Naturrött taktegel på prisbelönt stadsrumsprojekt

Taktegel - Datura Naturrød - Oluf Bagers Plads, Danmark

 

Uppgraderingen av stadsrummet på Oluf Bagers Plads i hjärtat av Odense i Danmark bygger bro mellan stadens forntid och nutid. Praksis Arkitekter har slagit an strängarna till det prisbelönta projektet, som bjuder på ett levande stadstorg och två nya fastigheter. Wienerberger har försett de markanta taken med modernt taktegel i en klassisk, röd färg.

 

Efter en omfattande renovering invigdes Oluf Bagers Plads i centrala Odense våren 2019. Stadsrumsprojektet var en del av stadsplaneprojektet Thomas B. Thriges Gade, där nya byggnader har skjutit upp och där en fyrfilig väg lagts ned.

På så sätt har ett både grönt och levande stadstorg skapats mitt i Odense, omgärdat av såväl historisk arkitektur som moderna nybyggnationer. Vi har levererat taktegel till projektet, som har Realdania By & Byg som byggherre och är ritat av Praksis Arkitekter. Därmed får vi sätta vår prägel på det nya torget, som är ett utmärkt exempel på när nytt och gammalt går hand i hand, tack vare genomtänkt arkitektur och väl valda material.

     

     

Taktegel förenar modernt och klassiskt

Praksis Arkitekter har ritat två nya stadsbyggnader med spännande fasader och markanta tak, som kännetecknas av skarpa lutningar och ett asymmetriskt uttryck. Det är vårt moderna taktegel Datura i färgen Naturrød+ som pryder taken på torgets nya byggnader. 

Datura är ett taktegel med vacker yta, som ger taket en tydlig horisontell linjeföring, ytterst lämplig för modern arkitektur. Därför är det ett upplagt val till byggnaderna på Oluf Bagers Plads, där den säkerställer ett både stilrent och karaktärsfullt tak.

Med en flatare profil passar takteglet bra till byggnadskroppens speciella vinklar. Det berättar Mette Tony från Praktis Arkitekter om det röda taket i en artikel i Horsens Folkeblad (Dansk):

- Det ger en vacker och modern touch till ett klassiskt hus, säger arkitekten. 

Det moderna får motspel genom färgvalet, eftersom den naturröda färgen är ett både klassiskt och säkert val. Vi känner i hög grad igen den varma nyansen från stadsbildens ursprungliga arkitektur, och därför smälter Datura Naturrød+ fint in i historiska miljöer där man vill ha en traditionell arkitektur. 

Samtidigt är ännu en fördel att de klassiska röda färgerna är vackra och aktuella många år in i framtiden. Med tiden kommer det oglaserade takteglet att påverkas av omgivningen, väder och vind och få en varm patina.

     

     

Odenses nya torg får pris

Renoveringen av Oluf Bagers Plads har gjorts med initiativ, verksamhetslust, ekonomisk offervilja och känsla för kvalitet. Åtminstone har Realdania och Praksis Arkitekter tilldelats Odin-priset, som delas ut av Byforeningen for Odense, när de traditionsenligt hedrar särskilt lyckad arkitektur i Odense.

Motiveringen säger att man under arbetet med torget har experimenterat med byggtekniker och material. I ett pressmeddelande skriver stadsföreningen bland annat:

- Med Realdania By & Byg som byggherre och Praksis Arkitekter som formgivare har Odense fått ett karaktärsfullt, poetiskt och vackert detaljerat nytt stadsrum, som är en del av samarbetet mellan föreningen Realdania och Odense Kommun om det stora stadsomvandlingsområdet "Fra Gade til By", där Thomas B. Thriges Gade omvandlas till en ny central stadsdel. Oluf Bagers Plads ska fungera som en port till den nya stadsdelen och som förbindelselänk mellan den gamla och den nya stadsdelen.

Hos Wienerberger är vi stolta över att ha valts ut till att vara med och försköna stadsrummet i centrala Odense i ett prisbelönt projekt.

 

Fakta:

Prosjektnavn: Oluf Bagers Plads 
Arkitekt: Praksis Arkitekter 
Produkt: Tagstenen Datura Naturrød+
Oppført: 2016-2019


 

Taktegel - Datura Naturrød - Oluf Bagers Plads, Danmark
På utkik efter stilrent taktegel till ditt nästa projekt?

Gå på upptäcktsfärd i urvalet av taktegel här.
 

Läs mer

Vill du veta mer om vårt taktegel Datura naturrød+?

Vill du veta mer om vårt taktegel Datura naturrød+, som är som gjort för modern arkitektur?

Hitta de relevanta detaljerna här

Inspiration direkt i din inkorg

Tag emot vårt nyhetsbrev och få inspiration direkt i inkorgen.
 

Prenumerera här


 

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.