Arkitekt värdesätter långsiktighet och väljer tegel med omtanke

FOJAB

 

I dagens arkitektoniska landskap, där nya material och tekniker ständigt introduceras, finns det fortfarande de som uppskattar och värnar om traditionella byggnadsmaterial och arkitektoniska stilar. En sådan arkitekt är Mattias Johansson, handläggande arkitekt på FOJAB, vars passion för traditionell arkitektur och fokus på långvariga byggnader har lett till ett bra samarbete med Wienerberger.

 

Tegel har varit ett av de mest använda byggmaterialen genom historien och visar än idag sig vara både hållbart och estetiskt tilltalande. Förutom att erbjuda långvarighet och estetisk skönhet har fasadtegel en unik förmåga att anpassa sig till det nya – samtidigt som det återkopplar till det dåtida. Det är dessa egenskaper som gör fasadtegel till ett utmärkt val än idag.

Det menar bland andra Mattias Johansson, handläggande arkitekt på FOJAB, en av Sveriges främsta arkitektbyråer.

- Jag är ganska traditionell och har en rätt stram gestaltning, där jag oftast tycker att det enkla är vackrast. Att använda tegel rimmar bra med detta och ger mig mycket inspiration att plocka från. Ser man på Malmö som exempel så finns det mycket tegelarkitektur att utgå från, säger Mattias.

Han fortsätter: 

- Jag började på FOJAB 2006 och jobbar numera med bostäder i Malmöregionen. Ett spännande projekt som vi har arbetat på nyligen är Varvsterrassen i Västra Hamnen. Här har vi med hjälp av bland annat Wienerbergers fasadtegel kunnat arbetat med enkla detaljer som ger ett starkt uttryck. Tegel är ett material som är gediget och som åldras vackert. Om man sedan utför detaljerna på ett bra sätt kan man få ett fantastiskt fint resultat, som till exempel vid Varvsterrassen.

Tegel – liten palett med stora möjligheter

Trots att tegelbyggandet inte inkluderar många beståndsdelar, är det fortfarande ett material som man kan göra mycket med. Det säger Mattias Johansson och förklarar:

- Tegel och fogen utgör beståndsdelarna i en tegelfasad, det är allt. Det är alltså en liten palett att jobba med, men tack vare att det finns olika kulörer, förband och andra detaljer man kan välja mellan går det ändå att skapa spännande och livfulla fasader.

Dessutom menar Mattias att tegel fungerar till alla sorters projekt, men framför allt där man vill signalera soliditet, tyngd och varaktighet. Det är något han ser som viktigt idag och som han tror kommer att bli ännu viktigare framöver. Mattias berättar:

- Tegel erbjuder en varaktighet som jag gärna vill förmedla i en byggnad. I dessa tider där man bör tänka långsiktigt känns det extra angeläget att rita byggnader som man vet kommer att stå länge, med ett formspråk som känns både samtida och återknyter till det redan byggda. Det känns väldigt viktigt och därför är tegel ett mycket bra materialval.

   

FOJAB
Mattias Johansson, handläggande arkitekt på FOJAB"Min dialog med teamet hos Wienerberger fungerar jättebra. Jag får den sparring jag behöver och har hela tiden tillgång till rådgivning från både konstruktör och säljare, så att man kan få tips på vilka stenar som gör jobbet man vill att de ska göra. Det gör det enklare för mig att göra mitt jobb och välja tegel med omsorg och omtanke."

   

Bra sortiment av fasadtegel och uppskattad rådgivning

Mattias Johansson har arbetat med Wienerbergers tegelprodukter vid flera projekt och är nöjd med både produkterna samt den hjälp och rådgivning han har fått.

- Jag tycker att Wienerberger har ett bra sortiment med tegel i olika prisklasser. Ofta är vi prispressade men med Wienerberger kan vi alltid hitta fina tegelsorter som passar vår budget. De är även väldigt duktiga på att ta fram provtavlor så att man kan se hur teglet ser ut tillsammans med bruksfogen. Att vi kan visa hur teglet faktiskt ser ut är mycket viktigt i vår dialog med Stadsbyggnadskontoret i Malmö, säger Mattias.

Ett uppskattat samarbete

I en tid då arkitektur ofta handlar om snabba förändringar och kortsiktiga trender är det uppfriskande att se någon satsa på långvarighet och traditionell skönhet, vilket Mattias Johansson gör. Genom att bygga med tegel visar han sitt engagemang för en arkitektur som står emot tidens prövningar och fortsätter att inspirera och imponera i många generationer framöver.

- Vi på Wienerberger är jätteglada över vårt samarbete med Mattias och FOJAB och att vi får möjligheten att bidra till deras vision. Med vårt högkvalitativa fasadtegel och deras engagemang för att skapa vacker arkitektur ser vi fram emot att fortsätta vara en del av framtidens tidlösa och hållbara byggnader, säger Gustav Fors, Wienerbergers säljare i syd.

Han kompletteras av Mattias Johansson, som avslutar:

- Min dialog med teamet hos Wienerberger fungerar jättebra. Jag får den sparring jag behöver och har hela tiden tillgång till rådgivning från både konstruktör och säljare, så att man kan få tips på vilka stenar som gör jobbet man vill att de ska göra. Det gör det enklare för mig att göra mitt jobb och välja tegel med omsorg och omtanke.

 

 

Dyk ner i vårt utbud av fasadtegel

Wienerberger har ett brett utbud av fasadtegel med olika ytstrukturer och många olika färger.
 

Inspirerande bok om tegel och murverk

Ett uppslagsverk med inspiration, kollektion och kunskap i en och samma bok – för arkitekten.
 

LESS. CO2-besparande fasadtegel för framtidens byggande.

Genom att minska materialförbrukningen med 15% och bränna med certifierad biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90%. CO2-besparingen i produktionen av LESS täcker fas A3 i EPD:n.
 


 

Senaste artiklarna

0Resultat


 

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.