Fasadteglet stöder byggstilen och arkitekturen i Christiansfeld

Den gamle skole, Messing

 

Ett gult fasadtegel är inte bara gult. Det vet Luplau & Poulsen Arkitekter, om några.

För uppförandet av fyra nya parhus i det Unesco-fredade Christiansfeld var det avgörande att hitta det helt rätta, gula fasadteglet som kunde matcha den historiska miljön.  

 

Christiansfeld i Sønderjylland, Danmark är en välbevarad kulturpärla med sina ikoniska, gula tegelhus, röda tak och kullerstensbelagda gator. Så välbevarad att staden 2015 togs med på UNESCO:s världsarvslista, som den sjunde platsen i Danmark.

Att renovera och bygga nytt i ett kulturminnesmärkt område ställer stora krav på arkitekturen och byggnadsmaterialen. Så var det också när Luplau & Poulsen Arkitekter skulle uppföra 29 bostäder vid Christiansfelds gamla skola. Den tidigare pojkskolan består nu av tre kulturskyddade hus som har renoverats och gjorts om till bostäder, och fyra nya parhus.

- Projektet har väckt stor uppmärksamhet och det fanns ett starkt krav på att byggprojektet skulle anpassas till staden. Vi har tittat mycket på hur resten av staden ser ut och därför var det viktigt att hitta det helt rätta, gula fasadteglet till de nya husen, förklarar Vibe Kragholm Knudsen, arkitekt hos Luplau & Poulsen Arkitekter

 

Det rätta gula fasadteglet till Christiansfeld

Valet föll på Egernsund Wienerbergers slagna tegel EW0470 Messing, som är ett varmt gult fasadtegel med en yta som överdragits med en slöja av svarta nyanser.

- Vi byggde upp en testmur, så vi kunde se fasadteglet i ett större sammanhang. Vi valde det för att fasadteglet smälter riktigt bra in i sin kontext och passar bra i både färg och yta, säger Vibe Kragholm Knudsen och fortsätter:

- Vi har lyckats med en modern tolkning av Christiansfeld, och där spelade fasadteglet en mycket viktig roll för att byggprojektet skulle bli lyckat. Det gula fasadteglet har en alldeles speciell färg, struktur och patina som passar till de gamla husen, som står precis intill de nya bostäderna. 

 

Den gamle skole, Messing
EW0470 Messing
© Egernsund Wienerberger A/S

Utveckling av fasadtegel för nybyggnadsprojekt i äldre kontext

Fasadteglet EW0470 Messing är det upplagda valet när man ska bygga nytt i en äldre kontext. Det gläder därför också Rikke Ask, arkitekt och produktutvecklare hos Egernsund Wienerberger att det gula fasadteglet används som det är tänkt.

- Vi är otroligt stolta över att leverera fasadtegel till ett byggprojekt i Christiansfeld och att se vårt fasadtegel i så fint sällskap. Vi har försökt skapa ett fasadtegel som just gör det möjligt att matcha kontexten när du bygger nytt. Messing är gjort för att passa in i redan befintliga stadssammanhang, där det alltid finns behov av att bygga gult, men där det är viktigt att färgen matchar de äldre byggnaderna. Det är riktigt bra att även arkitekterna kan se meningen med det.

Det ligger många timmars arbete och research bakom utvecklingen av den gula färgen. Det gamla, gula DSB-högkvarteret, som ligger på hörnet vid Kongens Have i Köpenhamn, har bland annat varit inspirationskälla till fasadteglet.

- Det är ett vanligt gult fasadtegel, som vi har givit en svart slöja. Den är inspirerad av det gamla, gula fasadtegel vi ser överallt. Fasadtegel som har tagit upp tidens sot och ålder. Den svarta nyansen är tänkt för att den gula färgtonen ska sänkas en aning förklarar Rikke Ask. 

Den Gamle Skole, Messing
EW0470 Messing
© Egernsund Wienerberger A/S
Den gamle skole, Messing
EW0470 Messing
© Egernsund Wienerberger A/S

När fasadteglet främjar arkitekturen

Enligt Rikke Ask är det fasadteglets förnämsta uppgift att främja arkitekturen, så att byggnaden talar sitt eget språk:

- Fasadteglet ska stötta arkitektens arbete, så att det inte är själva fasadteglet, som drar uppmärksamheten till sig, utan det totala arkitektoniska uttrycket. Det har varit viktigt för oss att göra något med den gula färgen, så att den faller in i den stadsnära kontexten och inte står och skriker.

Det är också en av orsakerna till att Luplau & Poulsen Arkitekter i samarbete med Kolding kommun, stadsarkitekten och Domea valde fasadteglet Messing.

- Det allra viktigaste är att fasadteglet inte skriker: ”Här står jag, jag är alldeles ny.” Det kan du ibland se när det byggs nytt i en stad. Det kan du inte här. Fasadteglet följer traditionerna i Christiansfeld och jag är mycket glad över resultatet, säger Vibe Kragholm Knudsen. 

 

Byggnadsstilen bevaras i Christiansfeld

Det är inte bara fasadteglets gula färg som har sysselsatt arkitekterna. Det var också viktigt att de nya parhusen fick helt rätt uttryck, som matchar arkitekturen i Christiansfeld.

- Det är en rad detaljer, som vi arkitektoniskt har haft fokus på, för att hitta helt rätt byggnadsstil. Fasadteglet går ända ner till marken, eftersom husen i staden inte har stora socklar. Ett vackert indraget murverk har skapats vid fönstren. Den ljusgrå fogen ger huset en färg som passar in i kontexten. De nya husen har också den karakteristiska taklutningen, röda vingplattor och skorsten, avslutar Vibe Kragholm Knudsen. 

 

Den gamle skole, Messing
EW0470 Messing
© Egernsund Wienerberger A/S
Den Gamle Skole, Messing
EW0470 Messing
© Egernsund Wienerberger A/S

Information om bostäder vid Christiansfelds gamla skola

Projektets namn: Boliger ved Christiansfeld Gamle Skole
Arkitekt: Luplau & Poulsen Arkitekter
Produkt: EW0470 Messing
Uppfört: November 2020

 

_______


Nyfiken på EW0470 Messing?

Dyk ner i det varmgula fasadteglet, som är det upplagda valet när du ska bygga nytt i en äldre kontext. Fasadteglet finns både som traditionellt slaget tegel och i en mer miljövänlig LESS-utgåva.

Läs mer här.

Vill du ha inspiration i din inkorg?

Ta emot vårt nyhetsbrev och låt dig inspireras av våra referenser och produkter. 

Anmäl dig här.

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.