Ett karakteristiskt tegeluttryck i Kongsparken i Tromsø

Skärmtegel - URBAN Frederiksberg - Kongsparken, Norge

 

Kongsparken-projektet i Tromsø centrum är färdigställt och fasaden är klädd med skärmtegel som ger området en helt distinkt egenart.

Med ett unikt läge i övre delen av stadskärnan i Tromsø blir byggnadens tegelfasad väl synlig för omgivningen. Skärmteglet från Wienerberger berikar Kongsparken med ett levande fasaduttryck som varierar, beroende på väder och ljusförhållanden.   

 

Kongsparken är ett bostadsprojekt som består av totalt 34 lägenheter, fördelade på nio våningsplan, med näringslokaler på nedre botten. Med stadens puls och den gröna, ärevördiga Kongsparken som närmaste granne har bostadsprojektet blivit ett attraktivt lägenhetskomplex i Tromsø centrum. Det är AT Plan og Arkitektur som har ritat byggnadsprojektet och byggt på uppdrag av uppdragsgivaren och byggherren JM Hansen Eiendom AS/Frabene AS, och totalentreprenör är Econor.

 

Levande tegelfasad med ett solitt och elegant uttryck

På fasaden till Kongsparken har totalt 35 000 skärmtegel, levererade av Wienerberger, monterats. Vi har levererat en tegeltyp som heter URBAN Frederiksberg med U-profil. Den robusta och råa U-profilen ger tegelfasaden ett kraftfullt och spännande uttryck. URBAN skärmtegel levereras med 30 års garanti mot frostskador och har, liksom tegelprodukter i allmänhet, mycket lång livslängd.

Trond Alsgaard Hansen, arkitekt hos AT Plan og Arkitektur, tyckte särskilt bra om den tydliga strukturen i tegelfasaden:

- Vi tycker att fasaden framstår som varm och levande. Patinan och schatteringarna i ytan skapar ett levande uttryck som är beroende av väder- och ljusförhållanden. Strukturen i fasaden skapar också ett rikt ljus- och skuggspel.

Skärmteglet från Wienerberger är ett robust och underhållsfritt material som bidragit till att uppnå en solid standard på bostadsprojektet.

- Kongsparken är en förhållandevis hög byggnad med en central placering i Tromsø centrum, och därför är det viktigt att byggnaden ger något tillbaka i form av visuella kvaliteter. Detta är också ett byggprojekt med långt över genomsnittlig standard, och detta bör också avspeglas i fasaduttrycket. Tegel ger fasaden både ett solitt och tidlöst uttryck, berättar Hansen. 

 

Skärmtegel - URBAN Frederiksberg - Kongsparken, Norge
© Wienerberger AS | JM Hansen Eiendom AS
Skärmtegel - URBAN Frederiksberg - Kongsparken, Norge
© Wienerberger AS | JM Hansen Eiendom AS

Tegel monterat i vilt förband

De 35 000 skärmtegl monterades i ett vilt förband, där det inte finns någon systematik i skiften. Det gör att skärmteglet kommer i en mer tillfällig ordningsföljd, som ger liv åt fasaduttrycket.

- Alla skärmtegl har lite olika struktur. När man kombinerar några stenar som är grövre med andra som är lite finare blir summan väldigt levande. När det regnar blir fasaden mörkare och när det torkar får man ett helt annat uttryck. Nyanserna i skärmteglet ändras väldigt mycket i takt med ljuset, berättar Bengt-Ola Johansen, anläggningschef hos Econor.

 

Skärmtegel - URBAN Frederiksberg - Kongsparken, Norge
© Wienerberger AS | JM Hansen Eiendom AS
Skärmtegel - URBAN Frederiksberg - Kongsparken, Norge
© Wienerberger AS | JM Hansen Eiendom AS

Skärmtegel passar bra för återanvändning

Utöver URBAN:s estetiska egenskaper passar tegeltypen också väl in i ett cirkulärt ekonomiskt perspektiv, eftersom materialet har goda återanvändningsegenskaper.

URBAN monteras fast i läkt och kan därmed skruvas ned från en gammal vägg och användas igen, om det skulle finnas behov av detta. Man måste naturligtvis räkna med lite svinn i en sådan arbetsprocess, men andelen tegelstenar för återanvändning kommer att ligga mycket högt vid god planering och hantering. Materialet består av 100 % naturlig och bränd lera och kan också användas som fyllnadsmassa vid avslutad livscykel.

 

 

Information om projektet

Projektets namn: Kongsparken
Arkitekt: AT Plan og Arkitektur
Byggherre: JM Hansen Eiendom AS/Frabene AS
Entreprenør: Econor
Skärmtegl: URBAN skärmtegl
Färdigställt: 2021

Urban U Frederiksberg Natur

Skärmtegl: 
URBAN Frederiksberg

Nyfiken på ljusaste fasadtegel?

Gå på upptäcktsfärd i ett av våra ljusaste fasadtegel, som kombinerar en gul grundfärg med vit engobering och diskreta nyanser från bränningen 

Läs mer här.

Kontaks oss

Vill du bolla idéer till ditt nästa projekt, och hitta lösningar som främjar välbefinnandet? Kontakta då oss, vi står redo med råd och vägledning.

Du hittar våra kontaktuppgifter här.

Ta del av vårt nyhetsbrev

På så sätt missar du inga spännande tips, nyheter eller projekt. Låt dig bli inspirerad och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

Anmäl dig här

Nyheter

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.