Moderna Frederiksberg-lägenheter skapar samspel mellan historia och nytänkande med nyansrikt fasadtegel och stilrent taktegel

Mursten: Veldbrons | Fuglebakkevej, Frederiksberg

Fotos: Yulia Kozlova, EFFEKT Arkitekter ApS

 

På Fuglebakkevej i Frederiksberg har gamla affärslokaler ombildats till nya, moderna lägenheter, och EFFEKT Arkitekter står bakom förvandlingen. Arkitekterna valde vårt uttrycksfulla röda fasadtegel Veldbrons och det eleganta takteglet Datura för att bygga vidare på områdets klassiska byggnadsstil.

 

På Fuglebakkevej 88-90 har 33 moderna enfamiljsbostäder (och en lägenhet som är en gruppbostad) vuxit fram där det tidigare stod industribyggnader. Med de nya bostäderna vill EFFEKT Arkitekter smälta in i Frederiksbergs vackra, historiska omgivningar med rödbrunt fasadtegel och relief i murverket.

- Historiska Frederiksbergsbyggnader har vanligen dörrar och fönster med diskret ornamentik. De motiven har imiterats och omtolkats i den nya byggnaden, berättar Gitte Juul Sørensen, arkitekt på EFFEKT, och tillägger:

- Byggnaden på Fuglebakkevej är mycket sympatisk och innehåller många fina, små detaljer i murverket. Huslängornas differentiering uttrycks genom olika tegelförband, där fasaderna omväxlande är uppbyggda med blockförband och med utskjutande tegelstenar i ett rutmönster.

Klassiskt fasadtegel förenar nytt och gammalt

Alla träd och grönområden gör att Frederiksberg känns som en oas i storstaden, där arkitekturen kännetecknas av ett rent, klassiskt formspråk. Därför var det viktigt för EFFEKT att garantera synergin mellan det gamla och det nya på Fuglebakkevej.

- Materialiteten och ornamentiken bygger på arvet från den klassicistiska och nyklassicistiska kontexten, förklarar Gitte Juul Sørensen.

För att få det önskade utseendet tog arkitekterna god tid på sig att hitta ett fasadtegel med rätt nyanser för projektet.

- Vårt samarbete med Wienerberger har fått en bra start. De hjälpte oss med en massa prover så att vi kunde välja exakt rätt färg, förklarar hon.

Vi valde vårt hand- och sandslagna fasadtegel Velbrons, som kännetecknas av sin röda färg med varierande nyanser av violett, och rost samt brända toner..

Veldbrons

Ett rött hand- och sandslaget fasadtegel med violetta, brända och rostfärgade nyanser. Veldbrons är ett allsidigt levande och uttrycksfullt fasadtegel, som fungerar riktigt bra uppmurat med både mörk och ljus fog.

- Vi ägnade också mycket tid åt att hitta den rätta rödbruna fogfärgen, som stöder fasadteglets livfulla uttryck och skapar en mer enhetlig byggnad, tillägger Gitte Juul Sørensen.

Röd färgrikedom från topp till botten

Som pricken över i:et är taket på hyreshuset klätt med vårt taktegel Datura rustik engoberad.

- Det rödaktiga takteglet har samma nyans och material som fasaden, och taket avslutas med böjda metallprofiler i samma färg som teglet, berättar Gitte Juul Sørensen.

Hela byggnaden präglas av röda nyanser, inte bara på fasaden och taket, utan även på de smala fönsterkarmarna i en mörkbrun, gyllene färg. Det skapar en kontrast till den gröna planteringen på innergården:

- Med dessa lägenheter har den befintliga kvartersstrukturen kompletterats, och det har gjort det möjligt att skapa en ny, grön innergård till glädje för både nya och befintliga boende, avslutar Gitte Juul Sørensen.
 

"Byggnaden på Fuglebakkevej är mycket sympatisk och innehåller många fina, små detaljer i murverket. Huslängornas differentiering uttrycks genom olika tegelförband, där fasaderna omväxlande är uppbyggda med blockförband och med utskjutande tegelstenar i ett rutmönster."

Gitte Juul Sørensen
Arkitekt på EFFEKT Arkitekter ApS

  

Information om Fuglebakkevej, Frederiksberg:

Projektets namn: Fuglebakkevej
Byggherre: Ejendomsselskabet Fuglebakkevej 88-90 Frederiksberg ApS
Arkitekt: EFFEKT Arkitekter
Produkt:
Fasadtegel:
Veldbrons
Taktegel:
Datura rustik engoberet
Färdigt: Våren 2023


 

Behöver du hjälp att välja tegelprodukter?

Då är du välkommen att kontakta våra medarbetare, som står redo att ge dig rådgivning och inspiration.
 

Miljöbyggnads-dokumentationspaket

Har du frågor om våra produkter eller vill du få vårt dokumentationspaket för ditt Miljöbyggnad-bygge?
 

LESS. CO2-besparande fasadtegel för framtidens byggande.

Genom att minska materialförbrukningen med 15% och bränna med certifierad biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90%. CO2-besparingen i produktionen av LESS täcker fas A3 i EPD:n.
 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

   

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.