Fasadtegel länkar samman gammalt och nytt vid nya Varvsterrassen

Brick: EW0109 Hvid Marmor | Varvsterassen, Sweden

 

Malmös nya stadsdel Varvsstaden förenar Västra Hamnen med Malmö City och genom smarta arkitektoniska val samspelar ny bebyggelse med Kockumsvarvets bevarade industriarkitektur. En av områdets senaste byggnationer är Brf Varvsterrassen, där arkitekterna har lekt med både skala och fasadmaterial för att skapa en byggnad som både sticker ut och smälter in.

 

Välkommen till Malmös nya stadsdel – Varvsstaden. I nästan ett sekel har området varit stängt för allmänheten, men nu växer en plats för boende, besökare och verksamheter fram för fullt.

En av de nya byggnaderna i området är Varvsterrassen, där Peab i samarbete med FOJAB Arkitekter har byggt 58 stilfulla bostadsrätter i olika storlekar. För att passa in arkitektoniskt i omgivningen har man valt att klä en stor del av fasaden med fasadtegel från Wienerberger, som kompletterar de putsade fasaderna mot innergården och baksidan.

- Eftersom Varvsterrassen är belägen på Kockums gamla industriområde ville vi ha ett fasadmaterial som passade in i omgivningen. Därför kändes tegel som ett givet val för fasaderna ut mot gatan, berättar Mattias Johansson, arkitekt på FOJAB.

   

"Min dialog med teamet hos Wienerberger fungerar jättebra. Jag får den sparring jag behöver och har hela tiden tillgång till rådgivning från både konstruktör och säljare. I projektet Varvsterrassen hade vi tidigt en dialog med Wienerberger, för att se hur vi kunde lösa detaljerna kring pilastrar och balkar. Vi lyckades lösa dessa tillsammans och sedan har processen flutit på smidigt."

Mattias Johansson
Arkitekt på FOJAB

   

Gemensam takterrass – där både människor och material möts

På taket av Brf Varvsterrassen finns två lägenheter med privata terrasser samt en generös gemensam takterrass på cirka 280 kvadratmeter för alla boende att njuta av. Terrassen har flera avskilda platser för samlingar i både sol och skugga, en pergola för kalas och evenemang samt härlig växtlighet som skapar en trädgårdskänsla.

- Uppe på taket har vi även ett ventilationstorn, i form av en skorsten, som har klätts i tegel. Det både syns på håll samtidigt som det står sig fint mot den oljade träpanelen. Träpanelen används även vid de indragna balkongerna och kombinationen av trä och tegel skapar verkligen en exklusiv känsla, förklarar Mattias Johansson.

En lek med skala och fasadmaterial

Varvsterrassen är ett projekt som Mattias Johansson och uppdragsansvariga arkitekten Emma Carlbom har utformat tillsammans med Peab. Gestaltningen bygger på tre delar, där noggrant arbete med både skala och fasadtegel skapar en enhetlig och elegant känsla. Mattias Johansson förklarar:

- Vi har delat upp byggnaden i tre delar. Vi har en sockelvåning i målad betong, med breda pilastrar som sticker ut från fasaden. Sedan har vi själva huskroppen i tegel. Här har vi tagit tegelstenar vid fönsteröppningarna och vänt utåt, så att man får en halvsten som sticker ut. Det skapar en slags pilaster som går längs alla öppningar. Utifrån får man en tydlig vertikal reliefverkan och en skuggeffekt när solen rör sig över pilastrarna. Det ger också en annan upplevelse inifrån lägenheterna, då man ser teglet mer tydligt.

Han fortsätter:

- Slutligen har vi översta våningen, där den gemensamma takträdgården finns. Här har vi använt en oljad träpanel med ribbor som sticker ut från fasaden. Så man kan säga att det gemensamma konceptet rör sig runt dessa pilastrar i betong, tegel och trä. Det blir en skalförskjutning där skalan ändras och pilastrarna blir smalare och mer förfinade ju längre upp på fasaden man kommer.

Kulörer och murningsdetaljer förstärker konstrasterna

Till Varvsterrassen har vi levererat fasadteglet EW0109 Vit Marmor, ett vitt slaget fasadtegel med gråaktiga nyanser. Utöver att passa bra ihop med de ljusa, putsade fasaderna samt betongen i sockelvåningen, erbjöd fasadteglets kulör även andra fördelar.

- Vi valde Vit Marmor för att koppla till de ljusa volymerna som finns på Ribersborg. På så sätt kunde vi skapa ett klassiskt uttryck samtidigt som det kändes modernt och elegant. En annan aspekt vi gillar med Vit Marmor är att den bara är engorberad på ena sidan. Det innebär att när man vänder ut stenen får man en engorberad och en icke-engorberad sida. Genom att vända ut stenarna mot det övriga teglet kunde vi förstärka kontrasterna i teglet och skapa den skuggverkan vi önskade vid fönsteröppningarna, säger Mattias Johansson.

God dialog leder till goda resultat

Mattias Johansson är nöjd med samarbetet med Wienerberger.

- Min dialog med teamet hos Wienerberger fungerar jättebra. Jag får den sparring jag behöver och har hela tiden tillgång till rådgivning från både konstruktör och säljare. I projektet Varvsterrassen hade vi tidigt en dialog med Wienerberger, för att se hur vi kunde lösa detaljerna kring pilastrar och balkar. Vi lyckades lösa dessa tillsammans och sedan har processen flutit på smidigt.

Han avslutar:

- Jag vill även ge en stor eloge till murarna som har varit otroligt skickliga. Deras goda arbete påverkar verkligen slutresultatet och vi är mycket nöjda med hur allt har blivit.

 

Information om Brf Varvsterrassen

Projektets namn: Brf Varvsterrassen
Arkitekt: FOJAB
Produkter: EW0109 Vit Marmor
Färdigställt: 2023


 

Behöver du hjälp att välja tegelprodukter?

Då är du välkommen att kontakta våra medarbetare, som står redo att ge dig rådgivning och inspiration.
 

Besök vår visningslokal

Du är mycket välkommen att besöka vår visningslokal, där du kan gå på upptäcktsfärd bland våra produkter för fasaden. 

LESS. CO2-besparande fasadtegel för framtidens byggande.

Genom att minska materialförbrukningen med 15% och bränna med certifierad biogas har vi minskat CO2-utsläppen i produktionen med 70-90%. CO2-besparingen i produktionen av LESS täcker fas A3 i EPD:n.
 


 

Senaste artiklarna

0Resultat


 

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.


 

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.