Lägenhetskvarter får klassiskt uttryck med hjälp av rött fasadtegel

Brick: EW0409 Valmue - EW0447 Flint - EW0452 Grafit - EW0112 Brun Valmue | Kvarter 8

 

I stadsdelen Söderdalen i Jakobsberg uppför JM AB flera kvarter med högkvalitativa och robusta bostäder. Kvarter 8 består av en U-formad huskropp som innehåller 218 hyresrätter i olika storlekar, uppdelat på sex trapphus. För att bryta mot de omgivande kvarterens svala och ljusa karaktär valde ETTELVA Arkitekter att istället arbeta med en klassisk röd tegelkulör vid Kvarter 8 – som förstärker områdets industriella historia.

 

Nu är byggandet av Söderdalens åttonde bostadskvarter i gång för fullt. Stadsdelen, som tidigare varit ett industriområde, har nu väckts till liv med bostäder och kännetecknas av sin vackra parkmiljö med gångavstånd till såväl kollektivtrafik som shopping i Jakobsberg. 

Kvarter 8 består av 218 hyresrätter i blandade storlekar – allt från små ettor till större femmor. Lägenheterna vetter mot den nya Lillängsparken och byggs i U-form kring en grön innergård. För att förstärka stadsdelens industriella bakgrund har arkitekterna på ETTELVA Arkitekter valt att gå från områdets nuvarande uttryck, med svala och ljusa fasader, och istället jobba med en kombination av två klassiskt röda tegelkulörer och två ljusare fasadtegel.

Röda fasaddetaljer bildar röd tråd

Till Kvarter 8 har vi levererat fyra olika fasadtegel; EW0409 Valmue, EW0447 Flint, EW0453 Grafit och EW0112 Brun Valmue. Dessa har i sin tur placerats noggrant för att skapa de bästa förutsättningarna för husets fasader. Klara Östlund, arkitekt på ETTELVA Arkitekter, berättar:

- De tidigare kvarteren i Söderdalen har varit mer svala, med mycket beige, vitt och grått. Det ville vi bryta mot och istället jobba med den mer klassiska röda tegelkulören. Därför har hela konceptet varit mer klassiskt. Vi har även jobbat med mörkare röda kulörer på räcken och fönsterkarmar, samt tegelrött skivmaterial. Därmed har vi lyckats få med den röda tonen genomgående i hela byggnaden.

Miljömärkning ställer krav på både material och inomhusklimat

JM har länge jobbat med att bygga hållbart och Kvarter 8 är inget undantag. De nya lägenheterna i Söderdalen är miljömärkta med den nordiska märkningen Svanen. Det innebär att byggnaden har granskats ur ett livscykelperspektiv – från material till drift och användning. 

- Kvarter 8 kommer att Svanencertifieras, vilket ställer krav på det mesta. Det ställer krav på inomhusklimatet när det gäller ventilation och dagsljus, på vilka material som används och även hur energianvändningen ser ut. Därför var det viktigt att använda oss av miljölistade produkter, säger Klara Östlund och fortsätter:

- Fasadtegel är ett material som är hållbart, både ur ett miljömässigt och förvaltningsmässigt perspektiv. När man har murat en tegelvägg känns den bestående och det är ett enkelt material att underhålla. Samtidigt har det bra egenskaper för att skapa bra och hälsosamma hem.

Brick: EW0409 Valmue - EW0447 Flint - EW0452 Grafit - EW0112 Brun Valmue | Kvarter 8
Brick: EW0409 Valmue - EW0447 Flint - EW0452 Grafit - EW0112 Brun Valmue | Kvarter 8
Brick: EW0409 Valmue - EW0447 Flint - EW0452 Grafit - EW0112 Brun Valmue | Kvarter 8


"Det var i ett ganska tidigt skede som vi hade ett möte med Wienerberger. Vi pratade igenom mått och andra detaljer som var viktiga för oss att ha med oss i planeringen. Det var ett väldigt upplysande och bra möte och det kändes som att vi kunde få med oss många viktiga lärdomar. Det underlättade processen också, eftersom man i ett tidigt skede kunde tänka om och hitta lösningar som gör det bättre för både muraren och slutresultatet. Så vi uppskattade den support vi fick från Wienerberger."

Klare Östlund
Arkitekt på ETTELVA Arkitekter

En kombination av rött och ljust fasadtegel

För att få variation i vertikalled har arkitekterna på ETTELVA Arkitekter valt att sammansätta två olika sorters rött fasadtegel på de yttre fasaderna. Man har sedan kombinerat det med att markera sockelvåningen och byggnadens insida med två ljusare fasadtegel. Klara Östlund berättar:

- Vi har gjort några uppdelningar i vertikalled på de yttre fasaderna med hjälp av de röda tegelsorterna och på så sätt jobbat med variation för att öka detaljeringen i fasaden. Sedan valde vi att använda oss av ljusa tegelsorter för att ljusa upp innergården samt markera entréerna och bottenvåningen. Ser man på den gamla stenstaden i Stockholm så har sockelvåningen ofta en avvikande utformning och det är lite så vi jobbat, med mer detaljarbete och en avvikande kulör. Vi har även jobbat med utskjutande stenar i en annan kulör mot gatan för att få in en mer stadsmässig känsla.

Hon fortsätter:

- Det röda teglet har lite schatteringar och en struktur som ger byggnaden en robust och trygg känsla. Vi tycker att Wienerberger hade ett stort och bra utbud för det här projektet, med fina kulörer som vi kunde jobba vidare med. Sedan fångades Wienerbergers LESS-sortiment med hållbart fasadtegel upp vår uppmärksamhet. Även om det inte valdes till just detta projekt är det ett utbud som känns väldigt rätt i tiden och intressant för oss.

En viktig lärdom

Tidigt i projektet hade ETTELVA Arkitekter ett möte med oss på Wienerberger för att diskutera mått, lösningar och detaljer – något Klara Östlund uppskattar:

- Det var i ett ganska tidigt skede som vi hade ett möte med Wienerberger. Vi pratade igenom mått och andra detaljer som var viktiga för oss att ha med oss i planeringen. Det var ett väldigt upplysande och bra möte och det kändes som att vi kunde få med oss många viktiga lärdomar. Det underlättade processen också, eftersom man i ett tidigt skede kunde tänka om och hitta lösningar som gör det bättre för både muraren och slutresultatet. Så vi uppskattade den support vi fick från Wienerberger.

Hon avslutar:

- Kvarter 8 har varit ett roligt projekt och det är kul att få jobba med tegel, med alla möjligheter som finns vad gäller fogkulörer, mönster och detaljering i fasaderna. Jag personligen hade inte jobbat så mycket med tegel i stor skala innan och därför har jag under den här processen även fått förmånen att lära mig mycket om arbetet som ligger bakom dessa vackra tegelbyggnader.

 

Information om Kvarter 8

Projektets namn: Kvarter 8 
Arkitekt: ETTELVA Arkitekter
Byggherre: JM AB
Produkter: EW0409 Valmue, EW0447 Flint, EW0453 Grafit och EW0112 Brun Valmue 
Färdigställt: 2023


 

    

Upptäck vårt sortiment

Oavsett om du letar efter ett skärmtegel eller är nyfiken på våra fasadtegel så har vi tegelsorten för ditt nästa projekt. Klicka dig runt och samla inspiration.

Ta del av vårt nyhetsbrev

På så sätt missar du inga spännande tips, nyheter eller projekt. Låt dig bli inspirerad och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Rådgivning och inspiration

Fasadtegel är ett perfekt val av fasadmaterial till skolor och inlärningsmiljöer. Detta tack vare materialets hållbarhet, estetik och robusthet. Sitter du med ett skolprojekt och vill ha tips och råd? Kontakta oss!


 

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.