Sten för sten – Lisebergs nya upplevelsehotell får karaktär genom genuint hantverk

Brick: EW2136 Light Coal - EW2166 Sisteron - EW0409 Valmue | Liseberg Grand Curiosa Hotel, Göteborg

 

Förra året fyllde nöjesparken Liseberg 100 år. När grindarna öppnades upp för sommarsäsongen hade man även premiär för Liseberg Grand Curiosa Hotel – ett upplevelsehotell som lovar mer än bara en bekväm övernattning. Nu berättar Lisebergs utvecklingschef Thomas Sjöstrand att även om hotellet är nytt, förvånas besökare fortfarande av att det inte har stått där i minst 100 år. Detta tack vare en mix av gedigna material, där tegelfasader ger karaktär och påvisar ett genuint hantverk.

 

Sedan 1923 har Liseberg bjudit på glädje, skratt, skrik och kittlande magar till såväl stora som små. Idag är det en älskad mötesplats, som värnar om sitt ursprung samtidigt som det är en nöjespark i ständig förnyelse.

Året 2013 fick Liseberg möjligheten att köpa loss en tomt för att expandera sitt område. Efter att ha tänkt långt om länge på vad som skulle kunna byggas för att driva folk till Göteborg, landade man till slut på idén om ett upplevelsebad i koppling till ett upplevelsehotell.

Badet har beräknad premiär i år, men redan 2023 öppnades dörrarna till Liseberg Grand Curiosa Hotel. Hotellet är ritat av Wingårdhs, i nära samarbete med Liseberg, och inspireras av Göteborgs historia. Med det i åtanke valdes vårt fasadtegel ut som ett av de huvudsakliga fasadmaterialen till den unika byggnaden.

Form som möjliggör flera uttryck

Under hela projektet har Liseberg varit väldigt aktiva och delaktiga i processen.

- Vi är mycket involverade i alla projekt vi har i gång. Inför byggandet av hotellet tittade vi mycket på potentiella former som huskroppen kunde byggas i. Vi ville värna om utsikten och då kom Wingårdhs med idén om att bygga huset i en stjärnform. Det tyckte vi var briljant, då det gav oss möjlighet att skapa olika uttryck på fasaden och ge känslan av att allting inte är byggt samtidigt, säger Thomas Sjöstrand, utvecklingschef på Liseberg och VD för Lisebergs jubileumsprojekt.

Han fortsätter:

- Vi ville också att byggnaden skulle kännas trovärdig i miljön och därför var det naturligt att använda gedigna material som bland annat tegel.

Till Liseberg Grand Curiosa Hotel har Wienerberger levererat totalt 240 000 tegelstenar, vilket motsvarar en fasadyta på 3750 kvadratmeter. Tre av husets fem flyglar har beklätts med tegel i tre olika färgsättningar, för att skapa lekfullhet även i det estetiska uttrycket.

- Vi tittade mycket på staden och även en del på byggnader från Ostindien-tiden, för att se hur man byggde då. Sedan har vi gjort vår tolkning av det. Hela processen har varit ett samspel mellan samtliga aktörer, inklusive Wienerberger som har kommit in i bilden med sin kompetens. De hjälpte oss att plocka fram rätt sten i rätt prisnivå och resultatet är fantastiskt, säger Thomas Sjöstrand.

  
 

"Vi tittade mycket på staden och även en del på byggnader från Ostindien-tiden, för att se hur man byggde då. Sedan har vi gjort vår tolkning av det. Hela processen har varit ett samspel mellan samtliga aktörer, inklusive Wienerberger som har kommit in i bilden med sin kompetens. De hjälpte oss att plocka fram rätt sten i rätt prisnivå och resultatet är fantastiskt."

Thomas Sjöstrand
Ytvecklingschef på Liseberg och VD för Lisebergs jubileumsprojekt

Varje tegelsten ger något nytt till helheten

Fasaderna går i en mix av bland annat tegel, puts och cortenstål. Detta för att ge husets flyglar olika karaktär. Liseberg ville skapa känslan av att byggnaden byggts upp successivt under alla år som de har haft öppet, eller att vissa delar till och med har stått där längre.

- Många göteborgare tror att huset alltid har stått här, eftersom det på många sätt inte ser ut som ett helt nytt hus. Men vi har så klart byggt det med modern funktionalitet – det är bara uttrycket som är gammaldags, förklarar Thomas Sjöstrand och fortsätter:

- Tegelfasaderna har även murats sten för sten av oerhört skickliga yrkesmän. Det tycker jag är en viktig del av hela processen. Det är ett genuint hantverk och varje sten erbjuder något till helheten.

För Liseberg var det viktigt att framhäva känslan av långsiktighet. Samtidigt ville man att detaljerna skulle jobba för att skapa liv i fasaderna, som matchar den livfulla upplevelsen man får på hotellets – och parkens – insida. Thomas Sjöstrand berättar:

- Att vi valde att inspireras av Göteborgs historia tror jag är en stor anledning till att förbipasserande tror att huset har stått där länge. I många fall är nöjesparker och attraktionerna en kuliss som kan bytas ut, men det här är på riktigt och ska bestå länge.

- Därför är jag jätteglad att vi valde att ha så mycket tegel på våra fasader. Varje sten skiftar en aning, så ingen sten är den andra lik. Det ger karaktär, det gör fasaden levande och skapar häftiga detaljer tillsammans med fogen och granitsockeln.

100 år – nu siktar man på 100 år till

För Liseberg har de positiva recensionerna av det nya upplevelsehotellet inte låtit vänta på sig. Under året som dörrarna har varit öppna har de fått mycket god respons. Nu tar Liseberg sikte mot årets stora höjdpunkt – premiären av vattenvärlden Oceana. Därefter planerar man att fortsätta leverera nya och spännande utvecklingar – i 100 år till.

- Nu har vi fyllt 100 år, vilket är helt fantastiskt. Vi lever vidare och utvecklas konstant. 2024 öppnar vi Oceana, en jättespännande händelse för både oss och Göteborg. Men även efter det att dessa stora projekt har rullats ut, fortsätter vårt utvecklingsarbete. Vi vill hela tiden göra små förändringar och justeringar i vår park, så att vi kan fortsätta att leverera glädje i 100 år till. Tiden får utvisa exakt vad nästa satsning blir, men något som inte förändras är att vi växer med vår tid och att vi aldrig slutar titta framåt, avslutar Thomas Sjöstrand.

  

Information om Liseberg Grand Curiosa Hotel

Projektets namn: Liseberg Grand Curiosa Hotel
Beställare: Liseberg
Arkitekt: Wingårdhs
Produkter: EW2136 Light Coal, EW2166 Sisteron och EW0409 Valmue
Färdigställt: 2023


 

LESS. CO2-besparande fasadtegel för framtidens byggande.

Genom att minska materialförbrukningen med 15% och bränna med certifierad biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90%. CO2-besparingen i produktionen av LESS täcker fas A3 i EPD:n.
 

Besök vår visningslokal

Du är mycket välkommen att besöka vår visningslokal, där du kan gå på upptäcktsfärd bland våra produkter för fasaden. 

Är du på jakt efter fasadtegel med speciella former och format?

Om ett traditionellt fasadtegel inte är rätt lösning är svaret ett specialtegel. 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

   

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.