasadtegel

Glaserat fasadtegel spelar en större och större roll i nya projekt och renoveringar i Sverige. Glaseringen hjälper till att fånga och reflektera ljus, och skapar en kraftfull yta. Texturer, glansighet, färger – möjligheterna är oändliga. Lennart Henneberg förklarar:

- Glaserat fasadtegel har använts länge för att få fasader att sticka ut. Det kan användas som effektfulla detaljer i en tegelfasad och ger ofta en mer exklusiv känsla. Det är även väldigt populärt att använda en transparent glasyr för att framhäva tegelstenen ännu mer. Men fasaden ska också passa till husets arkitektoniska uttryck och därför erbjuder vi bland annat glaserat fasadtegel i alla standardkulörer enligt NCS- eller RAL-skalan.

Vid Kvarter Poolen har bottenvåningarna glaserats med en glasyr i vit ton, medan man till fasaden under varje fönster har levererat glaserat tegel i brunt. Det är bland annat det nederländska företaget Panningen som stått för glaseringen; vilka även är en del av Wienerberger. Lennart Henneberg fortsätter:

- Panningen är en av världens bästa glasyrfabriker, med otroligt tekniskt kunnig personal. I projektet Kvarter Poolen har de stått för glaseringen av fönsterbänkarna och resultatet har blivit fantastiskt. Det är helt klart en fördel för våra kunder att vi kan erbjuda detta in-house.

Miljöklassas enligt BREEAM Excellent

Det är dock inte bara det estetiska som man har haft i åtanke på Kvarter Poolen. Byggnaden uppfyller nämligen kraven för BREEAM i nivån Excellent. BREEAM är det mest använda certifieringssystemet i Europa och har som mål att främja miljövänlig och hållbar byggnation utifrån kategorier som bland annat materialval, energianvändning, inomhusklimat, byggprocesser och påverkan på närmiljön. Fabege har dessutom installerat både solceller och grönytor på byggnadens tak.

Wienerbergers produkter bidrar positivt till olika certifieringssystem, då tegel är ett långtidshållbart material gjort av naturmaterial såsom lera, sand och vatten. Dessutom släpper materialen i ett tegelhus inte ut allergiframkallande ämnen, och är därför bra för såväl miljön som personernas välbefinnande.

   

EW2165 Antibes

Ett sandfärgat slaget fasadtegel med grå och vita nyanser. Antibes är ett fasadtegel i den franska serien, en familj av fasadtegel som alla är uppkallade efter franska städer och vars blida färgpaletter är inspirerade av det sydfranska semesterlandskapet: strandens sten och sand, gyllene marker och lätta sommarkläder i mjukt linne.

   

Fasadtegel åldras inte

När man bygger ett prestigeprojekt som Kvarter Poolen har man målet att byggnaden ska hålla och stå kvar – länge. Att byggnaden alltså ska vara hållbar, på fler sätt än ett.

I tegelbranschen är man övertygad om att hållbarhet är ett nyckelord för allt som har med fastigheter och byggprojekt att göra, och ju längre byggnaderna håller – desto bättre är det för både samhället och miljön. Lennart Henneberg avslutar:

- Fasadtegel är ett hållbart och tåligt material som vi människor har använt i tusentals år. Tegelbyggnader står emot tidens tand på ett helt annat sätt än många andra byggmaterial, utan att behöva särskilt underhåll under tiden. Vi brukar säga att en tegelbyggnad kan hålla i minst 100 år, så jag tror att hyresgästerna och simhallens besökare på Kvarter Poolen nog kommer att hinna både flytta in och flytta ut innan byggnaden har gjort sitt.

Det första spadtaget togs i oktober 2018 och inflyttningen började under det första kvartalet 2022.

   

Information om projektet

Projektets namn: Kvarter Poolen
Arkitekt: Strategisk Arkitektur / AIX Arkitekter
Produkt: EW2165 Antibes och glaserat fasadtegel
Färdigställt: 2022


 

Beställ vår bok om fasadtegel - 'En tegelsten i taget'

Ett uppslagsverk med inspiration, kollektion och kunskap i en och samma bok – för arkitekten.

Én mursten ad gangen - bogen om mursten | Egernsund Wienerberger A/S


 

Glaserat fasadtegel

Glaserat fasadtegel får en allt större roll i nya projekt och renoveringar. Glaserat fasadtegel talar nämligen ett nytt fasadspråk: den blanka ytans.



 

Dyk ner i vårt utbud av fasadtegel

Wienerberger har ett brett utbud av fasadtegel med olika ytstrukturer och många olika färger.




 

Besök vår visningslokal

Du är mycket välkommen att besöka vår visningslokal, där du kan gå på upptäcktsfärd bland våra produkter för fasaden.



 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

   

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.