Wienerberger levererar fasadtegel till Malmö domstolsbyggnad

Fasadtegel: EW0466 Koppar | Domstolsbyggnad, Malmö

 

Under våren 2020 togs det första spadtaget till fastigheten som kommer att bli Malmös nya domstolsbyggnad.

Hållbarhet, trygghet och säkerhet är nyckelord som präglat hela processen, och vad är mer säkert och hållbart än fasadtegel från Wienerberger?

Byggnaden kommer även att certifieras enligt Miljöbyggnad Guld.

 

”Sten för sten. Så bygger man en hållbar framtid. Och så byggs även en av norra Europas största domstolsbyggnader.”

Så säger Castellum om bygget av Malmös nya domstolsbyggnad, som började byggas våren förra året. Byggnaden har ritats av Henning Larsen Architects och beräknas stå klar under hösten 2022. När bygget är färdigställt kommer fastigheten att bestå av 26 500 kvadratmeter öppna och moderna lokaler, varav cirka 24 000 kvadratmeter kommer att hyras av Domstolverket. Dessa lokaler kommer sedan att inrymma Malmö Tingsrätt, Förvaltningsrätten i Malmö och Hyres- och arrendenämnden i Malmö – tre myndigheter som nu ska samlas under samma tak för att kunna samverka och utveckla verksamheten på en större skala.

Till fasaderna har man valt att kombinera vackert fasadtegel med moderna glasfasader, ett arkitektoniskt val som blandar det gamla Malmö med det nya. Byggnaden kommer även att certifieras enligt Miljöbyggnad Guld, med fokus på bland annat bra materialval. Därför var det ett naturligt beslut att satsa på fasadtegel från Wienerberger.

   

Fasadtegel: EW0466 Koppar | Domstolsbyggnad, Malmö

Malmö domstolsbyggnad vann "Årets Fasad 2023" i kategorin "Nyproduktion"

”Årets Fasad nybyggnad fångar stadens historiska värden samtidigt som utförandet tydligt återspeglar dagens influenser gällande material, funktionalitet, ljus och symmetri. Den här imponerande byggnaden bidrar starkt till det omkringliggande stadsrummets prägel av nytänkande, framåtanda och rörelse. Arbetsgruppen bakom projektet har framgångsrikt utnyttjat olika material och lösningar till en dynamik som har förutsättningar att attrahera betraktarens öga i såväl höjd som bredd. Gestaltningen signalerar byggnadens funktion där en av vårt samhälles viktigaste grundstenar ska förvaltas. Utförandet är av högsta klass från ritbord till färdigställande.”

Så lyder juryns motivering till varför de utser Malmö domstolsbyggnad till vinnare av Årets Fasad 2023 inom kategorin nyproduktion.

   

"För byggnader där man vill fokusera på hållbarhet och en långvarig byggnadslivstid är fasadtegel ett perfekt material att välja. En tegelfasad har nämligen en livslängd på över 100 år, vilket gör det till ett långsiktigt och stabilt byggmaterial. Till Malmö domstol ville man ha material som var energieffektiva och hållbara, som står starka under lång tid. Och vad är då bättre än fasadtegel?"

Filip Davidsson
Försäljningschef på Wienerberger

   

En uppdatering av Malmös skyline

Domstolsbyggnaden byggs i det centralt belägna området Nyhamnen, ett av Malmös viktigaste utvecklingsområden. När fastigheten står klar kommer den att vara en av de största arbetsplatserna för jurister i norra Europa.

Byggnaden består av en huskropp i fyra plan, och ovanpå den gemensamma grunden byggs fem torn med sluttande tak – en arkitektonisk detalj som förändrar Malmös skyline och ger staden ett tydligt nytt utseende. Vid botten av huset är fasaden byggd av fasadtegel från Wienerberger, som sedan fasas ut för att övergå till torn med fasader helt gjorda av glas.

Filip Davidsson, försäljningschef på Wienerberger, berättar:

- Kombinationen av tegel och glas är tidlöst. Det är två material som samspelar och ger ett mycket vackert estetiskt intryck. Dessutom kommer byggnaden att smälta in bland både äldre och nyare byggnader, vilket gör att miljön får en uppgradering samtidigt som omgivningarna respekteras.

   

Fasadtegel – ett hållbart materialval

Filip Davidsson förklarar:

- För byggnader där man vill fokusera på hållbarhet och en långvarig byggnadslivstid är fasadtegel ett perfekt material att välja. En tegelfasad har nämligen en livslängd på över 100 år, vilket gör det till ett långsiktigt och stabilt byggmaterial. Till Malmö domstol ville man ha material som var energieffektiva och hållbara, som står starka under lång tid. Och vad är då bättre än fasadtegel?

Koppar – en klassiker

Till Malmö domstol valde man fasadteglet EW0466 Koppar. Koppar är en gammal men väldigt trevlig sten – en klassiker enligt många. Det är ett fasadtegel som är rött med svarta nyanser – och något som gifter sig väl med den övriga glasfasaden.

2022 förväntas byggnaden att stå klar för inflyttning och då kan de cirka 500 anställda se fram emot att äntligen kunna samlas under samma tak och inom samma väggar – med fasader där säkerhet, estetik och hållbarhet går hand i hand.

   

Information om Malmö domstolsbyggnad

Projektets namn: Malmö domstolsbyggnad
Arkitekt: Henning Larsen Architects / BSK Arkitekter
Produkt: EW0466 Koppar
Färdigställt: Preliminärt hösten 2022
Certificering: Miljöbyggnad Guld


 

Beställ vår bok om fasadtegel - 'En tegelsten i taget'

Ett uppslagsverk med inspiration, kollektion och kunskap i en och samma bok – för arkitekten.

Én mursten ad gangen - bogen om mursten | Egernsund Wienerberger A/S


 

Brochure - mock-up - Miljöbyggnad

Så här bidrar vi till Miljöbyggnad

Behöver du dokumentation för ditt Miljöbyggnadsprojekt?

Se hur våra produkter bidrar till ordningen och beställ vårt Miljöbyggnads-dokumentationspaket här.Dyk ner i vårt utbud av fasadtegel

Wienerberger har ett brett utbud av fasadtegel med olika ytstrukturer och många olika färger.
 

Behöver du hjälp att välja tegelprodukter?

Då är du välkommen att kontakta våra medarbetare, som står redo att ge dig rådgivning och inspiration.
 

LESS. CO2-besparande fasadtegel för framtidens byggande.

Genom att minska materialförbrukningen med 15% och bränna med certifierad biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90%. CO2-besparingen i produktionen av LESS täcker fas A3 i EPD:n.
 

   

Senaste artiklarna

  0Resultat

     

  Campaign handmade bricks

  Håll dig uppdaterad

  Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

     

  Visualisering

  Generera textur/BIM här

  Downloads

  Välj och download här.

  Produkter

  En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.