Tegelfasaden på Tanum kirkesenter är besläktad med viktigt kulturminne

Fasadtegel - Bronsgroen - Tanum Menighedscenter, Norge

 

Tanum kirkesenter är byggt i närheten av det viktiga kulturminnet Tanum kirke, som uppfördes under medeltiden. Arkitekterna har tagit hänsyn till byggnadsvolymen och de naturliga omgivningarna i området. Den gyllene tegelfasaden från Wienerberger ger ett muralt uttryck och är besläktat med den befintliga stenkyrkan.

Longva arkitekter vann Bærums arkitekturpris 2019 för Tanum kirkesenter och får beröm för kyrkobyggnadens referenser till nordisk efterkrigsarkitektur.  

 

Församlingsbyggnaden Tanum kirkesenter på Slependen i Bærum innehåller funktioner för allmänheten, såsom mötessal och mötesrum, utöver kontor för de anställda.  Församlingshuset är ritat av Longva arkitekter på uppdrag av byggherren Bærum kommun. Totalentreprenör är Moderne Byggfornyelse AS.

 

Gyllene tegelfasad på församlingshuset

Fasaden på Tanum kyrkcentrum är utförd i ljust gyllene fasadtegel från Wienerberger som tar upp färgerna från vegetationen. De utvändiga trapporna och stödmurarna är också klädda i samma fasadtegel som fasaden.

Till Tanum församlingshus har vi levererat tegeltypen Bronsgroen. Det är ett ljust gyllene handslaget fasadtegel med vita och spröda gröna nyanser. Bronsgroen är ett intressant fasadtegel med ett vågat färgspel och en rå yta som tillsammans skapar ett naturligt och dynamiskt uttryck på fasaden till Tanum Kirkesenter.

Fasadtegeltypen Bronsgroen är ett vackert, robust och hållbart material som passar bra till en kyrkobyggnad som ska stå i många tiotals år. Tegelfasaden är dessutom underhållsfri och blir bara vackrare med åren som går. 

 

Fasadtegel - Bronsgroen - Tanum Menighedscenter, Norge
© Copyright: Egernsund Wienerberger A/S | Arkitekt: Longva Arkitekter | Foto: Ivan Brodey
Fasadtegel - Bronsgroen - Tanum Menighedscenter, Norge
© Copyright: Egernsund Wienerberger A/S | Arkitekt: Longva Arkitekter | Foto: Ivan Brodey

Muralt uttryck visar släktskap med kyrkan

Församlingshuset är utformat för att ta hänsyn till det mycket viktiga kulturminnet Tanum kyrka, byggd under medeltiden. Arkitekterna har tagit hänsyn till att byggnadsvolymen underordnar sig Tanum kyrka, med en sakral karaktär. Det murala uttrycket från tegelfasaden skapar också släktskap till den befintliga stenkyrkan, men med en annan karaktär. Arkitekterna har sett till att det är kyrkan som framstår som den klart viktigaste byggnaden.

Omgivningarna runt församlingsbyggnaden har också varit en viktig del av utformningen. Tanum församlingshus ligger vackert beläget i ett frodigt naturlandskap. Longva arkitekter har fokuserat på att skapa en mjuk övergång mellan församlingshuset och terrängen utanför. Därför har befintlig vegetation som träd och skogsbotten bevarats och blivit en attraktiv del av uteområdet. I varje hörn av församlingshuset finns stora fönster som ramar in utsikten mot den historiska kyrkan. 

 

Fasadtegel - Bronsgroen - Tanum Menighedscenter, Norge
© Copyright: Egernsund Wienerberger A/S | Arkitekt: Longva Arkitekter | Foto: Ivan Brodey
Fasadtegel - Bronsgroen - Tanum Menighedscenter, Norge
© Copyright: Egernsund Wienerberger A/S | Arkitekt: Longva Arkitekter | Foto: Ivan Brodey

Vinnare av arkitekturpriset 2019

Att arbeta med ny arkitektur i närheten av viktiga kulturminnen kan vara krävande. Hur Longva arkitekter löste denna utmaning var mycket av bakgrunden till att de vann Bærum kommuns arkitekturpris 2019. Priset är ett hederspris för byggnadsverk och utomhusanläggniningar. Det ska gå till ett byggnadsverk eller till byggda omgivningar som utmärker sig genom sina kvaliteter. 

Balansen mellan hänsynen till kulturminnen och nya funktionella och tekniska krav är något av det juryn lade vikt vid i sin bedömning:

”Byggnadsuppgiften är mycket krävande eftersom kyrkan är ett mycket viktigt kulturminne och kulturlandskapet är vackert och sårbart. Arkitekten har på ett mästerligt sätt klarat att balansera hänsynen till kulturminnena på platsen mot nya funktionella och tekniska krav.  Nybygget är lågmält men signalerar samtidigt sitt offentliga och sakrala program. Fasaden är utförd i ljusbrunt tegel som tar upp den lokala färgpaletten.”

Juryn framhäver också hur församlingshuset har referenser till efterkrigstiden:

”Det murala uttrycket för församlingshuset antyder också ett släktskap till den befintliga stenkyrkan, men karaktären är annorlunda, så att kyrkan framstår som den klart viktigaste byggnaden. Arkitekturen är enkel och tidlös med referenser till nordisk efterkrigsarkitektur.”

 

 

Information om projektet

Projektets namn: Tanum kirkesenter
Arkitekt: Longva arkitekter
Produkt: Bronsgroen
Färdigställt: 2017

Danish Facade Brick Bronsgroen

Fasadtegel: 
Bronsgroen

Gratis: 3-i-1 till arkitekten om fasadtegel

En bok om fasadtegel med inspiration, kollektion och ritningsdel i en och samma bok.

Ladda ner den gratis här

Kontaks oss

Vill du bolla idéer till ditt nästa projekt, och hitta lösningar som främjar välbefinnandet? Kontakta då oss, vi står redo med råd och vägledning.

Du hittar våra kontaktuppgifter här.

Ta del av vårt nyhetsbrev

På så sätt missar du inga spännande tips, nyheter eller projekt. Låt dig bli inspirerad och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

Anmäl dig här


 

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.