Runda byggnader – gammal byggtradition gör comeback i Selma Stad

Fasadtegel: EW0454 Onyx | Jubileumshuset, Göteborg

 

Selma Stad är ett expansivt område i Göteborg, som just nu förnyas med nya bostäder och ytor för kontor, handel, torg och park. Nyligen stod en av områdets mest omtalade byggnader redo för inflyttning – det runda Jubileumshuset. Bostadshuset har affärslokaler på bottenplan samt lägenheter byggda i form av tårtbitar, och är klätt med elegant och hållbart fasadtegel.

 

Det byggs mycket i Göteborg och ett område som utvecklas i rasande fart är Selma Stad. Selma kommer att bestå av ett antal olika kvarter med omkring 1000 lägenheter, äldreboende, butiker, park och torg.

Området domineras av tegelklädda hus, och ett av dessa är Jubileumshuset. Men tack vare sin unika runda form och ett spännande mönstermurverk skapat med fasadtegel, lyckas det säregna lägenhetshuset ändå sticka ut från grannbebyggelsen och väcka uppmärksamhet från alla håll.

Mänsklig form med många fördelar

Från ett exteriört perspektiv ser Jubileumshuset ut att ha rundade väggar. Lägenheterna utgör små tårtbitar, där de olika rummen är byggda runt ett centralt trapphus – liksom årsringar i en trädstam. Att bygga runt är dock inte något nytt. Det säger Jürgen Wahlström, ansvarig arkitekt på Wahlström & Steijner Arkitekter AB. Han förklarar:

- Människor har alltid byggt och bott i runda former. Det är en väldigt mänsklig form, en ursprunglig form som människan använt länge för att bosätta sig i. Dessvärre är det även en form som vi inte ser så ofta längre när det kommer till bostäder.

     

"Vi gillar dessutom att bygga med tegel. Det är ett vackert och hållbart material som även går att både återvinnas och återanvändas. Det ger en värme och skönhet till fasaderna, och det stämmer i hög grad även för Jubileumshuset."

Jürgen Wahlström
Ansvarig arkitekt på Wahlström & Steijner Arkitekter AB

     

Han fortsätter:

- Det tycker vi är synd och därför valde vi att skapa en rund byggnad som ska ligga centralt här vid torget i Selma Stad. Med ett runt hus får man geometriskt mindre fasadyta i förhållande till den totala arean. Det blir mindre material och bättre ekonomiskt. Dessutom är runda former mer energieffektiva då man har mindre fasadyta per våningsplan.  

Jürgen Wahlström kompletteras av Axel Karlsson på Serneke, som är totalentreprenör i projektet:

- Det var en utmaning att få till rundheten på ett bra sätt, men det löste sig genom att bygga facetterade ytterväggar. Det gjorde också att det inte var några konstigheter när man skulle mura fasadteglet, utan det löste sig väldigt bra. Vi är glada över att få vara med i ett sådant spännande projekt och vi är mycket nöjda.

     

     

En lek med ljus och skugga

Till det unika bostadshuset har man valt vårt antracitfärgade fasadtegel EW0454 Svart Onyx.

Jürgen Wahlström berättar:

- Under projekteringsarbetet hade vi gestaltningsmöten med andra arkitekter, och samordnade så att tegel blev vårt primära byggmaterial. Sedan har vi gått in med olika tegelsorter och färger. Till Jubileumshuset letade vi efter ett antracitfärgat fasadtegel. Wienerberger var prisvärda och hade precis den rätta kulören.

För att markera fönstren valde arkitekterna att skapa ett mönstermurverk där vartannat skift skjutits in och vartannat ut. Jürgen Wahlström beskriver:

- Fönstren ligger ovanför varandra våningsvis. Så mellan fönstren har vi en mönstermurning som skapar en skuggverkan och ett slags reliefmönster. Gestaltningsmässigt ger det en variation i fasaden och förstärker även husets vertikalitet. 

Han avslutar:

- Selma Stad kommer att vara en plats att trivas i. Det som ska finnas i en stad kommer att finnas här och tack vare den röda tråden i fasaderna så smälter allt samman på ett fint sätt. Vi gillar dessutom att bygga med tegel. Det är ett vackert och hållbart material som även går att både återvinnas och återanvändas. Det ger en värme och skönhet till fasaderna, och det stämmer i hög grad även för Jubileumshuset.

   

Information om Jubileumshuset i Selma Stad

Projektets namn: Jubileumshuset  
Arkitekt: Wahlström & Steijner Arkitekter AB 
Produkter: EW0454 Svart Onyx 
Färdigställt: 2022

 


 

Upptäck vårt sortiment

Oavsett om du letar efter ett skärmtegel eller är nyfiken på våra fasadtegel så har vi tegelsorten för ditt nästa projekt. Klicka dig runt och samla inspiration.

 

Du hittar vårt sortiment här

Ta del av vårt nyhetsbrev

På så sätt missar du inga spännande tips, nyheter eller projekt. Låt dig bli inspirerad och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

Besök vårt showroom

Om du är intresserad av att veta mer om våra fasadtegel, skärmtegel eller helt enkelt vill experimentera med fogfärger och strukturer så är du varmt välkommen att besöka vårt showroom i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Klicka här för mer information


 

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.