700 000 fasadtegel levereras till kvarteret Saftstationen

Fasadtegel: EW0109 Hvid Marmor - EW0447 Flint - EW0454 Sort Onyx - EW0465 Rød nuancered | Saftstationen, Sverige

 

Kvarteret Saftstationen är ett av Ängelholmshems största byggprojekt någonsin, med en totalyta på 29 000 kvadratmeter, cirka 270 lägenheter och en handfull byggnader ägnade till företagsverksamhet. Byggnationen är inspirerad av områdets gamla sockerraffinaderi och därför valde man att klä byggnaderna med fyra av våra olika sorters fasadtegel.

 

”Ett kvarter som underlättar nya livsmönster”. Så beskriver White det nya hållbara bostadsområdet Kvarteret Saftstationen i Ängelholm. Kvarteret ligger på ett gammalt industriområde, där stadens gamla sockerraffinaderi låg från slutet av 1800-talet till 1950-talet. 

Områdets historia har inspirerat den nya byggnationens arkitektur, uttryckt genom en stor variation i tegelmureri, bygghöjd och volym. Vi har levererat cirka 700 000 tegelstenar i fyra sorters fasadtegel till husen, som tack vare sitt mönstermurverk verkligen passar in i projektets namn ”Nya Mönster”.

Fasadtegel: en lek med kulörer och detaljer

Husen på bostadsområdet Saftstationen kommer att byggas helt och hållet med fasadtegel, med en varierad utformning där olika kulörer och detaljer i murningsarbetet präglas av områdets tidigare arkitektur. 

Filip Davidsson, försäljningschef på Wienerberger Sverige, berättar:

- Byggnaderna i kvarteret Saftstationen har många olika detaljer. Dels i arkitekturen, dels i valet av fasadmaterial. Fasadteglet som valts till husen består av fyra olika, med kulörer som sträcker sig från vit till svart. Kontrasterna är fantastiska men allt binds samman tack vare de inglasade balkongerna och områdets charmiga innergårdar och utemiljöer.

Han fortsätter: 

- Något som också gör att kvarteret sticker ut är fasadernas mönstermurverk. Bland annat har man valt att använda sig av ett kopparrött fasadtegel på några av husen, där man har dragit ut tegelstenar för att skapa mönster och leka med ljus och skuggor på fasaden.

     

     

Fasadtegel sätter färg på kvarteret

De fyra sorterna fasadtegel som levererats till kvarteret Saftstationen i Ängelholm är EW0109 Vit Marmor, EW0447 Flint, EW0454 Svart Onyx och EW0465 Röd Nyanserad.

Precis som namnen avslöjar, har man valt fasader med stora kontraster i färgskala. Filip Davidsson förklarar:

- Vit Marmor är, precis som det låter, ett vitt slaget fasadtegel med gråaktiga nyanser. Fasadteglet har en silkesmatt yta där de vita och gråa nyanserna leker tillsammans och skapar ett elegant resultat. Flint är en av våra grå klassiker, som passar bra in i färgschemat som valts till Saftstationen. 

Han fortsätter:

- Det är egentligen tegelstenarna Röd Nyanserad och Svart Onyx som sticker ut lite mer. Rött fasadtegel är visserligen en klassiker, men när man kombinerar det med grå och vita nyanser så ser man så klart en skarp kontrast. Det gäller även för Svart Onyx, som är ett silkesmatt svartbrunt fasadtegel med brända blanka märken från ugnsvärmen. Det är supersnyggt och erbjuder vackra kontraster mot de ljusare fasaderna och grönskan runtomkring.

Saftstationen – ett expansivt område

Kvarteret Saftstationen är bara en del av ett område under utveckling. Området kallas Stationsområdet och kommer på sikt att husera omkring 2700 bostäder, samt verksamhetslokaler, grönområden och andra stadsytor.

- Saftstationen är faktiskt uppdelad i två kvarter; Slakteriet och Rökeriet. Etapp 1 av projektet var Slakteriet, som stod klart för inflyttning våren 2021. Rökeriet står klart för inflyttning nu i vår, 2022. Hela kvarteret har ett fantastiskt läge i Ängelholm, där de boende får nära till både Ängelholms centralstation och stadskärna, och det ska bli kul att se området växa ytterligare, säger Filip Davidsson.

Stora volymer fasadtegel till största ordern genom tiderna

Det finns många aktörer involverade i detta extravaganta projekt. White står som ansvarig arkitektbyrå, medan MTA bygg har utvecklat området i samverkan med Ängelholms kommun och Ängelholmshem.

Faktum är att detta är MTA Byggs största enskilda entreprenad sedan deras start 2010. Det är även ett av Ängelholmshems största byggprojekt någonsin.

Filip Davidsson avslutar:

- Det är jättekul att vi har fått äran att leverera så här stora volymer fasadtegel till något som jag tror kommer att bli ett av Ängelholms finaste bostadsområden. Vi har levererat cirka 700 000 tegelstenar och varenda en är bra planerad, med en vacker elegans i murningsarbetet. Vi är stolta över vår roll i projektet och hoppas att de som flyttar in verkligen får njuta av sina nya hem.

 

Information om Kvarteret Saftstationen

Projektets namn: Saftstationen 
Arkitekt: White 
Produkter: EW0109 Vit Marmor, EW0447 Flint, EW0454 Svart Onyx och EW0465 Röd Nyanserad
Färdigställt: 2021/2022


 

Upptäck vårt sortiment

Oavsett om du letar efter ett skärmtegel eller är nyfiken på våra fasadtegel så har vi tegelsorten för ditt nästa projekt. Klicka dig runt och samla inspiration.


 

Du hittar vårt sortiment här

Fasadtegel – ett designval

Det finns mycket att tänka på innan man väljer fasadtegel. Det är viktigt att fasaden ska passa husets arkitektoniska uttryck och därför är det A och O att välja rätt fasadtegel och fog. Som tur är erbjuder fasadtegel oändligt många möjligheter – så att du kan hitta just det som passar ditt projekt.

Få mer inspiration här


 

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.