Arkitekterna ville ha ett nedtonat skärmtegel med skuggeffekt för Orkesterplassen

Facade cladding: URBAN Christianshavn | Orkesterplassen, Norway

 

Orkesterplassen är ett nytt bostadsprojekt med centralt läge i Stjørdal och nära anknytning till den urbana omgivningen. Arkitekterna fick i uppdrag att behålla inslaget av tegel i staden och valde till slut vårt moderna skärmtegel URBAN Christianshavn. För att bryta upp volymen i fasaden har arkitekterna experimenterat med olika läktavstånd. Totalentreprenören framhäver också en rad monteringsfördelar med fasadmaterialet.

 

Tillsammans med Torgkvartalet och Kimen Kulturhus ramar den L-formade byggnaden in stadskvarteret med den fina Byparken i mitten. Byggherre är Vennatrø Byutvikling AS och de 55 nya lägenheterna har ritats i samarbete mellan arkitektkontoren Nordic Office of Architecture och Haptic Architects. Bostadsprojektet byggs av totalentreprenören Skanska Norge AS, och förväntas vara färdigt sommaren 2022.

Rödaktigt nedtonat skärmtegel med horisontell karaktär

I centrala Stjørdal har en del byggnader från 60- och 70-talen ett stort inslag av tegel. Det har kommunerna velat behålla och tagit med i sin estetiska vägledning för centrumområdet. Arkitekterna fick därför i uppdrag av byggherren att hitta ett tegelmaterial för Orkesterplassen som skilde sig från en traditionell tegelstensfasad. De valde till slut vårt moderna skärmtegel URBAN.

- Skärmtegel från Wienerberger var ett bra val som både gav den önskade materialkvaliteten och ett fasadsystem som är väl anpassat för byggnation och drift. Byggnaden har en horisontell karaktär och man valde U-profiler för att det ger störst skuggeffekt och framhäver horisontaliteten, berättar Marianne Lommerud, associerad partner hos Nordic Office of Architecture, och tillägger:

- Byggnaden ligger strax intill Kimen Kulturhus, som är en markant volym med svarta stålfasader. Vi valde ett rött skärmtegel både för att balansera mot bebyggelsen i grannskapet, men också för att rött tegel ofta används lokalt. Vi ville inte att den röda färgen skulle vara för stark och därför valde vi skärmteglet URBAN Christianshavn. Färgspelet i teglet ger variation och ett nedtonat helhetsintryck.

   

URBAN U Christianshavn

URBAN U Christianshavn er et vakker, teglrødt bekledningstegl med en anelse svart.

Teglets overflate på U-profilen er ru og variert, og vil sammen med sol og skygge bidra med et levende og nyansert uttrykk. U-profilen har en betydelig overlapping og en horisontal profil som gir fasaden tydelig struktur og et markant relieff.

   

Per Ivar Ødegaard, produktchef hos Wienerberger, berättar om URBAN Christianshavn med U-profil:

-  URBAN Christianshavn med U-profil och rödaktiga färgtoner är skärmteglet vi säljer mest av. U-profilen har en robust och grov profil som ger väggen kraftig struktur och ett spännande uttryck genom ett naturligt spel från sol och skugga. Den klassiskt tegelröda färgen präglar i hög grad stadsbildens ursprungliga arkitektur, och vi ser nu allt oftare att de rödaktiga tonerna återvänder på nya byggnader. Det är en klassisk trend som väcker nostalgi och utstrålar värme. 

Ødegaard fortsätter: 

- Skärmteglet URBAN är ett innovativt byggnadsmaterial som kombinerar estetik och funktionalitet. Målet är att erbjuda slanka, ventilerade fasadlösningar som snabbt kan monteras, men som också har lång hållbarhet och fördelaktig ekonomi för den som äger och driver byggnadsprojektet.

     


"Skärmtegel från Wienerberger var ett bra val som både gav den önskade materialkvaliteten och ett fasadsystem som är väl anpassat för byggnation och drift."

Marianne Lommerud
Associerad partner hos Nordic Office of Architecture

     

Skärmtegel ger möjlighet att arbeta med olika läktavstånd

På Orkesterplassens fasader har arkitekterna arbetat med olika läktavstånd för att bryta upp volymen. 

- Ända från ett tidigt stadium av projektet har det funnits en önskan att bryta upp volymerna med horisontella balkongräcken av samma material som fasaden och med en nedtrappning av volymen som ger fina takterrasser. Vi ville också ha diskreta fönsterband för att knyta samman fönstren i fasadytan. Det löste vi genom att använda samma tegel, men med ett tätare läktavstånd. Det ger ett annat skuggspel och den anstrykning som vi var ute efter, berättar Lommerud.

Arkitekterna har också kombinerat URBAN Christianshavn med grått skivmaterial:

- På bottenvåningen valdes ett grått skivmaterial för att skapa kontrast mellan utåtriktat företagande och boende. Där finns andra utåtriktade funktioner som i högre grad förknippas med stadslivet genom andra fönsterformat och ett annat fasaduttryck, förklarar Lommerud.

Skanska framhäver fördelarna med skärmtegel

Detta är första gången som Skanska har använt skärmteglet URBAN i ett byggnadsprojekt. Totalentreprenören framhäver en rad fördelar med fasadprodukten. 

- Skärmteglet URBAN är en typ av fasadtegel som inte har använts i Skanskas byggnadsprojekt tidigare. Men det har ändå en rad fördelar som gjorde fasadprodukten till ett spännande val för det här projektet. Bland annat kan teglet monteras utan murbruk. Det gör det lämpligare för montering vintertid än traditionella tegelfasader. Dessutom är det en naturlig produkt som är väl lämpad för återvinning. Vid behov kan gammalt fasadtegel skruvas ner och återanvändas. Cirkulär ekonomi är något som Skanska ständigt fokuserar på, berättar Gunnar S. Skar från Skanska, projektledare för Orkesterplassen. 

Orkesterplassens fasadtegel är monterat på tryckimpregnerade läkt och alla hörnstenar är gerade. 

- Totalt har mer än 250 ton sten använts. Arbetet har utförts omsorgsfullt och med hög kvalitet av Skanskas egna hantverkare. Alla stenar har dessutom olika färgtoner som ger ett fint spel. Färgen på fasaden varierar också beroende på vädret och ljusförhållandena, berättar Skar. 

Han avslutar: 

- Skärmteglet URBAN är robust och behöver inget underhåll. Om en tegelpanna mot förmodan skulle bli skadad kan den relativt enkelt bytas ut.

   

FAKTA om Orkesterplassen:

Projektets namn: Orkesterplassen
Arkitekt:Nordic Office of Architecture og Haptic Architects
Fasadtegel:URBAN Christianshavn i U-profil
Uppfört: 2022


 

Behöver du hjälp att välja tegelprodukter?

Då är du välkommen att kontakta våra medarbetare, som står redo att ge dig rådgivning och inspiration.
 

Besök vår visningslokal

Du är mycket välkommen att besöka vår visningslokal, där du kan gå på upptäcktsfärd bland våra produkter för fasaden. 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

   
 

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

  

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.