Skärmtegel och fasadtegel pryder fasaderna i exklusiva Västra Park i Malmö

EW0105 Ingefær - Blauwrood - URBAN Holmen - URBAN Christianshavn | Sjöporten, Sweden

 

Välkommen till Sjöporten – ett bostadskvarter i hjärtat av Malmös mest exklusiva stadsdel Västra Hamnen. Här byggs Västra Park, en kvartersbebyggelse med totalt 90 lägenheter i tre flerbostadshus och fyra radhus.

Den eleganta arkitekturen domineras av fasader klädda i både skärmtegel och slaget fasadtegel från Wienerberger.

 

Närhet till både hav och stad. Det och mer erbjuder kvarteret Sjöporten, där tre flerbostadshus på sju och åtta våningar samt fyra radhus nu växer fram. Den nya kvartersbebyggelsen kallas Västra Park och ligger i promenadavstånd till såväl Malmö centralstation som den vackra kajpromenaden.

Fasaderna på det södra huset och radhusen domineras av ett inbjudande ljust slaget fasadtegel – EW0105 Ingefär – där det vackra färgspelet går från vitt över till grönt och grått. Fasadteglet har man valt att matcha med guldskimrande fönsterbågar och balkongräcken i champagnekulör.

Till det norra huset har Wienerberger levererat rött skärmtegel i form av URBAN Christianshavn och URBAN Holmen, samt det röda fasadteglet Blauwrood – som i kombination skapar dynamiska fasader med mycket kontrast. Det, tillsammans med mörk oxiderad plåt, bidrar till ett elegant helhetsintryck som passar omgivningarna.

   

"Hållbarhet, återanvändning och cirkulär ekonomi är ledord som verkligen passar denna produkt. URBAN kan levereras med EDP och en 30-årig produktgaranti som garanterar frostsäkerhet, hållbarhet och färgbeständighet. Skärmteglet kan dessutom användas till både tak och fasad, så man kan få två lösningar med en produkt."

Filip Davidsson
Försäljningschef på Wienerberger

   

Skärmtegel för urbana miljöer

Norra huset i Västra Park är ett sjuvåningshus med generösa ljusflöden och utsikt i tre väderstreck. Här har man valt att hänga upp rött skärmtegel överlappande, vilket gör att fasaden kommer till liv. Dessutom har man klätt husets sockel med ett slaget rött fasadtegel, som ställts på högkant och skapar en kontrast till det röda skärmteglet och den mörka plåten.

Skärmteglet är från Wienerbergers URBAN-sortiment, vilket är ett innovativt byggmaterial som kombinerar estetik och funktionalitet. URBAN skärmtegel är robust och elegant i sitt uttryck och i en tid med fokus på rationell hantering av resurser är det en perfekt, långvarig produktlösning.

Filip Davidsson, försäljningschef på Wienerberger Sverige, berättar:

- Målet med URBAN är att erbjuda smala, ventilerade fasadlösningar som är snabba att montera, men som också har lång hållbarhet och är fördelaktigt ekonomiskt för den som äger och driver byggnaden. Precis som för Västra Parks norra hus ger URBAN skärmtegel urbana områden djup och naturlighet på teglets premisser.

Han fortsätter:

- Vid Norra huset i Västra Park har man valt att överlappa två olika sorters skärmtegel, URBAN Christianshavn och URBAN Holmen. Båda röda, men med olika nyanser. Det är en stor fördel med URBAN, att man kan anpassa det genom färgval och storlek av både överlappning och längd, vilket ger ett varierat uttryck.

Ljus elegans med ljust fasadtegel

Till det södra huset och radhusen i Västra Park har man valt att gå ett annat håll i kulörvalen. Här har man i stället valt att pryda husen med ett ljust slaget fasadtegel, även kallat EW0105 Ingefär. Tillsammans med de matchande fönstren och balkongräckena skapar fasadteglet ljusa byggnader som smälter in i omgivningarna – trots att det södra huset sträcker sig upp på hela åtta våningar.

Genom att ha tegel som röd tråd i kvarteret samspelar de ljusa husen med det norra husets mörkare toner, och den gemensamma innergården bjuder på en lummig miljö inramad av tegel – med flera ytor för samvaro.

Fler arkitektoniska möjligheter med URBAN skärmtegel

Tegel är bland världens äldsta byggmaterial och under lång tid har takplattor och bränt fasadtegel av lera bidragit till vackra, solida och långvariga byggnader. URBAN skärmtegel bygger på denna långa historia och en stark tradition för tegelproduktion – samtidigt som det erbjuder något helt nytt och innovativt.

URBAN har en ojämn och varierad yta som kan samspela med vädret och leka med ljus och skugga, för att på så sätt bidra till ett pulserande och nyanserat uttryck. Men förutom att erbjuda hög arkitektonisk frihet är URBAN även snabbt och enkel att montera och hantera, och kan levereras med EDP. Filip Davidsson avslutar:

- Hållbarhet, återanvändning och cirkulär ekonomi är ledord som verkligen passar denna produkt. URBAN kan levereras med EDP och en 30-årig produktgaranti som garanterar frostsäkerhet, hållbarhet och färgbeständighet. Skärmteglet kan dessutom användas till både tak och fasad, så man kan få två lösningar med en produkt.

 

Information om projektet

Projektets namn: Sjöporten / Västra Park
Arkitekt: White Arkitekter
Produkt: URBAN Christianshavn, URBAN Holmen, Blauwrood, EW0105 Ingefär
Färdigställt: 2022


 

Beställ vår bok om fasadtegel - 'En tegelsten i taget'

Ett uppslagsverk med inspiration, kollektion och kunskap i en och samma bok – för arkitekten.

Én mursten ad gangen - bogen om mursten | Egernsund Wienerberger A/S


 

Skärmtegel

Skärmtegel är en lösning som ger nya arkitektoniska möjligheter med en vacker och innovativ look. Vårt systerföretag Komproment specialiserar sig på fasadbeklädnad i tegel och skiffer och du hittar deras breda sortiment av fasadsystem här.

 

Behöver du hjälp att välja tegelprodukter?

Då är du välkommen att kontakta våra medarbetare, som står redo att ge dig rådgivning och inspiration.
 


 

Senaste artiklarna

0Resultat
Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.