Två nya fasadtegel: Färgat av historien

Brick: Cinnober & Dodenkop

 

Vi har just lanserat två nya fasadtegel. Båda har utvecklats med det klassiska röda fasadteglet som utgångspunkt och är både inspirerade av och döpta efter färgpigment med en lång tradition inom byggandet.

Som ett led i vår gröna omställning lanseras de nya fasadteglen med namnet LESS, som är vår CO2-besparande serie med fasadtegel.

 

Den röda leran anknyter till den skandinaviska byggtraditionen och de röda fasadteglen är både klassiska och populära i dagens byggande.

När vi utvecklade de två nya fasadteglen utgick vi därför från den välkända röda leran, som tillför nya byggnader värme och närhet och bidrar till ett inbjudande universum.

- När vi utvecklar nya fasadtegel strävar vi efter att ge varje tegelplatta skiftningar och liv, så att det slutliga murverket blir levande. Vi använder den klassiska och ursprungliga röda leran som utgångspunkt. Vi strävade efter att respektera traditionen, men samtidigt tillföra en modern känsla genom att ge färgnyanserna lite mer gnista och variation, förklarar Rikke Ask, Head of Product Development och arkitekt hos Wienerberger.

     

Inspirerade av historiska färger

Den röda leran och den klassiska danska byggtraditionen är inte de enda kulturhistoriska referenserna som de nya fasadteglen lutar sig mot.

Vi har låtit oss inspireras av hur man sedan de första århundradena efter Kristus har arbetat med att blanda in färger, pigment och liknande i linolja och kalkfärg inom byggandet.

Därför har de två nya fasadteglen också fått sina namn med referens till historien, och de klassiska pigmenten refererar till en färgskala som har använts sedan urminnes tider.

Rikke Ask berättar:

- Färger är kultur, tradition och stämningar. Höstens fasadtegelnyheter har alla utvecklats med utgångspunkt från det klassiska röda fasadteglet. En solid botten med värme och tyngd, varefter färgspelet och bränningen slår an tonen. Därför låg det nära till hands att ge de nya fasadteglen namn efter pigment med lång tradition inom byggandet.

     

Cinnober

Cinnober är känd för sin vackert djupröda och intensiva färg.

Dodenkop

Dodenkop är namnet på ett brunviolett järnoxidpigment.


 

 

"Att tänka på miljön när vi utvecklar nya produkter är det enda rätta. Vi måste göra en omställning i grönare riktning både för klimatet och byggandet. Och det är samtidigt en av förutsättningarna för att vi ska kunna nå våra egna mål om en CO2-neutral produktion senast 2050."

Rikke Ask
Arkitekt MAA og head of product management, facade


 

Två nya röda fasadtegel

EW2287 Cinnober

Ett rött slaget fasadtegel med guldgula och violetta färgnyanser. Cinnober är ett levande fasadtegel med ett rikt glödande färgspel.

Cinnober är besläktat med Dodenkop och Karmin. De tre fasadteglen har alla samma grundfärg och kan därför med fördel kombineras.
 

EW2288 Dodenkop

Ett rött slaget fasadtegel med guldgula, violetta och mörka färgnyanser. Dodenkop är ett karaktärsfullt fasadtegel som har ett levande färgspel med djupröda och mörkare färgnyanser.

Dodenkop är besläktat med Cinnober och Karmin. De tre fasadteglen har alla samma grundfärg och kan därför med fördel kombineras.


 

Färgvariation ger arkitektonisk frihet

De två nya fasadteglen ingår i vårt CO2-besparande LESS-sortiment, och har ett brett spektrum med färger och nyanser som ger arkitekterna större frihet att välja övriga material.

Det gäller allt från valet av murbruk till byggnadens övriga fasadmaterial, för bl.a. fönster, dörrar och altaner. Den nya fasadteglens färgvariation ger också möjlighet att kombinera fasadteglet med vårt befintliga sortiment.

- Det går att välja om man vill tona upp eller ner, och de nya fasadteglen kan också kombineras med annat tegel som har röd grundfärg. Ett bra alternativ är vårt EW0465 Röd Nyanserad och EW2207 Röd Mörk för att skapa en lugn och nedtonad look eller vårt vinröda EW2286 Karmin, om man vill skruva upp volymen lite, säger Rikke Ask.

De nya fasadteglen fungerar som komplement till våra befintliga fasadtegel EW2284 Terracotta och EW2286 Karmin.

Ett miljövänligt val

Det är avgörande för oss att på kort sikt minska utsläppen av CO2 från vår produktion och att på lång sikt skapa hållbara och vackra byggnader som kan stå kvar i generationer.

Därför ingår de nya fasadteglen bara i LESS-serien, vår CO2-besparande serie med fasadtegel.

Serien har 15 % lägre förbrukning av lera eftersom fasadteglet är perforerat. Det ger fördelar både när det gäller torkningen och bränningen eftersom vi använder mindre energi. Genom att perforera det maskinslagna fasadteglet och bränna med certifierad biogas har vi lyckats minska CO2-utsläppen i produktionen med 70-90 procent jämfört med ett traditionellt fasadtegel producerat med naturgas. CO2-besparingen i produktionen av LESS täcker fas A3 i EPD:n. För att se den totala besparingen under hela produktens livscykel, använd våra produktspecifika EPD:er.

- Att tänka på miljön när vi utvecklar nya produkter är det enda rätta. Vi måste göra en omställning i grönare riktning både för klimatet och byggandet. Och det är samtidigt en av förutsättningarna för att vi ska kunna nå våra egna mål om en CO2-neutral produktion senast 2050, avslutar Rikke Ask.

De nya fasadteglen har fortfarande samma mått, kvalitet och uttryck som ett traditionellt danskt maskinslaget fasadtegel.


 

Bricks: Dodenkop & Cinnober
Beställ vår 3-i-1 till arkitekten

Inspiration, kollektion och ritningsdel i en och samma bok.
Få inspiration till mönstrat murverk med fasadtegel som har mängder av färger, uttryck och nyanser.

Beställ boken här

Upplev vårt breda sortiment med fasadtegel

Vi har ett stort sortiment med fasadtegel, från vackert maskinslaget, rustikt handslaget eller traditionellt strängpressat fasadtegel till kolbränt fasadtegel med olika ytstrukturer.

Gå på upptäcktsfärd här

Inspiration direkt i din inkorg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration om produkter, projekt och andra initiativ direkt i din inkorg.
 

Prenumerera här


 

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.