Fasadtegel skapar samspel mellan gammalt och nytt på Hästhagsskolan

Brick: EW0466 Koppar - green glazed brick | Hästhagsskolan Stockholm, Sweden

 

Från 600 till 900 elever. Så mycket ska Hästhagsskolan utöka sin kapacitet efter att om-, ny- och tillbyggnaden av den existerande grundskolan är klar. För att skapa ett samspel mellan gammalt och nytt har arkitekterna på HMXW arkitekter hämtat inspiration från skolområdets existerande tegelbyggnader och valt att klä de nya skolbyggnaderna med både kopparrött och grönglaserat fasadtegel från Wienerberger.

 

På uppdrag av Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) har Skanska stått för utbyggnaden av Hästhagsskolan i Farsta. Utöver en om- och tillbyggnad av grundskolans existerande byggnad har idrottshallen byggts till och en ny högstadiebyggnad uppförts. Projektet har som mål att öka elevkapaciteten från 600 till 900 elever från förskoleklass till årskurs nio.

Arkitekt Cyrillus Johansson ritade den existerande byggnaden 1959 och det är hans arkitektoniska uttryck och detaljarbete som har legat till grund för den nutida gestaltningen. Därför valde HMXW arkitekter, med delägare och arkitekt Erik Lantz i spetsen, att klä de nya byggnaderna i rött fasadtegel från Wienerberger – och att skapa subtila kontraster mellan gammalt och nytt med hjälp av små detaljer i murningen.

   

"Den gamla skolan är i ett varmrött tegel i svensk format, medan den nya är i danskt format och hårdare bränt. Det innebär att de samverkar men samtidigt finns det viss kontrast mellan det gamla och nya."

Erik Lantz
Arkitekt hos HMXW Arkitekter

   

En grön tråd

I valet av fasadtegel var det viktigt för HMXW arkitekter att den nya byggnaden skulle ansluta och fungera fint ihop med den gamla skolbyggnaden. Det skulle fortsätta vara en röd tegelskola, berättar Erik Lantz:

- Området är en modernistisk förort med stora, vitputsade skivhus runtomkring. Det röda teglet fastställer att det är en offentlig byggnad och den känslan ville vi ha kvar. Den gamla skolan är i ett varmrött tegel i svensk format, medan den nya är i danskt format och hårdare bränt. Det innebär att de samverkar men samtidigt finns det viss kontrast mellan det gamla och nya. 

Han fortsätter:

- Utöver det röda fasadteglet har vi även valt ett grönglaserat tegel som bland annat hittas på matsalens fasad. Vi har en del gröna inslag på skolområdet, som bland annat gröna fönster, gröna interiöra detaljer och idrottsbyggnadens tillbyggnad i grön betong. Detta skapar en grön tråd som gör att det glaserade teglet verkligen passar in. Vi har även inspirerats av Cyrillus Johanssons detaljarbete och har därför valt att inkludera viss mönstermurning som skapar liv i fasaden. Nästa år kommer dessutom den ena gaveln att få ett konstverk inkorporerat i tegelfasaden, vilket jag tror kommer att bli jättefint.

   

   

Hållbart material som åldras med värdighet

HMXW arkitekter använder sig av fasadtegel i många projekt, inte minst i skolprojekt. Erik Lantz avslutar:

- Tegel är ett härligt material att jobba med och det passar väldigt bra för just skolprojekt. Det är hållbart, tåligt, åldras vackert och gör det möjligt för oss arkitekter att rita byggnader som passar in i de flesta omgivningar och som samtidigt kan stå kvar under lång tid. Under det här projektet har vi haft ett bra samarbete med Wienerberger och fått bra hjälp från både säljare och konstruktionsavdelning. Vi är jättenöjda med hur allting ser ut hittills och ser fram emot att se slutresultatet när det hela står klart.

Byggarbetet på Hästhagsskolan är i full gång och beräknas att vara klart till höstterminen 2023.

 

Information om Hästhagsskolan

Projektets namn: Hästhagsskolan
Arkitekt: HMXW arkitekter
Produkter: EW0466 Koppar och grönt glaserat tegel 
Färdigställt: Höstterminen 2023


 

Upptäck vårt sortiment

Oavsett om du letar efter ett skärmtegel eller är nyfiken på våra fasadtegel så har vi tegelsorten för ditt nästa projekt. Klicka dig runt och samla inspiration.


 

Du hittar vårt sortiment här

Ta del av vårt nyhetsbrev

På så sätt missar du inga spännande tips, nyheter eller projekt. Låt dig bli inspirerad och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.


 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

Vårt hållbarhetsarbete

Våra produkter och system kan bidra till bra resultat vid miljöcertifiering av byggnader. Vi har dessutom lanserat ett dokumentationspaket som gör det enklare för arkitekter att samla all relevant produktdokumentation som ska användas i samband med en Miljöbyggnadscertifiering.

Upptäck det här


 

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.