Den nya Hvinningdal Kirke använder ljust fasadtegel för att skapa unika upplevelser

Hvinningdal Kirke formsten mursten med kul beige tegl

 

Den nya Hvinningdal Kirke uppförs som ett landmärke i det kuperade landskapet strax utanför Silkeborg. P

rojektledare Peter Voldstedlund från Friis og Moltke Arkitekter berättar här om kyrkans unika arkitektur, som inifrån och ut framstår som en uppvisning i tegelhantverkets möjligheter.

 

Höjderna i Hvinningdal vid Silkeborg har i århundraden lagt grunden för arkitektoniska markeringar och nu är det folkkyrkans tur: Kyrkorådet håller nämligen på att få en helt ny kyrka uppförd. Den är ritad av Friis & Moltke Arkitekter och väntas kunna invigas under pingsten 2022.

Projektledare Peter Voldstedlund från Friis & Moltke berättar om det grundläggande konceptet som ligger bakom kyrkans unika arkitektur:

- Platsen ligger otroligt vackert på en kulle med fin utsikt över området, och vi har orienterat byggnaden så att den utnyttjar solens gång över himlen optimalt och samtidigt tar hänsyn till vinterförhållandena. Det finns två vinkelräta axlar ovanpå varandra, som löper öst-väst och nord-sy och gör att man från framsidan kan se igenom byggnaden i kors, medan man inifrån kyrkorummet kan se hela vägen ut över landskapet mot väster.

 

Fasadtegel som gediget material säkerställer lång hållbarhet

Kyrkoprojektet omfattar både en servicebyggnad och en kyrko- och konfirmandbyggnad med ett kyrkorum som reser sig i tre byggnadskroppar och på så sätt utgör en pendang till det traditionella klocktornet. Från start ville arkitekterna använda fasadtegel som material, eftersom det har lång hållbarhet och därmed passade in i idén om en byggnad som står fast som landmärke i generationer.

- Vi ville ha fasadtegel i en ljus färg, som varken var för vit eller för gul. Dessutom skulle det vara så enkelt som möjligt, så vi var också på jakt efter ett fasadtegel som kunde användas både ute och inne på alla byggnadens ytor, fördjupar Peter Voldstedlund.

Valet föll på EW2172 Avignon Coal, som är ett av de ljusaste fasadteglen från Wienerberger. Det är gult med vit engobering, som sedan bränns med kol. Resultatet är ett mycket ljust fasadtegel med lite mörka kolskuggor som ger ett dynamiskt och dekorativt färgspel. Totalt 200 000 stycken av det ska levereras till hela byggprojektet.

Dessutom ska totalt 10 000 specialstenar användas, bland annat på pelarna, till murkrön och vågräta band. Av dessa ska vissa stenar på grund av sprången i byggnadsnivåerna fungera både som murkrön i lägre liggande byggnadsdelar och som delar av murverksband i de högre liggande delarna.

- Det finns flera aspekter på valet av material till kyrkan. På grund av krav på akustik och belysning har vi valt tak av eklameller, medan golvet består av själva terrängdäcket i betong, som slipas till en fin yta där tillslagsstenarna tydligt framträder. Liksom fasadtegel är det gedigna material som passar för en byggnad som ska stå i hundratals år förklarar Peter Voldstedlund. 

 

Hvinningdal Kirke formsten mursten med kul beige tegl
© Peter Voldstedlund MAA, FRIIS & MOLTKE A/S
Hvinningdal Kirke formsten mursten med kul beige tegl
© Peter Voldstedlund MAA, FRIIS & MOLTKE A/S

Hela tiden nya upplevelser av ljus och landskap

- Vi har prioriterat att få massor av transparens via stora glaspartier och motivet med de uppmurade pelarna, som släpper in dagsljus och skapar rum som hela tiden öppnar för nya upplevelser av ljuset och landskapet. Det är något omedelbart tilltalande över rummen, som man inte kan låta bli att bli förälskad i fortsätter Peter Voldstedlund. 

Han får medhåll av arkitekt- och entreprenörkonsult Søren Henrichsen från Wienerberger, som från start har varit involverade i arbetet med att hitta de helt rätta tegellösningarna till kyrkan. Han har bland annat också sörjt för att skaffa tegelprover med olika fogtyper under hand.  

- Fasadteglet var det första vi bestämde och för och därefter hade vi en bra process om murverksdetaljer och specialsten. Friis & Moltke har hela vägen varit riktigt bra på att hålla kvar deras vision för byggnadsprojektet och säkerställa att allt blev som önskat, berättar han. 

 

Hvinningdal Kirke formsten mursten med kul beige tegl
© Peter Voldstedlund MAA, FRIIS & MOLTKE A/S
Hvinningdal Kirke formsten mursten med kul beige tegl
© Peter Voldstedlund MAA, FRIIS & MOLTKE A/S

En uppvisning i mönstermurverk

Medan servicebyggnaden är traditionellt uppmurad i fasadtegel från topp till botten kombinerar kyrko- och konfirmandbyggnaden uppmurning med upphängning av tegelöverliggare i konsoler. Dessutom är murverket både ute och inne fullt av hantverksmässiga detaljer, som liksom de naturliga färgvariationerna i fasadteglet skapar diskret variation med bland annat relief- och hålrumseffekter. 

- Hela projektet är en uppvisning i mönstermurverk med läckert fasadtegel och noggrant murarhantverk kombinerat med några byggtekniska lösningar som också utmanar kraven på brandsäkring och statik, berättar Peter Voldstedlund.

Det mest spännande med att bidra till en kyrkobyggnad är att det byggs så få kyrkor. Och det är en byggnadstyp som uppförs med fokus på att kunna stå i riktigt många år, så det är också ett byggnadsprojekt med fokus på kvalitet och hållbarhet hela vägen igenom.  

 

 

Information om projektet

Projektets namn: Hvinningdal Kirke
Arkitekt: Friis & Moltke
Produkt: EW2172 Avignon Coal
Färdigställt: 2021-2022

Fasadtegel - EW2172 Avignon Coal - LESS

Fasadtegel: 
EW2172 Avignon Coal

Nyfiken på EW2172 Avignon Coal?

Gå på upptäcktsfärd i ett av våra ljusaste fasadtegel, som kombinerar en gul grundfärg med vit engobering och diskreta nyanser från bränningen 

Läs mer här.

Kontaks oss

Vill du bolla idéer till ditt nästa projekt, och hitta lösningar som främjar välbefinnandet? Kontakta då oss, vi står redo med råd och vägledning.

Du hittar våra kontaktuppgifter här.

Ta del av vårt nyhetsbrev

På så sätt missar du inga spännande tips, nyheter eller projekt. Låt dig bli inspirerad och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

Anmäl dig här

Nyheter

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.