historical pictures of brick manufactory at the beginning of 19th century

Teglets historia

   

Tegel åldras inte

Bruket av tegel följer människans bosättningar i spåren. Ett klassiskt exempel på hur människan byggt sina hus med material som man har nära till. I lertäkter vid byn hämtade man leran, som man sedan brände i det egna tegelbruket och använde till att bygga bostadhus, magasin för säden och stall för djuren.

Idag hämtar vi fortfarande leran ur marken, så nära tegelbruket som möjligt, men moderna ugnar skapar allt fler tegelsorter och modern logistik gör teglet tillgängligt även för den som inte har eget tegelbruk. Olika tegeltraditioner tar sig över gränserna och inspirerar varandra.

Färg, form och ytstruktur. Teglets uttryck. Kreativitetens redskap. Det är nära släkt med glaset, oljefärgen och marmorn. I färgerna finns den kvardröjande hettan från ugnen, effekterna av förhållandet mellan kalken och järnet. Lusten väcks att använda just den nyansen, just den ytan, i just det förbandet, för att ge uttryck åt en byggnad, en mur, en bro. Tegel är det inspirerande, det funktionella, ekologiskt hållbara, ekonomiska och estetiskt värdefulla byggnadsmaterialet.

Europas historia är byggd i tegel. Det är ett material som förenar. Sedan år 2001 ingår Haga Tegelbruk i Enköping och Sköldinge Balkfabrik i den österrikiska koncernen Wienerberger AG, som är världens ledande tegelproducent. Det innebär en stark ägare med stora resurser och en känsla för och kunskap om tegel som går nästan tvåhundra år tillbaka i tiden. Ett namn med både historia och en lovande framtid i Europa.

Wienerberger står för såväl tegeltradition som nytänkande och utveckling. I vårt sortiment betyder det att det "hembrända" svenska teglet får sällskap av andra tegelsorter från Wienerbergers tegelbruk i andra europeiska länder.

 

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.