Fasadtegel från Wienerberger skapar vackert uttryck i populära Gränbystaden

Shopping center in Uppsala

 

Gränbystaden är en plats som erbjuder något för alla – och mitt i dess hjärta hittar man områdets populära galleria. I anslutning till Gränbystadens Galleria har man byggt moderna bostäder, där en variation av fogfärger, tegelsorter från Wienerberger och ett vackert mönstermurverk skapar uttrycksfulla fasader.

 

I Gränbystaden hittar du Uppsalas andra stadskärna, med en mix av butiker, restauranger, moderna bostäder och kultur – och mitt i områdets hjärta ligger Gränbystadens Galleria.

I anslutning till det populära köpcentrumet har man uppfört byggnader som ska husera såväl restauranger som moderna bostäder. Till ett av områdets flerbostadshus, Gränby Entré Hus 3, har Wienerberger levererat tre olika sorters fasadtegel – som tillsammans med en variation av fogfärger och spännande mönstermurverk har spelat en nyckelroll i bostadshusens estetiska uttryck. 

Bostadshuset är ritat av SWECO och har certifierats enligt Miljöbyggnad Silver, vilket innebär att byggnaderna har projekterats och utförts i högkvalitativa material för att säkerställa en lång livslängd – både ekonomiskt och driftmässigt.

Fasadtegel – både estetiskt och hållbart

Flerbostadshuset Gränby Entré Hus 3 har rustats med tre olika fasadtegel från Wienerberger. Valet av fasadmaterial spelar stor roll för både byggnadens hållbara prägel och områdets estetiska uttryck. Filip Davidsson, försäljningschef hos Wienerberger, berättar:

- Det är viktigt att fasaden passar husets arkitektoniska uttryck, men även områdets generella känsla. Genom att leka med olika fasadtegel, fogfärger och murverksdetaljer kan man väcka liv i en byggnads fasad, samtidigt som tegel fortfarande är ett klassiskt och diskret val som passar de flesta miljöerna. 

Han fortsätter:

- Hus 3 i Gränby har dessutom en Miljöbyggnad Silver-klassificering. Det innebär att byggnaden presterar över de satta värdena, och att det finns ett engagemang för miljö och grönare byggande. Vi på Wienerberger hjälper gärna till med sparring när det kommer till certifieringar. Därför har vi, i samarbete med Rambøll, utvecklat ett dokumentationspaket som gör det enklare för arkitekter att samla all relevant produktdokumentation som ska användas i samband med en Miljöbyggnadscertifiering.

Våga lek med fogfärg, mönster och tegelsorter

Vid Hus 3 har man valt att använda sig av tre olika fasadtegel, Röd Schatterad Struktur, Röd Struktur och Rosé Struktur, samt de tre fogfärgerna antrazit, röd och grå. Detta skapar intressanta fasader med partier som skiljer sig från varandra.

På några av fasadens ytor har man dessutom skapat spännande mönster tack vare smart placerande och utskjutande tegelstenar i färgen Rosé. Filip Davidsson betonar att tegelfasader i sig skapar många designmöjligheter. Han fortsätter:

- Med fasadtegel kan man uppnå riktigt exklusiva effekter genom att variera teglets färg, storlek, variation eller struktur. Dessutom kan man med fogfärger förändra fasadens hela uttryck, då fogarna utgör cirka 20 procent av murverkets yta och alltså påverkar helheten markant. Genom att använda sig av utskjutande tegelstenar kan man även lätta upp en annars tung och robust fasad och istället leka med mönster, ljus och skuggor.

     


"När vi ser på många av de byggprojekt som uppförs med vårt fasadtegel just nu så ser vi att de röda nyanserna håller på att återigen bli en favorit."

Filip Davidsson
Försäljningschef, Wienerberger AB
 

     

Röd fasadklassiker på väg tillbaka

Det är ingen nyhet att rött fasadtegel räknas som en svensk byggklassiker. Men hos Wienerberger kan man märka att klassikern har gjort en comeback och att efterfrågan på det röda fasadteglet nu ökar konstant. Detta då rött fasadtegel gör sig bra i det bleka skandinaviska ljuset och påminner om klassisk och högkvalitativ arkitektur.

I Gränbystaden ser man en blandning av diverse fasadfärger och materialval på byggnaderna runtomkring gallerian, men till just Hus 3 har man valt en variation av trygga och röda nyanser. Tegelstenarna Röd Schatterad Struktur och Röd Struktur är, precis som man hör på namnen, röda fasadtegel med ett mycket rustikt intryck tack vare deras ojämna kanter. Kombinationen av dessa tegelsorter, tillsammans med fasadteglet Rosé Struktur som man använt till mönstermurverket, ger byggnaden karaktär.

- När vi ser på många av de byggprojekt som uppförs med vårt fasadtegel just nu så ser vi att de röda nyanserna håller på att återigen bli en favorit. Och det är ju inte så konstigt, särskilt när man ser hur bra resultatet i Gränbystaden blev. Det är klassiskt, tryggt och otroligt vackert, berättar Filip Davidsson och avslutar:

- Man kan alltid besöka våra showrooms i Malmö, Göteborg och Stockholm om man vill ha mer inspiration. Här hittar man ett stort sortiment tegel och fogstavar, så att arkitekter och kunder kan komma förbi och experimentera med färg och struktur.

 

Information om Gränby Entré Hus 3

Projektets namn: Gränby Entré Hus 3
Arkitekt: SWECO
Produkter: Röd Schatterad Struktur, Röd Struktur och Rosé Struktur
Färdigställt: 2019


 

Brochure - mock-up - Miljöbyggnad

Så här bidrar vi till Miljöbyggnad

Behöver du dokumentation för ditt Miljöbyggnadsprojekt?

Se hur våra produkter bidrar till ordningen och beställ vårt Miljöbyggnads-dokumentationspaket här.


 

Upptäck vårt sortiment

Oavsett projekt så har vi rätt tegelprodukt för dig. Upptäck vårt sortiment av fasadtegel, marktegel, taktegel och skärmtegel på vår hemsida. Klicka dig runt och samla inspiration.

Klicka här

Ta del av vårt nyhetsbrev

På så sätt missar du inga spännande tips, nyheter eller projekt. Låt dig bli inspirerad och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Anmäl dig här


 

Senaste artiklarna

0Resultat


 

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.