Grönt guldprojekt satsar stort på fasadteglet LESS

LESS - Sdr. Ringvej 33A

 

Med målet om DGNB Guld är kraven extra höga på ett nytt bostadsprojekt i danska Brøndby, där CASA just nu uppför 215 lägenheter på totalt 17 000 kvadratmeter. Valet av fasadtegel föll redan tidigt på LESS, som minskar materialförbrukningen och tillverkas med hjälp av biogas.


Två varianter av fasadtegel, kombinerat med tre sorters murbruk, skapar fasaduttrycket för den nya kvartersbebyggelsen som fastighetsutvecklaren och totalentreprenören CASA uppför i Brøndby, väster om Köpenhamn.


 


 

Det rätta materialvalet ska ske tidigt

- Ambitionen har från starten varit att uppnå en DGNB Guldcertifiering, vilket gör att kraven är extra höga, berättar projektledare Kasper Nissen från CASA:

- Vi har ett mål om att 95% av alla våra byggprojekt fram till 2023 ska certifieras, och det betyder att vi arbetar målinriktat med hållbarheten från de tidigaste faserna av byggprojektet. Vi strävar efter att komma in så tidigt i processen som möjligt, så att vi har möjlighet att prägla de val som görs, bland annat när det gäller material – som utgör en väsentlig del av certifieringen.

Till projektet i Brøndby fanns det från start önskemål om användning av rött fasadtegel till fasaden, och CASA ingick därför en dialog med Wienerberger om möjligheterna. Kasper Nissen berättar om förloppet: 

- Vi introducerades för LESS när vi pratade med Wienerberger om våra önskemål för fasadteglet. Vi kunde snabbt se fördelen med att bidra till att skapa ett hållbart byggprojekt genom att välja fasadtegel med lägre materialförbrukning, som samtidigt bränns med hjälp av biogas.

Samma snygga fasad med markant mindre CO2

Konkret kom aktörerna fram till valet av EW0465 Röd Nyanserad och EW 0466 Koppar i LESS-versioner och två olika murbruk, som ger tre kombinationer. Det skapar ett rikt färgspel med möjlighet att markera de olika sätten i byggprojektet med hjälp av diskreta variationer i sammansättningen av nyanserna i fasadtegel och murbruk.

- Exempelvis har man valt att markera den utvändiga fasaden vid den ena ingången till gården med kopparfärgat fasadtegel, kombinerat med en mörk fog, fördjupar Kasper Nissen.


 

"Vi kunde snabbt se fördelen med att bidra till att skapa ett hållbart byggprojekt genom att välja fasadtegel med lägre materialförbrukning, som samtidigt bränns med hjälp av biogas."

Kasper Nissen, projektledare från CASA


 

EPD gör det lättare att bygga hållbart

Fasadteglet LESS har precis samma uttryck och mått som det klassiska slagna fasadteglet. Men tack vare de tre hålen i mitten minskas råvaruförbrukningen med 10% och i kombination med användning av biogas betyder det en minskning av CO2-utsläppen fra produktionen på 60-80% i förhållande till traditionellt fasadtegel.

Samtidigt har Wienerberger fått EPD'er (miljövarudeklarationer) utarbetade för LESS, som är helt avgörande i projekt som ska certifieras, förklarar Kasper Nissen:

- Vi vill gärna göra bra byggprojekt med bra material, och där är EPD'en en viktig parameter. Den gör att vi tidigt kan träffa de rätta, hållbara valen. Våra val av leverantörer betyder mycket när det gäller möjligheterna till certifiering.

- För mig personligen är det extra spännande, för det är mitt första DGNB-projekt. Och jag är väldigt glad för att vi har kommit så långt på vägen mot det gröna målet, avslutar han.
Bostäderna på Sdr. Ringvej 33A är ritade av Norconsult-Skovhus Arkitekter och uppförs som en del av det nya, hållbara bostadskvarteret Kirkebjerg, där CASA håller på att bygga ytterligare 37 500 kvadratmeter bostäder på Sdr. Ringvej 27.


 

LESS fasadtegel är en fördel även för muraren

Med 10 % mindre råmaterial är fasadteglet LESS lättare än traditionellt fasadtegel.

Men vad tycker murarna egentligen om att mura med vårt nya fasadtegel LESS? Kan de märka skillnad ute på själva byggplatsen?

Läs mer

Fakta

Projekt: Boligkvarteret Kirkebjerg (Sdr. Ringvej 33A)
Arkitekt: Norconsult-Skovhus Arkitekter
Totalentreprenör: CASA
Certifiering:
DGNB Guld
Produkt(er):
EW0465 Rød nyanserad LESS & EW0466 Koppar LESS
Byggår: 2021

LESS mursten

LESS – fasadtegel med hållbara fördelar

Läs mer om vårt miljövänliga fasadtegel och ladda ner broschyren.

 

 

Senaste nytt

0Resultat

 

 

Nyhedsbrev

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om gröna produkter, hållbara projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.