Fasadtegel - tegelstenar i fasaden

Apartment Building & Restaurant & Shops in Malmoe, Facing Brick, W 449 Kol

 

Fasaden skall passa till husets arkitektoniska uttryck. Därför är det viktigt att välja rätt fasadtegel och fog. Du skall vara uppmärksam på att teglets färg, storlek, variation och struktur passar till husets stil och storlek. 

Det finns också möjlighet att få tegelstenen i olika storlekar – tjocka eller tunna, korta eller långa. Man kan uppnå en riktigt exklusiv effekt, om fasaden är murad med långa tunna tegel. Tegel kan likaledes muras ”stående” eller ligga på skrå, liksom att de kan förskjutas i förhållande till varandra.

 

Vårt första intryck

  • Föredrar jag traditionella nyanser som rött, gult, brunt, grått eller svart fasadtegel?
  • Skall det vara struktur i stenen eller föredrar jag en slät sten?
  • Skall stenen ha en variation i nyanserna?
  • Vill jag ha en annan storlek än den normala?
  • Hur dominerande skall fogen och därigenom fogens färg vara på murverket?

 

Fogar och förband

Fogarna utgör 20% av murverkets yta. Om du använder tegel med synlig fasad, finns det ett hav av möjligheter i förhållande till fogfärgen. Murbruk kan levereras i olika nyanser och strukturer. Sättet som man fogar har stor påverkan på det färdiga murverket. 

I Wienerbergers showroom i Malmö, Göteborg och Stockholm finns fogstavar från flera leverantörer. Arkitekter och kunder är välkomna att experimentera och se hur teglet ändrar karaktär med olika fogfärger. Fogfärgen har stor betydelse!

Fasaden får en karaktär av förbanden, som är de mönster som tegelstenen bildar när de lodrätta fogarna inte ligger rakt ovanför varandra.

 

Inget underhåll med fasadtegel

Mera fritid om du bygger med tegel

En av de verkligt stora fördelarna med att välja ett murat hus med tegel och tegeltak är att det nästan är fritt från underhåll. Materialet klarar sig själv och patineras vackert med tiden om man inte har gjort någon ytbehandling. För murverk av tegel behöver inte ytbehandlas, och du sparar både tid och pengar som kan användas till andra nöjen.

Tegel är i stort sett oförstörbart. Det påverkas inte av solens ultravioletta strålar. Det varken vittrar eller bryts ner av väder eller vind. Tegel blir bara vackrare och vackrare med tiden.

Om fasaden ytbehandlas med målning eller putsning kommer detta att medföra ett ökande underhållsbehov.

Det är också viktigt att tänka på vår miljö. Eftersom tegel inte behöver behandlas så sparar du miljön genom minskade utsläpp av kemikalier.

 

Reference photo new construction single family in Mariakerke

Nybyggnation av bostadshus

Det är ett stort beslut att bygga ett nytt hus och det kräver många överväganden, men det är samtidigt en spännande process.

Det är ett stort beslut att bygga ett nytt hus och det kräver många överväganden, men det är samtidigt en spännande process, då man har alla möjligheter att påverka resultatet och få ett fullständigt skräddarsytt resultat.

Om du skall starta med att bygga på en tomt, finns det flera möjligheter. Har du redan en idé om huset, men vet att du varken är arkitekt eller hantverkare, då är det bra att kontakta fackfolk. Första steget är ofta att få arkitekten att utarbeta en skiss, som ni tillsammans kan justera utifrån de ekonomiska ramarna. Det är bra om man själv först har gjort en skiss, innan arkitekten får uppgiften.

När du och arkitekten är överens, kommer byggentreprenören in i bilden och lämnar ett prisförslag. Kom ihåg att vara uppmärksam så att lagar och kommunala restriktioner följs.

 

 

 

 

Murtegel - en öppen spis i tegel

Håller rummet varmt långt efter att elden falnat, vilket bidrar positivt till både inomhusklimatet och värmeräkningen.

Den öppna elden har alltid verkat tilldragande på oss. Många drömmer om att kunna sitta i vardagsrummet eller köket och titta på och njuta av den öppna elden, och inte minst att höra det behagliga knastrandet. Den öppna spisen kan varieras på otaliga vis och byggas i varierande färger. Den kan göras som ett hål i väggen – eller muras fristående, så att den blir som en skulptur i rummet.

Du kan antingen ha synligt tegel eller putsa den om det skulle passa bättre till rummets arkitektur. En öppen spis i tegel håller värmen riktigt bra. Lång tid efter att elden falnat, håller spisen rummet varmt, vilket bidrar positivt till både inomhusklimatet och värmeräkningen.

 

New construction interior wall in Mol

Den moderna svensken vill ha tegel

Under flera år har tegelindustrin arbetat för att marknadsföra tegel och nu ser den insatsen ut att ge resultat. Det är speciellt i södra Sverige som efterfrågan är störst – flera undersökningar från Lunds Tekniska Högskola, LTH, visar att många familjer vill bo i ett hus med tegelfasad.

Tegelindustrin märker också ett ökat intresse och en växande efterfrågan på tegel från svenska arkitekter som intresserar sig för hållbarhet. Här är intresset för tegel stort, bland annat därför att det handlar om en naturprodukt med lång livslängd och mycket låga underhållsbehov.

 

Glaserat tegel

Wienerberger erbjuder glaserat tegel i alla standard kulörer enligt NCS- eller RAL-skalan.

Glaserat tegel kan användas som effektfulla detaljer i en tegelfasad. En glaserad tegelyta ger också en exklusivare känsla.

Dekortegel

Dekortegel för inomhusbruk och fasadtegel för utomhusbruk, produceras på ett av våra tegelbruk i Belgien.

Pastorale dekortegel

Pastorale - ger ditt hem en varm och ombonad känsla som inomhusvägg. Pastorale har en härlig färgnyans i skiftande rödbun ton. Detta dekortegel ger en rustik känsla och passar utmärkt som en fondvägg i både kök och vardagsrum.

Pastorale dekortegel finns i format 215x25x65.

 

Pastorale fasadtegel

Pastorale har sen många år tillbaka varit en mycket efterfrågad fasadtegel och är även populär vid bygget av stommen till bland annat växthus och orangerier.

Pastorale fasadtegel lagerförs i formatet 215x102x65.

 

 

_______


Leka med uttryck på teglfasader

Komponera fasadteglen med upp till 10 olika fogfärger och ladda ner strukturen.

Prova texturgeneratorn. här.

Vill du ha inspiration i din inkorg?

Få vårt nyhetsbrev och bli inspirerad av våra referenser och produkter.

Anmäl dig här

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.