Tegel binder ihop gammalt och nytt vid Vasa Real

Brick: Naava Retro | VASA Real Förskolan, Sweden

 

Nu bygger skolan Vasa Real om och till för att möta framtidens behov. Idag består skolan av två byggnader som rymmer årskurserna 4 till 9. Genom en ny utbyggnad ökas nu kapaciteten från 810 till 1320 elevplatser och skolan blir en F-9 skola med integrerad förskola. För att den nya tillbyggnaden ska smälta samman med den befintliga bebyggelsen har man valt att använda fasadtegel, som uppfyller både funktionella och estetiska krav.

 

Befolkningen ökar på Norrmalm i Stockholm, vilket driver behovet av fler skolplatser. Därför genomförs just nu en om- och tillbyggnad av skolan Vasa Real för att ytterligare öka elevantalet med 510 platser.

Vasa Real uppfördes för nästan 100 år sedan och fick en utbyggnad på 60-talet. Nu får den befintliga utbyggnaden en påbyggnad i höjdled på tre plan, samt en intilliggande ny byggnad på fyra våningar – till vilken vi har levererat fasadtegel. För att ge liv åt de nya tegelfasaderna har arkitekterna på Stadion Arkitekter AB valt att bygga upp fasaderna med mönstermurat modultegel.

- Modultegel är ett rationellt format som genom sin bredd är greppvänligt och sin höjd snabbmurat. Mönstret skapar ett uttryck mer som en mönstrad matta än en massiv tegelmur murad med förband. Jag har ritat in varje sten så att den passar perfekt i mönstermurningen och tillsammans med den grå fogen får man en väldigt fin effekt, berättar Göran Lundqvist, arkitekt på Stadion Arkitekter.

  
"Vi valde tegel eftersom både vi och SISAB gillar det. Tegelfasader håller länge då de är byggda av rejäla och robusta material, vilket passar bra till skolmiljöer. Dessutom är tegel tidlöst och passar bra in här på Vasa Real. Man strävar efter att skolan och dess uttryck ska bestå i flera hundratals år och för det krävs bra och klassiska material."

Göran Lundqvist
Arkitekt på Stadion Arkitekter

  

En skola som klarar tidens tand

För beställaren SISAB var det tydligt redan från början att fasadtegel skulle användas till den nya tillbyggnaden på Vasa Real, något som inte förvånade arkitekt Göran Lundqvist. Han förklarar:

- Vi valde tegel eftersom både vi och SISAB gillar det. Tegelfasader håller länge då de är byggda av rejäla och robusta material, vilket passar bra till skolmiljöer. Dessutom är tegel tidlöst och passar bra in här på Vasa Real. Man strävar efter att skolan och dess uttryck ska bestå i flera hundratals år och för det krävs bra och klassiska material.

Göran Lundqvist tillägger:

- Samtidigt ville vi säkerställa att teglet passade in i det befintliga uttrycket. Ursprungsbyggnaden från början av 1900-talet har putsade fasader, precis som utbyggnaden från 60-talet. Därför har vi valt en ljusare kulör på teglet, som i kombination med en grå fog påminner lite mer om puts – särskilt på avstånd. Det är inte förrän man kommer närmare som man ser detaljerna och spelet mellan tegelsten och fog.

För såväl arkitekten som för oss på Wienerberger har Vasa Real varit ett långvarigt och utmanande projekt, med många höjdpunkter. Men den största höjdpunkten återstår fortfarande – att se det slutgiltiga resultatet.

- Vi har varit involverade i Vasa Reals senaste tillbyggnad i nästan 10 år. När det gäller projekt av denna omfattning är det avgörande att alla detaljer är på plats och vi är mycket glada över att SISAB och Stadion Arkitekter har gett oss sitt förtroende som leverantörer. Vårt finska modultegel Naava Retro går i en fin gul ton som passar väl in i området, och vi ser verkligen fram emot att få se skolan färdigställd nästa år, avslutar Lennart Henneberg, arkitektrådgivare på Wienerberger.

Information om Vasa Real

Projektets namn: Vasa Real
Beställare: SISAB
Arkitekt: Stadion Arkitekter
Produkter: Naava Retro
Färdigställt: 2024


 

Ladda ner vår taktegelkatalog här

Få inspiration av mängder med olika färger, former och ytor som på olika sätt skapar vackra skugg- och ljuseffekter beroende på takteglets geometri. 

Besök vår visningslokal

Du är mycket välkommen att besöka vår visningslokal, där du kan gå på upptäcktsfärd bland våra produkter för fasaden. 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

   

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.