Fasadtegel från Wienerberger skapar kontrastfulla fasader i Falkenberg

Fasadtegel: Lichtbrons Gestenderd - Pagus Grijs | HSB Brf Stinsen,

 

Stadsdelen Tröinge Ängar i Falkenberg har under de senaste åren vuxit till att bli ett populärt område för såväl gammal som ung. Just nu är HSB Göta igång med första etappen av ett bostadsprojekt bestående av två bostadsrättsföreningar, som tillsammans kommer att utgöra tre punkthus med totalt 95 lägenheter. Till husen ska Wienerberger leverera fasadtegel med en modern färgsättning som skapar variation i fasaderna.I närmare 10 år har området Tröinge Ängar i Falkenberg varit inne i en utvecklande fas. Det har byggts villor, radhus, hyreshus och bostadsrätter och området har blivit ett av stadens mest populära. 

På området byggs bland annat HSB Götas bostadsrättsförening HSB Brf Stinsen, som består av ett tiovåningshus med 35 lägenheter. Fastigheten, som ingår i etapp 1, är nu färdigmurad, medan nästa etapp HSB Brf Stationen påbörjas 2022. HSB Brf Stationen består av ett punkthus på nio våningar med 36 lägenheter samt ett sexvåningshus med 24 lägenheter.

Alla hus har man valt att klä i fasadtegel från Wienerberger, där kombinationen av två kontrasterande färger skapar variation i fasaderna.

Ett bra och hållbart fasadmaterial

Valet av fasadmaterial har tagits av HSB Göta, i samråd med både stadsarkitekt och arkitekterna på Arkitekthuset. Till HSB Brf Stinsen och HSB Brf Stationen har man valt fasadtegel i två olika färger, som man sedan kombinerar med fasadskivor.

Henrik Melin, projektledare på HSB Göta, berättar:

- Vi valde fasadtegel då vi tycker att det är ett bra fasadmaterial. Det är åldersbeständigt och kräver väldigt lite underhåll. Dessutom är det ett miljömässigt bra material som passar framtidens byggbransch. Samtidigt letade vi efter sätt att skapa variation i fasaderna och därför valde vi att kombinera fasadteglet med fasadskivor.

Fasadtegel i två färger skapar kontrast

Men det är framförallt färgkombinationen som ger karaktär till fasaderna. HSB Göta och Arkitekthuset önskade skiljaktigheter i fasaden och därför lekte de med tegelstenarnas kulörer. Henrik Melin säger:

- Själva färgsättningen skötte arkitekten på Arkitekthuset men vi visste att vi inte ville ha ett grått fasadparti och ett ljusgrått, utan vi letade efter större kontraster. Därför valdes de här två färgerna ut. Det är annorlunda, kontrastfullt och det sticker ut, men vi är jättenöjda. Till HSB Brf Stationen, som är en del av nästa etapp, kommer vi att använda oss av exakt samma tegel men mura ännu mer av det mörka.

Tegelsorterna som valts är Wienerbergers stenar Lichtbrons Gesinterd från Holland och Pagus Grijs Zwart från Belgien. Lichtbrons Gestenderd är ett gult fasadtegel med brungråa inslag, och Pagus Grijs Zwart är ett grått fasadtegel med grov yta.

Wienerberger – ett genuint företag

HSB Göta har använt Wienerbergers fasadtegel på många projekt, men valet av leverantör står arkitekten för. Henrik Melin förklarar:

- Arkitekterna väljer själva den leverantör som de tycker passar i gestaltningen. Vi som byggherrar brukar sällan blanda oss in i den diskussionen, utan vi kontrollerar bara att sorterna ser bra ut. Däremot tycker jag personligen att Wienerberger är ett bra företag och jag har haft god kontakt med dem under åren. Mycket i byggbranschen handlar om relationer, det är viktigt. Och med Wienerberger så känner jag att vi alltid får bra service och att samarbetet fungerar bra. De är prisvärda och man vet att man får bra produkter. 

Han fortsätter:

- Wienerberger är nämligen ett genuint företag som både producerar och säljer. Det handlar alltså inte bara om att kränga varor, utan de har en hög teknisk expertis som kan hjälpa oss som kund på fler sätt än att vara en säljande leverantör.


 "Vi valde fasadtegel då vi tycker att det är ett bra fasadmaterial. Det är åldersbeständigt och kräver väldigt lite underhåll. Dessutom är det ett miljömässigt bra material som passar framtidens byggbransch."

Henrik Melin
Projektledare, HSB Göta


 

Moderna lägenheter byggs med tidlöst material

Tröinge ängar är ett av Falkenbergs mest expansiva lägen. Det är ett lugnt och barnvänligt område med närhet till både station och centrum. HSB Brf Stinsen och HSB Brf Stationen kommer att bestå av rymliga och moderna tvåor, treor och fyror med öppen planlösning och rymliga balkonger.

Även om fasadtegel är ett av Sveriges mest klassiska fasadmaterial, ser Wienerberger en tydlig trend som visar att arkitekter fortfarande ser fasadtegel som ett bra val till moderna fastigheter. 

Filip Davidsson, försäljningschef på Wienerberger, avslutar:

- Vi ser att fler och fler tilltalas av att välja fasader med naturligt uttryck, och tegel är ett naturligt och tryggt material. Vi har även frågat ett antal framstående arkitekter vad de tycker om fasadtegel. Det svar vi ofta får är att de uppskattar de oändliga möjligheterna för variation i färg och form, samt att fasadteglets känsla och yta kan ge ett speciellt färgspel och skapa ett levande uttryck. Fasadtegel är tidlöst, helt enkelt.


Information om HSB Brf Stinsen / HSB Brf Stationen

Projektets namn: HSB Brf Stinsen / HSB Brf Stationen
Arkitekt: Arkitekthuset
Produkter: Lichtbrons Gesinterd, Pagus Grijs Zwart
Färdigställt: 2022/2024


 

Upptäck vårt sortiment

Oavsett projekt så har vi rätt tegelprodukt för dig. Upptäck vårt sortiment av fasadtegel, marktegel, taktegel och skärmtegel på vår hemsida. Klicka dig runt och samla inspiration.

Klicka här

Ta del av vårt nyhetsbrev

På så sätt missar du inga spännande tips, nyheter eller projekt. Låt dig bli inspirerad och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Anmäl dig här

Estetiska fördelar med fasadtegel

Det är A och O att fasaden passar husets arkitektoniska uttryck. Därför är det viktigt att välja rätt, och se till att teglets färg, storlek och struktur passar husets stil. Det finns oändliga möjligheter att skapa unika fasader med hjälp av fasadtegel.

Läs här


 

Senaste artiklarna

0Resultat


 

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.