Fasadtegel sätter tonen vid det nyutvecklade kvarteret Älvsjö Loft

Brick: EW2135 White Bonasus - EW2723 Black Etna | Älvsjö, Sweden

 

Snart flyttar de första boende in i Älvsjö Loft, ett lamellhus med två trapphus bestående av 69 ägarlägenheter. Älvsjö Loft blir ett av JM:s sista kvarter i expansiva Älvsjöstaden och har som mål att erbjuda de boende moderna och bekväma lägenheter med fokus på personlig frihet. Byggnaden har klätts i två sorters fasadtegel från Wienerberger, där kulörerna skapar livfulla fasader och smälter samman med fönster, dörrpartier och räcken.

 

I närheten av både stad och natur har Älvsjö Loft vuxit fram. Byggnaden, som består av 69 ägarlägenheter, är centralt belägen i den nyutvecklade stadsdelen Älvsjöstaden och är ett av de sista kvarteren som JM bygger i området.

I augusti börjar de första personerna att flytta in i sina nya bostäder, där fokus har legat på att skapa moderna och flexibla lägenheter med hjälp av miljömässigt bra produkter. Bland annat har man valt att använda fasadtegel från Wienerberger till byggnadens fasader.

- På JM Svanenmärker vi alla våra bostäder och därför är fasadtegel ett bra alternativ. Det är ett hållbart material som dessutom kräver väldigt lite underhåll, vilket passar särskilt bra för den här typen av bostäder, säger Micael Lincoln, projektledare på JM.

   

"På JM Svanenmärker vi alla våra bostäder och därför är fasadtegel ett bra alternativ. Det är ett hållbart material som dessutom kräver väldigt lite underhåll, vilket passar särskilt bra för den här typen av bostäder."

Micael Lincoln
Projektledare på JM

   

Röd tråd skapas med hjälp av kulörer

I området runt Älvsjö Loft hittar man flera tegelbyggnader som gör att den nya byggnaden smälter fint in i sin omgivning. Samtidigt har JM lagt stor vikt vid att fasaderna ska vara livfulla, vilket de har lyckats med tack vare valet av fasadtegel.

- Vi har arbetat med två kulörer. Den huvudsakliga kulören (EW2135 White Bonasus) är ett ljusbrunt tegel med beige-gula varma nyanser. Tegelsorten har en livfull karaktär, så även om samma kulör har använts på en stor del av byggnaden ger fasaden ändå en känsla av livlighet, förklarar Micael Lincoln och fortsätter:

- Sedan har vi valt att markera hörnen och entréerna med ett mörkt tegel (EW2723 Black Etna) som muras på ett annorlunda sätt där stenarna står upprätt. Den mörka kulören plockas även upp i fönster, dörrpartier och räcken. Det skapar en röd tråd genom hela byggnaden. Det ljusa teglet tar sedan över och fortsätter in längs ena väggen i trapphusentréerna. Genom trapphuset kommer man sedan ut på loftgångarna, som spelar en central roll i detta projekt – vilket även återspeglas i husets namn.

   

   

Ett framgångsrikt projekt med många möjligheter

JM har varit involverade i flera projekt i Älvsjöstaden sedan 2015. Totalt har 8 kvarter byggts i JM:s regi och hela området kommer att bestå av cirka 1200 bostäder. Men det är framför allt på grund av upplåtelseformen som Älvsjö Loft sticker ut.

- Eftersom det är ägarlägenheter betyder det att man köper lägenheten själv och därmed blir lagfaren ägare. Det innebär låga fasta kostnader samt personlig frihet att hyra ut sin bostad utan tillstånd eller sälja till vem man vill. Denna ägandeform är vanlig i Europa men har ännu inte blivit så vanlig i Sverige. Vi tror att det framför allt kommer att locka en yngre publik, alternativt de som köper för att hyra ut till sina nära och kära eller vill använda den som en övernattningslägenhet. Oavsett vem som flyttar in hoppas vi att de kommer att vara nöjda med sina nya bostäder, berättar Micael Lincoln och avslutar:

- Vi är i alla fall mycket nöjda med slutresultatet och vårt samarbete med Wienerberger. Byggnaden har blivit mycket vacker och vi har också fått höra från murarna att de är nöjda med både teglet och murverket.

Information om Älvsjö Loft

Projektets namn: Älvsjö Loft
Bostadsutvecklare: JM AB
Arkitekt: Arkitekturkompaniet
Produkter: Fasadtegel EW2135 White Bonasus och EW2723 Black Etna
Färdigställt: 2023


 

Dyk ner i vårt utbud av fasadtegel

Wienerberger har ett brett utbud av fasadtegel med olika ytstrukturer och många olika färger.
 

LESS. CO2-besparande fasadtegel för framtidens byggande.

Genom att minska materialförbrukningen med 15% och bränna med certifierad biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90%. CO2-besparingen i produktionen av LESS täcker fas A3 i EPD:n.
 

Besök vår visningslokal

Du är mycket välkommen att besöka vår visningslokal, där du kan gå på upptäcktsfärd bland våra produkter för fasaden. 


 

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.