LESS fasadtegel skapar detaljrika fasader i Bellakvarteret

Fasadtegel: EW0450 Jern - EW0449 Kul - EW0447 Flint | Bellakvarteret, Danmark

 


Ökat fokus på både hållbarhet och spännande detaljer i murverket i Bellakvarteret i Köpenhamn. Här pryder vårt CO2-besparande fasadtegel LESS två helt nya bostadsbyggen, med jordnära färgnyanser, välvalda murbruksfärger och detaljer i murverket.

 

Centralt i Ørestad, Köpenhamn skjuter ett nytt och hållbart kvarter upp runt omkring Bella Center Copenhagen. Vårt fasadtegel har hittat vägen till fasaderna i Bellakvarteret, som förvandlas till en levande stadsdel med bostäder, butiker och grönområden och ger plats för ett levande bostadsområde intill den pulserande konferensdestinationen.

Med Bellakvarterets Projektselskab som projektutvecklare och V8 Construction som totalentreprenör skjuter ett hav av klassiska tegelbyggnader upp ur jorden i området, bland andra bostadsbyggena Bella 3N och Strunges Hus, som vi hos Wienerberger levererar hållbart fasadtegel till.

Valet föll på vårt fasadtegel LESS, som har gjort det möjligt att förena designmässiga visioner med hållbara fördelar. Det säger man från arkitektkontoret Urban Agency, som tillsammans med Sangberg Arkitekter har ritat projekten.

   

"Eftersom hållbarheten satts i högsätet i Bellakvarteret har det varit viktigt dels att skapa robusta byggnader i hög kvalitet som håller i många år, dels att välja grönare material. Här bidrar fasadteglet LESS till att göra skillnad, och i samarbete med Wienerberger hittade vi fram till de helt rätta färgerna som ger det uttryck vi ville ha."

Thomas Walcher, Urban Agency

   

Fasadtegel bidrar till hållbarhetscertifiering

Bellakvarteret är utvecklat och uppfört med stort fokus på hållbarhet. Faktiskt är hela området miljöcertifierat med DGNB Guld i förväg, och de gröna åtgärderna genomsyrar inte minst materialvalet i kvarterets två nya bostadsbyggprojekt, berättar projektledare Thomas Walcher från Urban Agency:

- Eftersom hållbarheten satts i högsätet i Bellakvarteret har det varit viktigt dels att skapa robusta byggnader i hög kvalitet som håller i många år, dels att välja grönare material. Här bidrar fasadteglet LESS till att göra skillnad, och i samarbete med Wienerberger hittade vi fram till de helt rätta färgerna som ger det uttryck vi ville ha. Ett viktigt redskap var i detta sammanhang olika testmurar för att besluta om det slutliga fasadtegel- och fogvalet.

Således stöder de valda fasadteglen att både Bella 3N och Strunges Hus uppnår DGNB Guld-certifieringar. Vår arkitektkonsult Janus Steenberg skjuter in:

- De två nya byggnaderna är ett fint exempel på hur vårt fasadtegel LESS minskar klimatavtrycket utan att nödvändigtvis behöva kompromissa med designen. Det är inte utan anledning vi erbjuder LESS-sortimentet i många olika färgvarianter som gör det möjligt att välja ett mer hållbart fasadtegel som passar perfekt till det enskilda projektet.

     

Murverksdetaljer säkerställer individualitet

Gemensamt för de två bostadsbyggena är, som det också är föreskrivet i lokalplanen, att de är utförda i jordnära färgnyanser. Det skapar en röd tråd mellan byggnaderna, som samtidigt skiljer sig från varandra:

- Tack vare materialval och jordfärger skapas ett sammanhang, både mellan de två byggnaderna och i hela kvarteret. Samtidigt står byggnaderna starka som fristående byggnader med var sitt självständigt designkoncept, som bidrar till att göra det lättare att orientera sig i stadsrummet, förklarar Thomas Walcher.

Han tillfogar att byggnadernas individualitet är skapad med enkla effekter och fasadtegeldetaljer:

- Fasadteglet spelar en viktig roll när det gäller designen av bostädernas fasad, där vi har arbetat med klassiska fasadtegeldetaljer och varierande färger på murbruket, vilket ger ett levande och exklusivt uttryck. Därför har vi inte bara valt ett hållbart fasadtegel, utan också lagt vikt vid att välja en produkt i hög kvalitet och till ett rimligt pris, som passar in i budgetramen.

Lek med fasadtegel och murbruk skapar spel

De fina fasadtegeldetaljerna är bland annat viktiga vid Bella 3N, som ska rymma 101 bostäder och tre uthyrningslokaler, fördelade över 8 050 kvadratmeter. Som en hyllning till klassiska tegelbyggnader inramas och framhävs fönstren med massor av detaljer via ett ljusgrått fasadtegel i varianten EW0450 Jern LESS.

Vårt svarta fasadtegel EW0449 Kol LESS skapar en mörk bas som får sällskap av två mörka nyanser på murbruk, en svart och en antracitgrå, vilket ger variation i fasadtegelfälten. Den mörka basen som utgör nedre delen av byggnaden får en kontrastfylld överdel, då översta delen av byggnaden utförs i ljus betong med aluminiumlameller på.

Strunges Hus är en mindre byggnad med ett omfång på cirka 5 300 kvadratmeter och 81 bostäder. Här har arkitekten valt vårt ljusa fasadtegel EW0447 Flint LESS. Det kombineras åter med EW0450 Jern och därmed framhävs alla fönsterfält med en tunn ram som är utdragen ur fasaden. Här bidrar ett ljust murbruk till att binda samman murverket och skapa motspel till de mörka fasadtegelfälten.

Kompetent sparring om fasadtegel

Vårt goda samarbete med både totalentreprenör och arkitekt i Bellakvarteret inleddes redan med Trierhuset, eller med andra ord Bella 5, där 135 bostäder redan står klara och är helt uthyrda. Att samarbetet omfattar flera projekt bidrar till att skapa en god synergi och effektivitet.

- Som arkitekter är det viktigt för oss med kontaktpersoner som kan hjälpa till med konkret och seriös återkoppling, och här är Wienerberger en kompetent sparringpartner som har varit mycket behjälpliga med att säkerställa att fasadtegellösningarna kan fungera rent tekniskt och är relativt enkla att utföra, berättar Thomas Walcher och tillägger att det dessutom har varit givande att besöka vårt showroom och uppleva fasadteglet med egna ögon.

Även från vår sida har vi satt värde på samarbetet. Janus Steenberg avrundar:

- Våra projekt i Bellakvarteret präglas av god och kontinuerlig dialog med både arkitekten och inte minst V8 Construction. Det är ett nöje att samarbeta med partner som tar med sig bra idéer till bordet och samtidigt har öga för de viktiga detaljerna.

 

Fakta:

Projektets namn: Bella 3N og Strunges Hus
Arkitekt: Urban Agency (indledningsvist Sangberg)
Produkt: EW0450 Jern (LESS), EW0449 Kul (LESS), EW0447 Flint (LESS)
Uppfört: 2021-2023


 

Brochure - mock-up - Miljöbyggnad

Så här bidrar vi till Miljöbyggnad

Behöver du dokumentation för ditt Miljöbyggnadsprojekt?

Se hur våra produkter bidrar till ordningen och beställ vårt Miljöbyggnads-dokumentationspaket här.


 

LESS. Ett fasadtegel för framtidens byggande

Genom att minska materialförbrukningen med 15% och bränna med certifierad biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90%.

Så har vi skapat framtidens CO2-besparande fasadtegel.

Nyfiken på hur vi arbetar med klimat och miljö?

Wienerberger har stort fokus på att minska CO2-avtrycket.

Vill du ha inspiration i din inkorg?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och låt dig inspireras av våra referenser och produkter.


 

Senaste artiklarna

0Resultat


 

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.