Rött och sandfärgat fasadtegel är trenden inom byggbranschen

Product news handmade bricks

 

Det röda fasadteglet har kommit för att stanna. Fascinationen för de rödaktiga tonerna kan man inte ta fel på bland landets arkitektkontor och byggplatser. Även om det röda pekar på att bli en tydlig tendens under de kommande åren, kommer de vita och sandfärgade fasadteglen fortfarande att vara populära i år. Vi ger dig här en inblick i trenderna inom fasadtegel.

 

Hos Wienerberger kan vi tydligt märka att efterfrågan på de röda fasadteglen är konstant ökande. Det är ändå inte så överraskande att de röda nyanserna är trenden igen. Rött fasadtegel gör sig bra i det bleka skandinaviska ljuset och påminner oss om klassisk arkitektur av hög kvalitet.

Vår Head of Product Development och arkitekt Rikke Ask ger dig här en inblick i tidens stora trend inom fasadtegel.

Tillbaka till naturen med populärt rött fasadtegel

En del av förklaringen till varför de röda nyanserna är trenden för murverk just nu kan finnas i längtan efter det ursprungliga och om att vara nära naturen. 

- Vi ser en tendens till att fler och fler tilltalas av att välja fasadtegel med naturligt uttryck. Vi vill gärna tillbaka till naturen och ha känslan av hur det var förr. Vi uppfattar de röda fasadteglen som ärliga och ursprungliga förklarar Rikke Ask.   

När vi ser på många av de byggprojekt som just nu projekteras och uppförs med vårt fasadtegel, uppstår också en tydlig bild av att de röda nyanserna blir en allt överskuggande favorit i år och de kommande åren. 

Hos Wienerberger har vi en bred palett av rödaktigt fasadtegel. 

I den klassiska och traditionella änden är Röd Nyanserad bland de populära röda fasadteglen, medan Koppar är en klar favorit bland de mer spräckliga röda nyanserna. 

Enligt Rikke Ask ser vi också en tendens till att välja flera olika röda nyanser, där både de klassiska och spräckliga röda fasadteglen kan kombineras: 

- Röd Nyanserad är ett klassiskt rött fasadtegel med mörkare nyanser. Det fungerar bra för sig självt, men också som kontrast till vårt röda fasadtegel Koppar, som har en yta nyanserad av en svart slöja. Koppar är särskilt populärt när man ska bygga nytt i en äldre kontext.

En annan röd favorit är vårt Valmue som är slaget fasadtegel med tydliga bruna och mörkare nyanser. 

- Valmue är ett karakteristiskt fasadtegel med en mängd röda och bruna nyanser och tydliga mörkare brännmärken från ugnsvärmen. Använd Valmue som en livlig kontrast till vår klassiker Djup röd, som också var det femte mest sålda fasadteglet, säger Rikke Ask.

    

De ljusa fasadteglen är fortfarande en favorit

I framtiden kommer vi att se många fler byggprojekt med rött fasadtegel och rödaktiga nyanser. Och även om det röda fasadteglet blir den riktigt stora trenden de kommande åren, kan vi se att de ljusa fasadteglen fortsätter att vara populära.  

Ser vi på våra fem mest sålda fasadtegel, är fyra av de fem också vita och sandfärgade fasadtegel med grå nyanser. 

- De sandfärgade fasadteglen har varit på modet länge, men fortsätter att vara relevanta och spela en roll. De vita och ljusa fasadteglen är för många lättanvända och tillför ett harmoniskt, lugnt och enkelt uttryck till fasaden, förklarar Rikke Ask. 

Bland våra mest sålda fasadtegel hittar vi Vit Marmor, som med sin silkesmatta yta och sitt lugna spel i vita och grå nyanser också blir en tydlig favorit, med sitt eleganta uttryck. Det sandfärgade slagna fasadteglen Light Coal har vita nyanser och kolbrännmärken och har med sitt naturliga uttryck och mjuka färgspel snabbt blivit en modern klassiker.

    

 

De røde mursten er især populære i de store byggerier, men de røde mursten begynder også at vinde frem blandt private husbyggere. Indtil for ganske nylig har de lyse mursten ellers været en klar favorit blandt husbyggere.

 

 

 

    

- Flint och Cold Hawaii är två av de ljusa fasadtegel som vi kan märka vinner insteg hos arkitekterna just nu. Flint är ett beige slaget fasadtegel med vita nyanser och grå toner, som med sin neutrala färg och lugna färgspel är ett lättanvänt fasadtegel och en älskad klassiker, förklarar Rikke Ask och tillägger:

- Cold Hawaii är ett sandfärgat slaget fasadtegel med vita och grå nyanser. Cold Hawaiis färger är inspirerade av brusande vågor som slår in över sandstranden och är uppkallat efter surfarparadiset på den jyska västkusten i Danmark.

    


 

Fasadtegel - LESS - Rikke Ask

 

 

"Vi ser en tendens till att fler och fler tilltalas av att välja fasadtegel med naturligt uttryck. Vi vill gärna tillbaka till naturen och ha känslan av hur det var förr. Vi uppfattar de röda fasadteglen som ärliga och ursprungliga."

Rikke Ask
Arkitekt MAA, Egernsund Wienerberger

  

   

”Gröna” fasadtegel har kommit för att stanna

Hållbarhet har länge varit på modet och även byggbranschens aktörer efterfrågar klimatvänliga byggnadsmaterial mer än någonsin tidigare. Det kan vi även märka hos Wienerberger. 

Både de senaste årens favoriter och de fasadtegel vi spår kommer att bli topplacerade ingår i vår serie med CO2-besparande fasadtegel. 

- Vår LESS-serie med fasadtegel som har mindre råmaterial och produceras med certifierad biogas efterfrågas i långt högre grad. Det är ingen tvekan om att de ”gröna” fasadteglen har kommit för att stanna, avslutar Rikke Ask.

LESS mursten

LESS

CO2-besparande fasadtegel för framtidens byggande

Bygg med LESS, vårt CO2-besparande sortiment av fasadtegel – och uppnå CO2-reduktion.

Genom att minska materialförbrukningen med 15% och bränna med certifierad biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90%. CO2-besparingen i produktionen av LESS täcker fas A3 i EPD:n.

Fasadteglet har samma mått, kvalitet och uttryck som ett traditionellt danskt slaget fasadtegel och finns i många snygga färgvarianter.


 

Apartment building, Groenttorvet, Hortensia Hus, Roed haandstroegen


 

Gratis: 3-i-1 till arkitekten om fasadtegel

En bok om fasadtegel med inspiration, kollektion och ritningsdel i en och samma bok.
 

Ladda ner den gratis här

Fasadtegel till nybyggnadsprojekt?

Behöver du en diskussionspartner när det gäller fasadtegel som är utvecklat särskilt för nybyggnad och andra projekt med särskilda krav på färgspel och estetik?

Hitta vår försäljningsavdelning här

Vilket rött fasadtegel passar för ditt projekt?

Gå på upptäcktsfärd bland allt vårt fasadtegel i röda nyanser och bli en del av trenden.
 

Se de röda fasadteglen här

   


 

Senaste artiklarna

0Resultat


 

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.