Danmarks hederskonsuler från hela världen besökte Vesterled Teglværk

Konsulkonference

 

Den 12 juni 2023 tog vårt största tegelbruk, Vesterled Teglværk i Sønderborg, emot 50 hederskonsuler från hela världen för att berätta och demonstrera hur vi arbetar med och förverkligar våra gröna ambitioner. Detta skedde i samband med ett stort konsulmöte som hölls för Danmarks knappt 300 hederskonsuler i Köpenhamn och – för första gången någonsin – i Sønderborg. Den gröna omställningen var på dagordningen.

 

För tionde gången sedan 1955 samlade utrikesdepartementet Danmarks hederskonsuler och deras respektive i Danmark. Mötet ägde rum den 12–14 juni, då de många hederskonsulerna från hela världen besökte Sønderborg. Landets klimatambassadör, Tomas Anker Christensen, och aktörerna bakom Project Zero, introducerade konsulerna för Danmarks och Sønderborgs klimatmål.

Den gröna omställningen var nämligen huvudtemat för konsulmötet och den 12 juni besökte 50 av konsulerna Vesterled Teglværk i Sønderborg. Andreas Christensen, vår Regional Director Operation, tog konsulerna på en rundtur i vårt tegelbruk och genom tegelbrukets gröna resa.

- Vi är mycket glada över att ha blivit utvalda som ett intressant företag i samband med konsulbesöket. Det har varit en fantastisk möjlighet att sprida historien om Vesterled Teglværk och vår omställning till ett av landets mest klimatvänliga tegelbruk, säger Andreas Christensen.

Vesterled Teglværk har visat vägen i 20 år

Vesterled utgör ramen för en av Danmarks mest energieffektiva tegelproduktioner. Under de senaste 20 åren har vi på tegelbruket minskat energiförbrukningen med 29 procent och CO2-utsläppen med 36 procent. Andreas Christensen förklarar:

- På Vesterled har vi minskat energiförbrukningen och CO2-utsläppen genom teknologisk innovation, processoptimering och stora investeringar. Teglet bränns i ugnar vid temperaturer över 1000 grader och på Vesterled har vi lagt stor vikt vid att utnyttja överskottsvärmen. Genom att byta ut föråldrade ugnar har vi kunnat optimera våra processer och återanvända överskottsvärmen i bland annat torkprocessen.

På Vesterled har vi också tagit flera stora steg, berättar han:

- Sedan den 1 maj i år har Vesterled övergått till att enbart producera LESS, vilket är vårt CO2-besparande tegel med 15 procent mindre råmaterial. Det produceras enbart med certifierad biogas och minskar därmed CO2-utsläppen i produktionen med 70–90 procent jämfört med traditionellt tegel bränt med naturgas.


 

Vesterled Brickworks - seen from abovve

Sedan den 1 maj i år har Vesterled övergått till att enbart producera LESS, vilket är vårt CO2-besparande tegel med 15 procent mindre råmaterial. Det produceras enbart med certifierad biogas och minskar därmed CO2-utsläppen i produktionen med 70–90 procent jämfört med traditionellt tegel bränt med naturgas.


 

Inspiration för att minska CO2-utsläppen inom byggsektorn

Vi på Wienerberger uppskattar naturligtvis att vår klimatsatsning uppmärksammas och att Vesterleds miljövänliga initiativ potentiellt kan spridas över världen och inspirera andra industri- och produktionsföretag.

- Som tegelproducent är vi mycket medvetna om vårt ansvar, men också om potentialen att göra en märkbar skillnad för byggsektorns CO2-utsläpp. Tegel är inte utan anledning ett traditionellt byggmaterial som skapar vackra och långvariga byggnader som kräver minimalt underhåll. Därför var det också en stor upplevelse att få dela med oss av våra erfarenheter och gröna initiativ med de många nyfikna konsulerna, avslutar Andreas Christensen.

Konsulmötet hölls som en uppskattning för hederskonsulernas stora insatser för Danmark. Utrikesminister Lars Løkke Rasmussen var värd för konsulmötet och Hans Kungliga Höghet Kronprins Frederik var beskyddare för mötet, där 265 konsuler deltog. Totalt sett tjänstgör 340 hederskonsuler för Danmark, fördelade över 129 länder.

LESS mursten

LESS

CO2-besparande fasadtegel för framtidens byggande

Bygg med LESS, vårt CO2-besparande sortiment av fasadtegel – och uppnå CO2-reduktion.

Genom att minska materialförbrukningen med 15% och bränna med certifierad biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90%. CO2-besparingen i produktionen av LESS täcker fas A3 i EPD:n.

Fasadteglet har samma mått, kvalitet och uttryck som ett traditionellt danskt slaget fasadtegel och finns i många snygga färgvarianter.

 

 

 

 

Vill du ha inspiration direkt i inkorgen?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om våra produkter, referenser och mycket annat.


 

   

 

 

Senaste artiklarna

0Resultat

 

 

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.