Demensby kläs med ljust fasadtegel som uppfyller projektets höga miljöambitioner

Brick - Pelleva Retro - Kuura Retro - Dronning Ingrids Have

 

Vårdhemsprojektet på Lille Tøyen i Oslo, Dronning Ingrids Hage, ska vara färdigställt under 2022 och är den första demensbyn i Oslo. Den moderna trädgårdsbyn ska bestå av kaféer, restauranger och ge ökad livskvalitet för de boende.

Nybygget ska leva upp till kravet om BREEAM-NOR-certifiering i klassen Excellent och det ljusa fasadteglet från Wienerberger bidrar till att uppfylla de stränga miljökraven. 

 

Dronning Ingrids Hage ska stå färdig under loppet av 2022 och byggandet har varit igång sedan 2018. Det är HENT som är totalentreprenör och Arkitema Archtects som är arkitekterna bakom bygget. Sjukhemmets totala areal blir cirka 16 700 kvadratmeter (BTA) och det ligger centralt i Oslo.

Vårdbyggprojektet har höga miljöambitioner och byggs enligt kraven för en BREEAM-NOR-certifiering i klassen Excellent. BREEAM-NOR är byggbranschens eget miljöcertifieringsverktyg för att mäta miljöprestanda och hållbarhetskvaliteter hos byggnader. Både valet av lämpliga material och fokus på energibesparande lösningar ska bidra till att ta poäng för certifieringen. 

 

Fasadteglet uppfyller de stränga miljökraven

Byggnadens utvändiga fasad är klädd med två typer av ljust fasadtegel, levererade av Wienerberger. Fasadtegeltyperna Retro Ljusgrå och Retro Gulaktig kommer från samma kollektion och har formatet MRT60.

Fasadteglet bidrar positivt till projektets miljöambitioner. Och det ljusa fasadteglet som används i Dronning Ingrids Hage har både EPD och är ISO14001-certifierat enligt den internationella standarden för miljöstyrning. EPD (Evironmental Product Declaration) är en miljövarudeklaration med information om produktens miljöprestanda genom hela livscykeln. 

Fasadtegeltyperna bidrar därför till att ta poäng för BREEAM-NOR-certifieringen.

Det smala MRT60-formatet bidrar till ett väsentligt lägre CO2-avtryck än ”normalt” fasadtegel därför att fasadteglet är ett strängsprutat håltegel med låg densitet och har ett smalare format. Med dessa egenskaper ger formatet murverket en lägre flatvikt per kvadratmeter fasad.

 

Brick - Pelleva Retro - Kuura Retro - Dronning Ingrids Have
© Arkitekt: Arkitema | Byggherre: Oslo Kommune

Det ljusa fasadteglet harmonierar med omgivningen

Demensbyn är placerad i närheten av den ikoniska trädgårdsstaden på Lille Tøyen. Att anpassa arkitekturen till området har därför varit viktigt för både byggherrar, arkitekter och grannar. Arkitekterna från Arkitema har haft en nära dialog med Oslo kommun och grannarna på Lille Tøyen om byggnadens estetiska uttryck.

Iselin Thulesius, projektledare från Arkitema, berättar att det har funnits ett önskemål om en utvändig fasad som skulle bestå av tegel i ljusa toner:

- Det har varit viktigt att byggnadens fasad inte skulle bli för bastant och mörk och vi har lagt ner mycket arbete på att bryta upp fasaden med två ljusa och olika fasadtegel. Tegeltyperna används i fält som gör att den långa fasaden bryts upp i en naturlig rytm. 

 

Önskemål om ytstruktur

Det var viktigt att de två typerna av fasadtegel skulle vara lika, men att de också har en viss form för färgspel och ytstruktur.

- Vi ville inte ha en slät fasadtegelyta. Fasadteglet som använts har patinering och är naturligt ojämnt i färg och yta. Fasadtegel är också ett flexibelt material att bygga med. Det passar bra för formen på Dronning Ingrids Hage, som består av många olika språng i fasaden avslutar Iselin Thulesius. 

 

 

Information om projektet


Projektets namn: Dronning Ingrids Hage
Arkitekt: Arkitema Architects
Produkt: Retro Gulaktig och Retro Ljusgrå
Uppförd: 2022

Facade Brick, Retro Pellava

Fasadtegel: 
Retro Ljusgrå

Facade Brick, Retro Kuura

Fasadtegel: 
Retro Gulaktig

Kontakt oss

Vill du bolla idéer till ditt nästa projekt, och hitta lösningar som främjar välbefinnandet? Kontakta då oss, vi står redo med råd och vägledning.

Du hittar våra kontaktuppgifter här.

Ta del av vårt nyhetsbrev

På så sätt missar du inga spännande tips, nyheter eller projekt. Låt dig bli inspirerad och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

Anmäl dig här

Nyheter

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.