Gedigen trästomme och vackert fasadtegel signalerar hållbarhet vid Brf Pilbacken

Fasadtegel - EW0105 Ingefær - Brf. Pilbacken, Sverige

 

Välkommen till Pilgläntan i Varberg. Här hittar du Brf Pilbacken, bestående av två flerbostadshus med totalt 48 bostadsrätter och närhet till både hav, stad och natur. Genom att bygga husen med gedigna material som trä och fasadtegel från Wienerberger, har Derome och Fredblad Arkitekter skapat ramen för trivsamma hem – där fina utblickar och stort ljusinsläpp är en önskvärd bonus.

Fasadtegel som matchar omgivningen

Brf Pilbacken har ett fantastiskt läge. Det ligger fritt och luftigt på en höjd, med skog och natur precis runt knuten. För att få de två punkthusen att ändå kännas naturliga i området, valde Fredblad Arkitekter ett fasadtegel med en sandfärgad baskulör som skiftar i ett färgspel mellan grått, gult och grönt. Emmie Tabrizi Carlsson, arkitekt på Fredblad Arkitekter, berättar:

- Vi valde Wienerbergers tegelsort EW0105 Ingefär, då dess varierande gröna inslag blandades väldigt fint med områdets natur och grönska. Fasadteglet skiftar i kulör och möter upp färgtonerna från omgivningen. Sedan kombinerade vi detta med svarta plåtdetaljer vid fönstren och balkongräcken i svart smide. Fasadteglet står sig väldigt fint mot dessa svarta detaljer och tillsammans skapas vackra och uttrycksfulla fasader.

Det är just variationerna som fasadtegel ofta erbjuder som brukar uppskattas av arkitekter. Det betonar Filip Davidsson, försäljningschef på Wienerberger Sverige:

- Under åren har vi frågat många framstående arkitekter om vad de tycker om tegel. Och den fördel som blir mest belyst är de oändliga möjligheterna till variation i färg, form, geometriska mönster, förband och fina detaljer i murverket. Dessutom har fasadtegel en yta som kan ge ett speciellt färgspel och levande uttryck. Allt detta hittar man vid Brf Pilbacken, där EW0105 Ingefär verkligen kommer till sin rätta i den gröna och fria närmiljön.

     

"Vi valde Wienerbergers tegelsort EW0105 Ingefär, då dess varierande gröna inslag blandades väldigt fint med områdets natur och grönska. Fasadteglet skiftar i kulör och möter upp färgtonerna från omgivningen."

Emmie Tabrizi Carlsson, arkitekt på Fredblad Arkitekter

     

Fasadtegel: hållbart på fler sätt än ett

Hållbarhet är teglets styrka. Fasadtegel framställs av naturmaterial och kan återanvändas eller återvinnas när byggnaden rivs. Tegelkonstruktionen har även en bra CO2-profil när man tittar på den totala livscykeln, från produktion till återvinning.

Men det är inte bara dess gröna profil som lockar. Fasadtegel har nämligen lång livslängd och kräver minimalt underhåll. Det är motståndskraftigt mot väder och vind och åldras med värdighet. Och det var just detta som var ett av Deromes önskemål; hållbara hus som står länge. Därför valdes fasadtegel. Emmie Tabrizi Carlsson förklarar:

- Hållbarhet var en viktig aspekt genom hela processen. Derome ville ha gedigna material som signalerar hållbarhet. Vi använde oss av Deromes trästomme och träsystem, som vi sedan kompletterade med fasadteglet. Dessutom var det viktigt att få in mycket ljus och att lägenheterna skulle kännas välplanerade och trivsamma.

Hon kompletteras av Filip Davidsson, som fortsätter:

- Byggnader i Sverige måste kunna stå emot det skandinaviska vädret, men vi vet att många byggskador orsakas av just fukt och väderpåverkan. Därför är fasadtegel ett perfekt alternativ, särskilt när man letar efter en tålig och slitstark fasadlösning som vid Brf Pilbacken. Tegel är nämligen otroligt hållbart även vid påverkan av vatten och vind, och en tegelfasad åldras vackert trots minimalt underhåll. Tegelstenar har dessutom en hög värdestabilitet, då de förknippas med hälsosam kvalitet och en bra närmiljö.


 

  

Fasadtegel - EW0105 Ingefær - Brf. Pilbacken, Sverige
Fasadtegel - EW0105 Ingefær - Brf. Pilbacken, Sverige
Fasadtegel - EW0105 Ingefær - Brf. Pilbacken, Sverige


 

Moderna bostäder – klassiska material

Alla lägenheter i Brf Pilbackens två flerbostadshus har byggts med fina utblickar och fönster i flera väderstreck. De stora, inglasade balkongerna förlänger vardagsrummen och släpper samtidigt in mängder med ljus. Resultatet är moderna hem i robust stil – byggda med de klassiska materialen trä och tegel. Emmie Tabrizi Carlsson berättar:

- Vår vision var att skapa hem som är ljusa och fina, med en känsla av öppenhet och rymd tack vare många utblickar. Punkthus gör att man har dessa möjligheter, och tack vare de gedigna och ärliga materialen som vi har valt så vet vi att byggnaderna kan stå länge utan att mista sin skönhet.

Hon avslutar:

- Det var också kul att få större inblick i Wienerbergers sortiment. Derome har arbetat med produkter ifrån Wienerberger tidigare men nu när vi upptäckte att det har kommit många fler tegelsorter blev vi mycket mer positivt inställda till sortimentet. Det är alltid kul med variation och varierande valmöjligheter, särskilt kombinerat med en bra prisbild. Vi är jättenöjda med både val av fasadtegel och det slutliga resultatet.

 

Information om Brf Pilbacken

Projektets namn: Brf Pilbacken
Arkitekt: Fredblad Arkitekter
Produkt: EW0105 Ingefär
Färdigställt: 2021

Fasadtegel - EW0105 Ingefær - LESS

Ett gult slaget fasadtegel med vita och grönaktiga nyanser.

 

__________

 

Vill du ha inspiration i din inkorg?

Ta emot vårt nyhetsbrev och låt dig inspireras av våra referenser och produkter.
 

Upptäck vår hållbarhetsstrategi

Hur arbetar vi på Wienerberger med hållbarhet? Här kan du läsa mer om vår strategi för en bättre framtid.
 

LESS. Ett fasadtegel för framtidens byggande

Genom att minska materialförbrukningen med 15% och bränna med certifierad biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90%.

Så har vi skapat framtidens CO2-besparande fasadtegel.
 

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.