God dialog och hög expertis gör att SEHED väljer Wienerberger

Hållbarhetshuset, STockholm

 

I många år har fasadentreprenören SEHED byggt upp ett nära samarbete med Wienerberger. Den relationen har resulterat i flera vackra byggnader, inklusive fastigheten Teknikringen 10B på KTH – ett projekt som vann Årets Fasad 2018. Men det är dock inte bara produkterna som gör Wienerberger till ett bra val, berättar Jörgen Nybacke, VD på SEHED Bygg.

 

SEHED Byggmästargruppen AB är en koncern som grundar sig i några välrenommerade byggföretag inom sina respektive specialistområden. Ett sådant är SEHED företagen, som startade sin verksamhet i början av 1960-talet och som idag är ett av Sveriges äldsta murningsföretag.

Att vara effektiv, modern och resultatinriktad, med höga krav på kvalitet och etik, är en vision som har följt SEHED företagen genom alla år. För att lyckas att nå sina mål har de byggt upp starka relationer med sina leverantörer – bland annat oss:

- Vi samarbetar ofta och gärna med Wienerberger. Det har vi gjort länge, under alla åtta år som jag har arbetat här har vi haft en bra dialog hela tiden. Jag tror att man bygger många broar med relationer och eftersom vi samarbetar så bra som vi gör leder det till att våra kunder får ett bra resultat med bra produkter. Ofta får de även en kostnadsbesparing, berättar Jörgen Nybacke, VD på SEHED Bygg, och fortsätter:

- För oss som leverantör är det dessutom fördelaktigt då vi får ett bollplank som alltid ställer upp och erbjuder rådgivning och hög expertis. Vi kommer ofta tidigt in i ett projekt, särskilt när Wienerberger är föreskrivet. Då är vi med och projekterar, så vi tillsammans med kunden och Wienerberger kan hitta rätt lösning.

Hjälp under hela processen

Jörgen Nybacke är VD på SEHED Bygg, som har cirka 45 anställda fasadarbetare i sin personalstyrka. De arbetar med alla fasadmaterial men just nu handlar det övervägande antalet förfrågningar om tegel. Han berättar:

- Tegel har varit efterfrågat länge men nu har det verkligen maxats. Det går så klart i vågor men just nu är det ett väldigt populärt material. Jag vet att många arkitekter gillar tegel eftersom det är nästan underhållsfritt, samt hållbart, trevligt och snyggt.

Han fortsätter:

- För att inte tegelfasader ska bli för kostsamma behöver arkitekter mer utbildning från tegelleverantörerna i hur de behöver tänka i detaljlösningar. SEHED försöker komma in tidigt i byggprocessen. Då kan vi med hjälp av Wienerbergers team hitta lösningar som matchar det arkitekten vill ha och i tillägg erbjuda rådgivning och mervärde till kunden.

     

"För att inte tegelfasader ska bli för kostsamma behöver arkitekter mer utbildning från tegelleverantörerna i hur de behöver tänka i detaljlösningar. SEHED försöker komma in tidigt i byggprocessen. Då kan vi med hjälp av Wienerbergers team hitta lösningar som matchar det arkitekten vill ha och i tillägg erbjuda rådgivning och mervärde till kunden."

Jörgen Nybacke
VD på SEHED Bygg

     

Hållbarhet – ett hett ämne i dagens byggbransch

Enligt Jörgen Nybacke är det fler och fler beställare som har fått upp ögonen för mer hållbara alternativ, som passar in i den gröna omställningen. Här passar Wienerbergers produkter in bra, säger han och fortsätter:

- Hållbarhet är ett glödhett ämne just nu. Vi jobbar en hel del med att förespråka bra och hållbara produktval och då är det viktigt att få draghjälp av leverantören. Självklart styr kostnaderna fortfarande branschen men man märker verkligen att många beställare har fått upp ögonen för miljötänket. Särskilt när det kommer till LESS-serien från Wienerberger, den har många beställare varit nyfikna på och är intresserade av.

LESS är vår serie fasadtegel som bränns på biogas och erbjuder stora klimatfördelar, där fasadteglet bland annat reducerar CO2-utsläppen i produktionen med 60–80 procent jämfört med vanligt fasadtegel.

Vinnare av Årets Fasad 2018

2018 vann ett av SEHED:s projekt det eminenta priset Årets Fasad. Vinnarprojektet var det då nybyggda Hållbarhetshuset med adress Teknikringen 10B på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. En av juryn motiveringar löd: ”Utmärkt och genomtänkt arkitektur tillsammans med skickligt hantverk”.

Hållbarhetshuset kläddes med ett noggrant utvalt fasadtegel som passade in med närliggande byggnader. Fasaden platsmurades med en halvstens indrag och eftersom fönstren sitter på ytterligare en helstens djup, förstärks reliefen.

Under processen fick SEHED mycket hjälp av Wienerberger:

- Först var ett annat tegel föreskrivet till byggnaden på KTH, men den leverantören ville bland annat använda sig av mycket kraftiga och tunga tegelbalkar. Då valde vi att gå till Wienerberger för rådgivning och fick istället ett mycket enklare förfarande med lättare balkar från deras dåvarande balkfabrik. Jobbet blev både lättare och bättre rent arbetsmässigt, men även kostnadsmässigt då vi till exempel slapp använda kran.

Nöjd samarbetspartner leder till nöjda kunder

SEHED Bygg köper in allt tegel som de murar och merparten av det kommer från Wienerberger.

-  Framför allt gillar vi att köra med det finska modulmåttet, det är trevligt. Jag gillar måttet, kvaliteten och pricksäkerheten i leveranserna. Vi är jättenöjda med vårt samarbete med Wienerberger och jag vet att det har en positiv inverkan på byggnaderna som vi lämnar över till kunderna. Vi ser fram emot att arbeta ihop med Wienerberger i många år framöver, avslutar Jörgen Nybacke.


 

Upptäck vårt sortiment

Oavsett om du letar efter ett skärmtegel eller är nyfiken på våra fasadtegel så har vi tegelsorten för ditt nästa projekt. Klicka dig runt och samla inspiration.

Du hittar vårt sortiment här

Kontakta oss

Vill du bolla idéer till ditt nästa projekt och hitta lösningar som främjar välbefinnandet? Kontakta oss, vi står redo med råd och vägledning.

Du hittar våra kontaktuppgifter här

Ta del av vårt nyhetsbrev

På så sätt missar du inga spännande tips, nyheter eller projekt. Låt dig bli inspirerad och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här


 

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.