Hållbara trähus med skärmtegel

Rebslagergården i Næstved URBAN beklædningstegl

 

Rebslagergården i Næstved  (Danmark) är ett hållbart byggprojekt som väcker uppseende för att fasaden ser annorlunda ut än vi är vana vid.

URBAN skärmtegel från Wienerberger ger nämligen byggnaden ett spännande, estetiskt och robust uttryck och faller helt naturligt in i omgivningarna.

 

 

Ett spännande och lite ovanligt bostadsbyggnadsprojekt har sett dagens ljus i Næstved. Byggnadsprojektet är ovanligt för att fasaden ser helt annorlunda ut än man är van vid i en äldre stad, som primärt består av röda tegelhus. Huset är utvändigt uppfört med URBAN skärmtegel, även kallat skärmtegel, från Wienerberger.

Rebslagergården på Østergade i Næstved uppförs på en spännande tomt framför foten av en gammal ås som skapades under istiden. Placeringen betyder att terrängen höjer sig flera meter från gatan och in till byggnaden längst bak. Den lutande marken betyder att lägenheterna på bottenvåningen i praktiken är lyfta till vad som motsvarar en våning över gatunivån. Samtidigt kommer man från andra våningen att kunna se ut över en del av stadens tak.

Skärmtegel på fasaderna

Med valet av URBAN skärmtegel från Wienerberger handlar det om en skräddarsydd lösning som stödjer arkitektens vision. URBAN skärmtegel ger byggnaden ett uttryck som både är förnyande och som smälter fint in i den äldre, kringliggande bebyggelsen, som är uppförd i traditionellt fasadtegel.

Skärmteglet URBAN tillverkas och väljs alltid i nära dialog med arkitekter, projektledare och byggherrar.

URBAN skärmtegel tillför hus, byggnad och stadsrum en materialitet och naturlighet på lerans villkor. Liksom andra naturliga byggnadsmaterial lever det i och med sin miljö och väder och ljus spelar en väsentlig roll för beklädnadsteglets vackra patinering.

 

Urban cladding tiles
Rebslagergården i Næstved URBAN beklædningstegl
Rebslagergården i Næstved URBAN beklædningstegl
URBAN Christianshavn, Nordhavn og Frederiksberg
© Egernsund Wienerberger A/S

Robust och elegant med skärmtegel

Materialet är på samma gång robust och elegant i sitt uttryck och i en tid med fokus på förnuftigt umgänge med begränsade resurser är det en idealisk produktlösning som är hållbar under lång tid.

Østergade är en av Næstveds äldsta gator, vilket också kommer till uttryck i arkitekturen, som består av en charmerande blandning av äldre och nyare arkitektur, ända från Skt. Mortens Kirke inne i centrum av staden och ut till de nyare bostadsbyggnaderna mot Farimagsvej. Här har genom tiderna funnits många olika verksamhetsområden. Ursprungligen låg här ett repslageri, som i dag har fått ge namn åt den nya Rebslagergården. Byggnadsprojektet är i överensstämmelse med kommunens önskan om att förtäta och revitalisera stadens gamla centrum, som består av många kulturskyddade hus. 

Rebslagergården i Næstved URBAN beklædningstegl
Rebslagergården i Næstved URBAN beklædningstegl

Modernt bygge med skärmtegel

Arkitektoniskt framstår Rebslagergården - med sina 17 lägenheter i varierande storlek - tydligt som en modern byggnad med rymliga, ljusa lägenheter, fönsterpartier i full höjd och med alla de bekvämligheter som följer med att flytta in i något nytt. Samtidigt smälter materialval och skala i byggprojektet fint in i stadens gamla centrum, som domineras av tegelbyggnader i upp till 3½ våningar.

Dessutom inrättas ett trevligt gemensamhetsområde med plantering och små uppehållsområden. Materialen till kvalitetsbyggnadsprojektet har valts för sin hållbarhet och snabba byggprocess.

Och när byggprojektet väl satts igång gick det anmärkningsvärt snabbt, även om bostäderna uppfördes i 2,5 våningsplan. De byggdes nämligen med CLT, som är element av kontrafanerat trä.

Världens äldsta byggnadsmaterial

URBAN skärmtegel ger nya arkitektoniska möjligheter och ett modernt, levande uttryck och finns i två varianter.

“Urbant och modernt, men samtidigt jordbundet och med en fascinerande mänsklighet. Den kombinationen ger stor individualitet och spännvidd” säger Rikke Ask, produktutvecklingschef, arkitekt mm.

Tegel hör till världens äldsta byggnadsmaterial, taktegel och mursten av bränt tegel har genom tiderna bidragit till vackert, solitt byggande som är hållbart under lång tid. URBAN skärmtegel från Wienerberger bygger vidare på denna långa historia och en stark dansk tradition av tegelproduktion, men för samtidigt med sig något nytt och innovativt.

URBAN skärmtegel är designat och utvecklat i Danmark och tillverkas på Wienerbergers tegelbruk i Laufen i Schweiz. Det är tillverkat av 100 procent ren lera och teglet bränns vid 1 010 °C.

 

Urban cladding tiles
Urban
© Egernsund Wienerberger A/S
Urban cladding tiles
Urban
© Egernsund Wienerberger A/S

Information om Rebslagergaarden

Projektetnamn: Rebslagergaarden
Arkitekt: William Tolstrup Arkitekter og Ole Folk Arkitekter
Produkt: URBAN skärmtegel (komproment.se)
Opført: 2020Skärmtegel

Skärmtegel är en lösning som ger nya arkitektoniska möjligheter med en vacker och innovativ look. Vårt systerföretag Komproment specialiserar sig på fasadbeklädnad i tegel och skiffer och du hittar deras breda sortiment av fasadsystem här.

 

Behöver du hjälp att välja tegelprodukter?

Då är du välkommen att kontakta våra medarbetare, som står redo att ge dig rådgivning och inspiration.
 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

   

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.