Slaget fasadtegel hjälper Brf Rosenfred att lägga fokus på estetiken

Brick: EW2423 Twilight - EW2135 White Bonasus - EW2164 Limoux | Brf Rosenfred, Sweden

Arkitekt: Fredblad Arkitekter | Byggherre och totalentreprenör: Skanska Sverige AB
 

Varbergs nya pärla. Så kallas bostadsrättsföreningen Rosenfred, som med sitt perfekta läge mellan hav och stad ger de boende allt det bästa som Varberg har att erbjuda. Projektet är genomfört av Skanska, som tillsammans med Fredblad Arkitekter har skapat tre huskroppar där vårt slagna fasadtegel får alla hus att samspela – samtidigt som det hjälper till att bryta ner volymerna till mindre enheter.

 

Hösten 2021 stod Brf Rosenfred i Varberg klart för inflyttning. Med 89 lägenheter med varierade planlösningar kan bostadsrättsföreningen erbjuda trivsamma hem med Varbergs bästa läge – ett stenkast från både hav och stad.

Arkitekt Per Bengtsson har tillsammans med sitt team på Fredblad Arkitekter varit ansvariga arkitekter för Brf Rosenfred. För att husen ska uttrycka sig individuellt men samtidigt bilda en behaglig enhet valde arkitekterna i samråd med Skanska att klä husen med fasadtegel från Wienerberger.

- Det finns ett stort inslag av tegel här i området och för att inte konkurrera med till exempel Rosenfredsskolan har vi valt fasadtegel i en annan färgskala till Rosenfred. På så sätt smälter husen in i miljön utan att ta över, säger Per Bengtsson.

   

"Även om huset är stort har vi jobbat mycket med uttrycket för att få det att smälta in. Vi är övertygade om att fasadteglet från Wienerberger kommer att stå sig väl över tid, både när det gäller utseende och design."

Mattias Modig
Projektutvecklare på Skanska Sverige AB

   

Varierad bebyggelse med vacker symmetri

Inspirationen till Brf Rosenfred kommer från klassiska europeiska storstäder, där bebyggelsen är varierad men samtidigt har en vacker symmetri. Per Bengtsson berättar:

- Brf Rosenfred består av 89 lägenheter med stor variation, något som gör husen och hemmen speciella. Vi valde att ha många olika typer av planlösningar för att göra det bästa av detaljplanens förutsättningar och för att skapa flexibilitet och mervärde. Dessutom har vi valt att bryta ner volymerna med hjälp av olika höjdnivåer och kulörer.

Brf Rosenfred är uppdelat i tre huskroppar med fem trapphus. Bebyggelsen varierar i höjd, mellan fyra och sju våningar samt vindsvåning, vilket tillsammans med en variation av tegelkulörer hjälper till att stärka upplevelsen av att det är individuella enheter. Mattias Modig, projektutvecklare på Skanska Sverige AB, berättar:

- Det var en ganska utmanande tomt utifrån detaljplanen och vi tittade på många alternativ på hur vi kunde utforma byggnaderna. Men jag tycker att vi lyckades hitta ett sätt att få alla tre huskroppar att samspela, samtidigt som de har sina egna förutsättningar med en estetiskt fin uppdelning tack vare volymer och kulörer.

     

     

Vackert på både långt och nära håll

För Per Bengtsson och teamet på Fredblad Arkitekter var det A och O att använda ett slaget fasadtegel, som är vackert på både långt och nära håll:

- Att använda tegel som fasadmaterial är något som många av oss arkitekter gillar på grund av materialets mångsidighet. Det har en vacker textur, men det kan absolut vara skillnad på tegel och tegel – både när det gäller kvalitet och utseende. Därför var det viktigt för oss att ha ett slaget tegel, som ger fasaden en speciell karaktär och håller väl över tid. Det slagna fasadteglet från Wienerberger är dessutom väldigt vackert även när man kommer nära inpå fasaden.

Han kompletteras av Mattias Modig som tillägger:

- Tillsammans med arkitekterna har vi jobbat på att få det estetiska att harmonisera med omgivningen. Bland annat valde vi att ta upp kulörer från omgivningen som vi känner passar in i Varbergs stadskärna, med närhet till både hav och centrum. Även om huset är stort har vi jobbat mycket med uttrycket för att få det att smälta in. Vi är övertygade om att fasadteglet från Wienerberger kommer att stå sig väl över tid, både när det gäller utseende och design.

Mönstermurning och detaljarbete

Utöver en mix av kulörer har vi även valt att lägga fokus på detaljerna för att skapa livfulla fasader, berättar Mattias Modig och fortsätter:

- Det var ett medvetet val att lägga lite mer energi på detaljerna i murningen. Vi skapade reliefmönster i fasaden och har lagt tegelstenarna i både liggande och stående rullskift under fönstren och överst på gavlarna. Vi låter dessutom stenarna gå runt hörn. Det har varit ett fint samarbete mellan arkitekten, murningsentreprenören och Skanska. Vi är jättenöjda med resultatet och det är absolut ett projekt som vi är stolta över.

En passande blandning av fasadtegel

Till Brf Rosenfred har vi levererat tre av våra fasadtegel; EW2423 Twilight, EW2135 White Bonasus och EW2164 Limoux

EW2423 Twilight är ett gråbrunt slaget fasadtegel med spel i gråaktiga nyanser, EW2135 Bonasus är ett ljusbrunt slaget fasadtegel med vita och beige nyanser och EW2164 Limoux är ett sandfärgat slaget fasadtegel med vita nyanser. Vår försäljningschef Filip Davidsson är glad över att Wienerberger har kunnat leverera lösningar som passar visionen för bostadsområdet. Han berättar:

- Twilight är ett mycket användbart fasadtegel med ett lugnt och föränderligt spel och White Bonasus färgspel i varma och ljusa nyanser är inspirerat av öknens färger. Dessa två, i kombination med Limoux, skapar verkligen ett härligt och jordigt uttryck som passar perfekt här på Brf Rosenfred.

Filip Davidsson avslutar: 

- Limoux tillhör den franska serien, vilket är en familj av fasadtegel som alla är uppkallade efter franska städer och vars färgpaletter är inspirerade av det sydfranska semesterlandskapet. Inspiration har hämtats från strändernas sand och sten, gyllene marker och sommarkläder i mjukt linne. Det är ett perfekt fasadtegel för Brf Rosenfred. Vi är jätteglada över att få vara leverantör i ett lyckat projekt som det här, och resultatet blev minst sagt en succé.

 

Information om Brf Rosenfred i Varberg

Projektets namn: Brf Rosenfred
Arkitekt: Fredblad Arkitekter
Byggherre och totalentreprenör: Skanska Sverige AB
Produkter: EW2423 Twilight, EW2135 White Bonasus och EW2164 Limoux
Färdigställt: 2021


 

Upptäck vårt sortiment

Oavsett om du letar efter ett särskilt fasadtegel eller bara är nyfiken på våra olika produkter så har vi tegelsorten för ditt nästa projekt. Klicka dig runt och samla inspiration.

Du hittar vårt sortiment här

Ta del av vårt nyhetsbrev

På så sätt missar du inga spännande tips, nyheter eller projekt. Låt dig bli inspirerad och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

Rådgivning och inspiration

Fasadtegel är ett perfekt val av fasadmaterial till skolor och inlärningsmiljöer. Detta tack vare materialets hållbarhet, estetik och robusthet. Sitter du med ett skolprojekt och vill ha tips och råd? Kontakta oss!

Du hittar våra kontaktuppgifter här


 

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.