Nostalgiskt taktegel för vidare historien om Agtrup Gårdhuse

Fasadtegel - taktegel: EW3255 - Sinus | Agttrup Gårdhuse, Danmark

 

I Agtrup nära Kolding i Danmark har den historiska Agtrup Gård fått nytt liv och förvandlats till nya seniorbostäder med fokus på högklassiga kvalitetsmaterial. Taktegel från Wienerberger bidrar till att ge historiens vingslag luft under vingarna.

 

Kvalitetsmedvetna seniorer kan nu njuta av det nya seniorboendet Agtrup Gårdhuse, som omfattar 27 seniorbostäder och ett kollektivhus. Padkjær og Ærøbo är byggherren bakom bostäderna, vilka som projektnamnet anger ligger i Agtrup, sju kilometer sydost om Kolding i Danmark. Byggnader och uterum har ritats av projektets huvudkonsult Bregenov Architects.

Hos Wienerberger fick vi lov att sätta vår egen prägel på ombyggnaden av den historiska gården. Två olika varianter av vårt taktegel pryder nu seniorbostädernas tak: Sinus naturröd+ och Sinus röd rustik engoberad.

    

Sinus naturrød+

Sinus rød rustik engoberet

    

Tegel matchar områdets berättelse

Agtrup Gård har anor tillbaka till 1700-talet och var fram till 2019 bevarad som en kringbyggd gård med manbyggnad och tre sammanbyggda längor. Det berättar Nicolaj Ærøbo Ebbesen, samägare till Padkjær og Ærøbo, om de nya seniorbostäderna, som nu utgör en del av den historiska gården:

- Det var viktigt för oss att föra vidare både historien och det arkitektoniska arvet från den gamla gården med anor tillbaka till 1700-talet. Därför har de nya seniorbostäderna fått en utformning som inspirerats av de ursprungliga byggnadernas uttryck och utformning Resultatet är ett antal fina seniorbostäder med hög kvalitet, där det gamla stenhuset bevarats samtidigt som tre nya längor har byggts.

Strukturen med fyra längor kännetecknar därför fortfarande området, trots att det inte gick att bevara de tre befintliga längorna på grund av deras skick. Dessutom har man valt material som stödjer och för vidare områdets historia.

- De nya seniorbostäderna är byggda av material som passar in i berättelsen om Agtrup Gård. Det gäller inte minst valet av taktegel, som vi tyckte skulle ha ett klassiskt uttryck, säger Nicolaj Ærøbo Ebbesen.

     

     

"De nya seniorbostäderna är byggda av material som passar in i berättelsen om Agtrup Gård. Det gäller inte minst valet av taktegel, som vi tyckte skulle ha ett klassiskt uttryck."

Nicolaj Ærøbo Ebbesen
Samägare till Padkjær og Ærøbo

     

Taktegel förenar nytt och gammalt

Takteglet har valts med omsorg för att få det nya och det gamla att harmoniera på ett naturligt sätt.

De två olika varianterna av taktegel kommer båda från vår serie Sinus, som utvecklats med fokus på att bevara uttrycket vi känner från den skandinaviska byggnadsstilen. Både Sinus naturröd+ och Sinus röd rustik engoberad präglas av den klassiska röda färgen, och den senare tillför ett mer rustikt uttryck genom den engoberade ytan.

Nicolaj Ærøbo Ebbesen berättar om valet av taktegel:

- Trots att vi har använt samma fasadtegel i hela projektet, föll valet på två olika taktegel med var sitt uttryck. Det ena takteglet har ett mer rustikt uttryck, och fungerar därmed fint i samverkan med gårdsmiljön och den gamla huvudbyggnaden, medan den andra varianten samverkar utmärkt med de nya byggnaderna och samtidigt liknar den gamla byggnaden.

Kvalitetsmaterial från början till slut

Både kvalitet och hållbarhet har stått i förgrunden för utformningen av de 27 seniorbostäderna och kollektivhuset. Det innebär att de boende kan glädja sig åt fina bostäder, som samtidigt är tänkta att ingå i en underhållsplan så att de håller långt in i framtiden.

- Agtrup Gårdhuse har hög kvalitet, särskilt med tanke på att det handlar om hyresbostäder. Det var nämligen viktigt för oss att välja material med hög kvalitet, som inte bara ser fina ut i många år utan också håller i många år, förklarar Nicolaj Ærøbo Ebbesen.

Utöver vårt taktegel har vi till exempel valt termoträ, som är värmebehandlat och därmed är ett material med bra hållbarhet.

Byggt med fokus på gemenskap

Sist men inte minst har Agtrup Gårdhuse inte bara byggts för att skapa en helhetsupplevelse i gårdsanläggningen, utan också för att omfamna en känsla av gemenskap. Nicolaj Ærøbo Ebbesen avslutar:

- Det är dessutom ett projekt med starkt fokus på att skapa en känsla av gemenskap bland de boende i området. Det bidrar naturligtvis kollektivhuset till, och dessutom har vi satsat på grönområden som inbjuder till gemenskap. Materialen spelar också en roll här eftersom de gör det lockande att använda, vistas i och skapa rätt atmosfär i de gemensamma områdena.

Agtrup Gårdhuse har vunnit Kolding Kommunes Arkitekturpris 2022 och priset ”Borgernes favorit”.

 

Information om Agtrup Gårdhuse

Projektets namn: Agtrup Gårdhuse
Byggherre: Padkjær og Ærøbo 
Arkitekt: Bregenov Architects 
Produkt: Sinus naturrød+ og Sinus rød rustik engoberet 
Uppfört: 2019-2022


 


 

Taktegel för ditt nästa byggprojekt?

Här hittar du hela vårt utbud av taktegel med olika färger och ytor.

 

Läs mer  här

Upptäck vårt sortiment

Oavsett om du letar efter ett skärmtegel eller är nyfiken på våra fasadtegel så har vi tegelsorten för ditt nästa projekt. Klicka dig runt och samla inspiration. Du hittar vårt sortiment här.

Läs mer här

Inspiration direkt i inkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration direkt i inkorgen.

 

Prenumerera här

     

    

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.