Fasadtegel får stort parkeringshus att smälta in bland omgivningarna

Fasadtegel: Punainen Retro | Vårdtornet, Sweden

 

Utopia Arkitekter hade ett svårt problem att lösa. Uppgiften var att bygga ett stort och modernt parkeringsgarage i centrala Norrköping. Men hur integrerar man ett stort parkeringshus i historiska omgivningar? Svaret: med fasadtegel från Wienerberger.

 

Norrköping präglas av industriella tegelbyggnader med anor ända från 1800-talet, och 2018 fick de sällskap av ytterligare en – Vårdtornet.

Målet var att skapa en stor, modern och högeffektiv parkeringsplats. Då omgivningarna dominerades av några av Sveriges vackraste industriella tegelbyggnader, var det inte den enklaste nöten att knäcka. Men det var just den utmaningen som gjorde att Utopia Arkitekter tog sig an uppgiften.

Fasadtegel som matchar miljön

Först och främst listade arkitekterna ett par faktorer som skulle göra projektet möjligt utan att störa den homogena stilen i området. En av de första och mest uppenbara besluten som togs var att välja rött fasadtegel som huvudmaterial för fasaderna. Men på grund av parkeringshusets storlek och volym behövde man variera både form och materialval.

- Vi var tvungna att designa en annorlunda formad byggnad som skulle stå på en drastiskt sluttande plats med olika förutsättningar åt alla håll. Nyckellösningen var att bryta ner fasaden i mindre delar, var och en designad med en annan blandning av material eller utförd med en varierande stil och en känsla för detaljer som vanligtvis inte ses på moderna parkeringar. Den gemensamma nämnaren för de olika lösningarna är en tydlig hänvisning till stilen på de närliggande byggnaderna, beskriver arkitekten Mattias Litström i tidningen Architectum.

Detaljer i tegelfasaden

Eftersom brandbestämmelserna krävde en hög grad av strukturell ventilation i hela parkeringshuset valde man att ha unikt smala tegelpelare som ramade in de smala öppningarna på ena sidan byggnaden och varierande fyrkantiga öppningar på andra sidan.

Resultatet blev en dynamisk mix av slätt murverk och glaserat fasadtegel och en byggnad som både uppfyller säkerhetskraven och gömmer bilarna på insidan på ett elegant sätt. Filip Davidsson, försäljningschef på Wienerberger, berättar:

- Det är just detaljerna i tegelfasaden och hur dessa gör att huset smälter in i de historiskt betydelsefulla omgivningarna som gör Vårdtornet till en värdig vinnare av Årets Fasad. Även om det är en modern och omfattande byggnad så känns det samtidigt som ett elegant tillägg till området. Dessutom uppskattar både jag och juryn för Årets Fasad modet och innovationen i hur man har arbetat med murverket, vilket har ställt stora krav på både precision och hantverkskunnande.

   

Retro Röd

Är ett rött strängsprutat fasadtegel med en naturlig och levande struktur. Röd Retro är en populär klassiker som obesvärat bidrar med stark materialitet till både det urbana, storskaliga byggprojektet och den mindre, lantliga familjevillan.


 

En fasad som lyfter området

Kombinationen av olika tegeltyper och mönster lyfter fram byggnaden, och i sin tur även området runtomkring. De glaserade fasaderna hjälper till att fånga och reflektera ljus, och skapar en kraftfull yta som särskiljer fasaden. Samtidigt smälter byggnaden in, tack vare det klassiskt röda fasadteglet.

Som byggmaterial är fasadtegel ingen nyhet. Människor har byggt med tegelstenar i tusentals år och det är ett material känt för sin lättskötthet och tålighet. Men genom att leka med mönster, form och färg kan man bygga en estetiskt tilltalande byggnad som passar in i omgivningarna. Dessutom, tack vare tekniker som glasering, kan man matcha just det arkitektoniska uttryck man är ute efter.

   

Information om Vårdtornet, Norrköping

Projektets namn: Vårdtornet
Arkitekt: Utopia Arkitekter
Produkt: Punainen Sileä och glaserat tegel i vit/grå.
Färdigställt: 2018


 

Beställ vår bok om fasadtegel - 'En tegelsten i taget'

Ett uppslagsverk med inspiration, kollektion och kunskap i en och samma bok – för arkitekten.

Én mursten ad gangen - bogen om mursten | Egernsund Wienerberger A/S


 

Fasadtegel: Punainen Retro | Vårdtornet, Sweden
Behöver du hjälp att välja tegelprodukter?

Då är du välkommen att kontakta våra medarbetare, som står redo att ge dig rådgivning och inspiration.
 

Letar du efter det perfekta fasadteglet?

Upptäck vårt utbud av fasadtegel i olika färger och med olika ytstrukturer.
 

Besök vår visningslokal

Du är mycket välkommen att besöka vår visningslokal, där du kan gå på upptäcktsfärd bland våra produkter för fasaden. 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

   

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.