Æbeløens fasadtegel matchar fogar, tak och balkonger

Dezeen Award Æbleøen Arhus Cebra Arkitekter

 

I hjärtat av Aarhus i Danmark hittar man Æbeløens 146 exklusiva bostäder, som är en nytolkning av Øgadekvarterets klassiska radhus. Som en arkitektonisk prick över i är fasadernas färger noga avstämda, så att vårt fasadtegel matchar de övriga fasadelementen.

 

Vårt fasadtegel bidrar till att få modernt och autentiskt att gå hand i hand i Æbeløen. Det både slående och prisbelönta bostadsprojektet ligger tätt intill botaniska trädgården i Øgadekvarteret i Aarhus i Danmark, vilket avspeglar sig i de 10 radhusen och 136 lägenheterna på totalt 11 800 kvadratmeter.

De exklusiva bostäderna är nämligen designade med inspiration från områdets klassiska fastigheter av arkitektkontoret CEBRA, som har utvecklat området i samarbete med Raundahl & Moesby, som är totalentreprenör.

Rött, brunt och grått fasadtegel stöder nytolkning

Arkitekten har låtit Øgadekvarterets historiska fastigheter ge återklang i Æbeløens arkitektur. Till området har lagts en helt ny gata, som är döpt till Æbeløgade och skapar sammanhang från den ena änden till den andra.

CEBRA har kombinerat och nytolkat Øgadekvarterets karakteristiska arkitektoniska element. Därför bjuder området på klassiska tegelfasader, sluttande tak, framträdande fönsterbågar och gröna oaser, som bidrar till att binda ihop historia och framtid.

Vi har försett bostäderna med fasadtegel i klassiska röda och bruna färger, som med sina varma toner väcker nostalgi, men också med ljusgrått fasadtegel, som tillför ett modernare utseende.

Æbeløen är ett trevligt och speciellt område, och för Wienerberger har det varit spännande att sätta vår prägel på fasaderna, där fasadteglet spelar en avgörande roll för att få färgsammansättningen på radhusen att gå upp i en högre enhet och samtidigt passa bra ihop med de kringliggande byggnaderna.

Fasadteglet omfamnar genomgående färgval

Till Æbeløens fasader har man valt vårt slagna fasadtegel EW2207 Röd Mörk i en djupröd tegelfärg samt det bruna fasadteglet EW2412 Strato, som har ett dämpat spel i mörkare bruna nyanser. De röda och bruna färgerna står sig bra mot vårt ljusgrå fasadtegel EW2166 Sisteron.

    

EW2207 Röd mörk

Ett rött slaget fasadtegel. Rød mørk är ett rött, renfärgat fasadtegel med en djupröd tegelfärg.

Rød mørk kan med fördel kombineras med EW2260 Red Coal eller EW2216 Pakhustegl för ett underdrivet klassiskt uttryck. 

EW2412 Strato

Ett brunt slaget fasadtegel med spel i bruna nyanser. Strato är ett djupt brunt fasadtegel med ett dämpat spel i mörkare bruna nyanser. Strato bidrar till varje byggprojekt med tyngd och materialitet, mura eventuellt upp Strato med baksidan utåt för ett starkt, rått uttryck.

EW2166 Sisteron

En brun blødstrøgen mursten med spil i brune nuancer. Strato er en dyb brun mursten med et afdæmpet spil i mørkere brune nuancer.

    

Som ett särskilt kännetecken för området pryder olika färgtoner fasaderna på de enskilda byggnaderna, som var och en präglas av ett genomgående färgval.

Färgerna på fasadteglen är noga utvalda, så att de matchar fasadens övriga element, bland annat fogar, fönsterkarmar, tak och balkonger. Lyckligtvis har vi hos Wienerberger ett brett sortiment, inte minst när det gäller de klassiska röda och bruna nyanserna.

Det ska inte vara nödvändigt att kompromissa, vare sig när det gäller färg eller kvalitet. Därför är det viktigt för oss att kunna tillmötesgå de flesta önskemål med vårt stora utbud av färgvarianter, som också innefattar det populära Sisteron, som här med den ljusgrå tonen skiljer sig från de andra färgerna.

Fasadtegel och fogar smälter samman

Med det genomgående färgvalet i åtanke har man inte bara lagt ner kraft på att hitta de absolut rätta färgerna till fasadteglet, utan också till fogarna. Detta banade en rad stentavlor vägen för.

Tack vare ett antal stentavlor, där kombinationen mellan fasadtegel och fogfärg testades, kunde vi bedöma fasadteglet tillsammans med de specifika fogfärgerna i ett större sammanhang. Det var viktigt att fogen skulle smälta ihop helt med fasadteglet och här gör en stentavla underverk för att kunna justera tidigt i processen och komma fram till det önskade uttrycket och den helt rätta kombinationen.

En demonstrationsmodell på byggplatsen ger inte bara möjlighet att sätta väderbeständigheten på prov, utan också att se det visuella uttrycket med egna ögon, direkt på byggplatsen.

Æbeløen tar hem arkitekturpris

2021 tilldelades projektet Stadsarkitektens Særpris i samband med Arkitekturens Dag, där Aarhus kommun varje år premierar vackra och lyckade nybyggnadsprojekt.

I bedömningen lades bland annat vikt vid hur färger och material bidrar till att skapa helhet och samla Æbeløens byggnader till en stark helhet. Detta framgår av Aarhus kommuns hemsida:

- Bebyggelsen framstår som en sammansatt stadsbebyggelse där man har vridit och dragit och tänkt om de klassiska radhusen till en samlad vacker och välkomponerad helhet. Ingång, fönster och vindskupor har här tolkats, och balkonger och terrasser bidrar till bostadskvaliteter, och ett ovanligt vackert arbete har gjorts med material- och färgsammansättningen. Detta noggranna arbete samlar bebyggelsens många element till en helhet.

Dessutom blev bebyggelsen långlistad till Dezeen Awards 2021.

   

Information om Æbeløen

Projektets namn: Æbeløen
Arkitekt: CEBRA
Produkt: EW2207 Rød Mørk, EW2412 Strato och EW2166 Sisteron
Uppfört: 2016-2020Fasadtegel: EW2445 Persa | Rhododendron Hus, Danmark
Dyk ner i vårt utbud av fasadtegel

Wienerberger har ett brett utbud av fasadtegel med olika ytstrukturer och många olika färger.
 

Fasadtegel för nybyggen?

Behöver du rådgivning om fasadtegel som är speciellt utvecklat för nybyggen och andra projekt med speciella krav på färgspel och estetik? 

Besök vår visningslokal

Du är mycket välkommen att besöka vår visningslokal, där du kan gå på upptäcktsfärd bland våra produkter för fasaden. 


 

Senaste artiklarna

0Resultat

  

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

  

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.