Skärmteglet på Søhesten i Aarhus kan återanvändas

Skärmtegel - URBAN Christianshaven - Søhesten Godsbanen

 

Det var viktigt för arkitekt, entreprenör och byggherre att välja ett fasadmaterial till det nya bostadsbyggprojektet Søhesten i Aarhus, som både var snabbt att montera och som kunde återanvändas. Valet föll på skärmteglet URBAN Christianshavn, som är tillverkat i tegel och har samma struktur som ett traditionellt fasadtegel.

 

 

På Godsbanen i Aarhus står åtta sammanhängande etagehus som rymmer 138 nyuppförda bostäder under namnet Søhesten. De åtta sammanhängande etagehusen är förskjutna i förhållande till varandra på en mycket smal grund. Det speciella byggprojektet har ju också fått sitt namn för att det ur fågelperspektiv har en viss likhet med detta djur. 

Bakom byggnadsprojektet står Boligforeningen Ringgården. För byggherren fanns det särskilt två viktiga parametrar när det gällde valet av material. Fasaden skulle både vara återanvändbar och snabb att montera. 

Valet föll på URBAN Christianshavn, som är vårt röda skärmtegel med ett inslag av svart.

Skärmtegel som kan återanvändas

Byggprojektet Søhesten är uppfört med kraftigt fokus på hållbarhet och cirkulär ekonomi. 

Detta är, enligt arkitektfirman Cubo, också en av orsakerna till att det just är URBAN Christianshavn som pryder fasaden på de nyuppförda bostadsbyggnaderna. Vårt skärmtegel är nämligen 100 procent återanvändbart, eftersom det skruvas fast och därför lätt kan tas loss igen. 

- Skärmtegel var en intressant produkt för oss och ett väl beprövat val hos Boligforeningen Ringgården, därför att det är återanvändbart i sin rena form och passar in i projektets tankar om cirkulär ekonomi, berättar Peter Dalsgaard, partner och arkitekt MAA i Cubo. 

Det betyder att skärmteglet lätt kan skruvas ned och återanvändas i ett annat byggnadsprojekt. 

- Det fantastiska med just URBAN är att det i sin egen form är 100 procent återanvändbart. Det är det inte många byggnadsmaterial som är, säger Henrik Fuldby-Olsen, arkitekt- och entreprenörkonsult väst hos Wienerberger.

     

     

Snabb montering av skärmtegel håller tidsplanen

Tid var också en avgörande faktor för valet av fasadmaterial. Skärmtegel är nämligen snabbare att montera än fasadtegel och kräver ingen täckning. 

- Den här typen av skärmtegel är lätt att arbeta med. Både för att du skruvar fast det när profilen är uppsatt och för att du kan använda ett häftigt förband. Den stump du skär av kan användas på ett annat ställe, eftersom det inte behöver sättas i ett fast förband. Det blir markant lite spill, därför att det skärs till direkt på byggplatsen, säger Henrik Fuldby-Olsen.

Han förklarar att totalentreprenören, Byggföretaget Knudsgaard, har varit överraskade över att det gått så snabbt med monteringen av skärmtegel och har även hållit tidsplanen för projektet med monteringen.

     

"Skärmtegel var en intressant produkt för oss och ett väl beprövat val hos Boligforeningen Ringgården, därför att det är återanvändbart i sin rena form och passar in i projektets tankar om cirkulär ekonomi."

Peter Dalsgaard
Partner och arkitekt MAA i Cubo

     

Samma struktur som traditionellt fasadtegel

Arkitektfirman Cubo ville med materialvalet gärna pröva något annat än traditionellt fasadtegel på Godsbanen, men samtidigt var det viktigt att materialet fortfarande var tegel.  

Det valda skärmteglet, URBAN Christianshavn är en tegelprodukt och har samma struktur som även kännetecknar vårt fasadtegel, med en rå yta. URBAN Christianshavn tillför byggprojektet en materialitet och naturlighet på lerans premisser och liksom andra naturliga byggmaterial spelar väder och ljus en väsentlig roll för skärmteglets vackra patinering. Och det är på samma gång robust och elegant i sitt uttryck.

Resultatet och uttrycket på Søhesten är Peter Dalsgaard mycket nöjd med:

- Detta skärmtegel är otroligt vackert. Materialet har en skulpturell effekt för att det överlappar och det uppstår ett vackert sol- och skuggspel på fasaden. Färgerna och variationen i ytan ger det en extra dimension. 

Vårt skärmtegel URBAN Christianshavn, finns både som L-profil och U-profil. L-profilen används när man vill ha en slankare profil och ett lättare uttryck. U-profilen däremot är robust och ger fasaduttrycket tyngd.

- Teglets yta är rå och varierad och kommer i samspel med vädret att bidra med ett levande och nyanserat uttryck, förklarar Henrik Fuldby-Olsen och tillägger att både uttryck och profiler på URBAN skärmtegel är utvecklade i samarbete med arkitekter. 

Det är 30 års garanti på vårt skärmtegel i serien URBAN.

 

Information om Søhesten

Projektets namn: Søhesten
Arkitekt: Cubo
Produkt: URBAN Christianshavn - U-profil
Uppfört: 2021


 


 

Nyfiken på skärmtegel?

Är du också intresserad av ett cirkulärt material, som URBAN Christianshavn?

Se mer här

Vill du ha inspiration i din inkorg?

Ta emot vårt nyhetsbrev och låt dig inspireras av våra referenser och produkter.

Prenumerera här

    


 

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.