Hur mycket kostar ett nytt tegeltak?

Bricks: Waalrood HV WF, Dommelrood HV WF, Blauwrood Genuanceerd HV WF, Grijs HV WF, Etna HV WF and Euroa HV WF | Roof: VHV Blauw Gesmoord 706, VHV Natuurrood+ 652 and Datura Natuurrood+ 652 | Architect: Zeelenberg Architectuur, Ouddorp | Contractor: Boeter Bouwbedrijf, Sommelsdijk, Kroon & De Koning Zwijndrecht BV, Zwijndrecht | Client: Community Goedereede | Completion Date: 2015-01-01

 

Ett äkta tegeltak kostar ofta mindre än du tror eftersom själva takteglet bara utgör en mindre del av totalkostnaden för ett nytt tak. Därför kan det ofta löna sig att välja hållbart takpannor av äkta tegel istället för billigare typer av taktäckning.

 

Om man jämför totalpriset med en lite billigare produkt, t.ex. betongpannor eller takplattor (bitumen), så skiljer sig priset för det färdiglagda taket inte så mycket. Men om du väljer takpannor av äkta tegel får du i gengäld en produkt som har mycket lång livslängd och är nästan underhållsfri.

För ett färdiglagt tak på ca 150 m² är det nästan obetydlig skillnad mellan snittkostnaderna för betongtegel och äkta tegel, beroende på vald modell. Det beror på att de stora baskostnaderna, för bl.a. ställningar, takrännor och stuprör, undertak, ribbor och läkter, transport och taklyft samt städning, i stort sett är likadana oavsett vilket taktegel som väljs.

Därför kan det vara bra att begära prisförslag för omläggning från flera hantverkare för att få en bra uppfattning om kvalitet, prisnivå och slutpris. Vi rekommenderar därför att du kontaktar din lokala byggmarknad, som kan hjälpa dig vidare i processen och säkert också kan föreslå bra lokala hantverkare.


 

Fasadtegel - taktegel: EW3255 - Sinus | Agttrup Gårdhuse, Danmark

Takpannor av tegel

Takpannor av tegel ger flexibilitet och lång livslängd och är en perfekt lösning för både nybyggnad och renovering där ett vackert och slitstarkt tak önskas.


 


 

Kvadratmeterpris för taket?

Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när man funderar på att byta sitt tak. Priset för ett nytt tak påverkas inte bara av takteglet och därför bör du också fundera på frågorna nedan när du beräknar din slutliga budget. När du har gjort det blir det lättare att begära anbud för projektet.

Installation Koramic rooftiles

1 | Hur stor takyta har jag?

2 | Ingår skorsten, takrännor, etc. i anbudet?

3 | Kan jag nöja mig med att renovera och bara byta en del av taket?

4 | Ska undertaket också bytas?

5 | Ska läkterna också bytas, och hur är det med taksparrarna?

6 | Underbeklädnad, täckplåt, gavelbeklädnad, etc.?

7 | Ställning, övertäckning, städning, etc.?

8 | Takets komplexitet vad gäller takfall, fönster, vindskupefönster, etc.?

9 | Vill du tilläggsisolera samtidigt?

10 | Vilken typ av tak vill du ha?

Den faktiska kostnaden får du inte förrän taket är lagt, slutstädat och färdigt. Därför bör du begära prisförslag för omläggning från flera hantverkare för att få en bra uppfattning om kvalitet, prisnivå och slutpris. Att renovera tak och lägga tegel är ett kvalificerat jobb och därför rekommenderar vi att du anlitar utbildade hantverkare och takläggare för arbetet.

    


 

Vilken typ av tak ska jag välja?

Valet av taklösning beror både på husets konstruktion och dina personliga önskemål. Alla takprodukter är inte lämpliga för alla typer av konstruktioner och det kan dessutom finnas lokala regler för området som sätter gränser för vilket tak du kan välja.

Hus med takfall

Tegelpannor är lämpligast för hus med ett takfall på minst 15 grader och kan därför inte användas på platta tak. Traditionellt har man i Skandinavien byggt hus med takfall på grund av vädret och mängden nederbörd och därför finns det också många tegeltak runt om i landet.

Hållbarhet

Alla taklösningar har inte lång livslängd. Om det är viktigt att välja en lösning som håller i många år och är underhållsfri finns det vissa produkter som är bättre än andra. Över tid kan ett tegeltak vara en billigare lösning än t.ex. takpapp eller stålplåt eftersom det har mycket längre livslängd.

Utseendet

Det är alltid viktigt att tänka på vilken taklösning som passar bäst för ditt hus och område. Ett tak är en långsiktig investering som kan öka husets värde om du väljer rätt lösning. Vi har ett brett utbud av taktegel som passar de flesta bostäder.


 


 

Behöver du råd och tips om taktegel?

Du är välkommen att kontakta vår försäljningsavdelning, som gärna hjälper dig att hitta det rätta takteglet.

Kontakta oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om nya projekt och produkter och få inspiration för ditt nya projekt.
 

Prenumerera här

Ladda ner vår taktegelkatalog här

Få inspiration av mängder med olika färger, former och ytor som på olika sätt skapar vackra skugg- och ljuseffekter beroende på takteglets geometri.

Ladda ner katalogen här

     


 

Senaste artiklarna

0Resultat


 

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.