Höjderna i Hvinningdal vid Silkeborg har i århundraden lagt grunden för arkitektoniska markeringar och nu är det folkkyrkans tur: Kyrkorådet håller nämligen på att få en helt ny kyrka uppförd. Den är ritad av Friis & Moltke Arkitekter och väntas kunna invigas under pingsten 2022.
Projektledare Peter Voldstedlund från Friis & Moltke berättar om det grundläggande konceptet som ligger bakom kyrkans unika arkitektur:
- Platsen ligger otroligt vackert på en kulle med fin utsikt över området, och vi har orienterat byggnaden så att den utnyttjar solens gång över himlen optimalt och samtidigt tar hänsyn till vinterförhållandena. Det finns två vinkelräta axlar ovanpå varandra, som löper öst-väst och nord-sy och gör att man från framsidan kan se igenom byggnaden i kors, medan man inifrån kyrkorummet kan se hela vägen ut över landskapet mot väster.
Fasadtegel som gediget material säkerställer lång hållbarhet
Kyrkoprojektet omfattar både en servicebyggnad och en kyrko- och konfirmandbyggnad med ett kyrkorum som reser sig i tre byggnadskroppar och på så sätt utgör en pendang till det traditionella klocktornet. Från start ville arkitekterna använda fasadtegel som material, eftersom det har lång hållbarhet och därmed passade in i idén om en byggnad som står fast som landmärke i generationer.
- Vi ville ha fasadtegel i en ljus färg, som varken var för vit eller för gul. Dessutom skulle det vara så enkelt som möjligt, så vi var också på jakt efter ett fasadtegel som kunde användas både ute och inne på alla byggnadens ytor, fördjupar Peter Voldstedlund.
Valet föll på EW2172 Avignon Coal, som är ett av de ljusaste fasadteglen från Wienerberger. Det är gult med vit engobering, som sedan bränns med kol. Resultatet är ett mycket ljust fasadtegel med lite mörka kolskuggor som ger ett dynamiskt och dekorativt färgspel. Totalt 200 000 stycken av det ska levereras till hela byggprojektet.
Dessutom ska totalt 10 000 specialstenar användas, bland annat på pelarna, till murkrön och vågräta band. Av dessa ska vissa stenar på grund av sprången i byggnadsnivåerna fungera både som murkrön i lägre liggande byggnadsdelar och som delar av murverksband i de högre liggande delarna.
- Det finns flera aspekter på valet av material till kyrkan. På grund av krav på akustik och belysning har vi valt tak av eklameller, medan golvet består av själva terrängdäcket i betong, som slipas till en fin yta där tillslagsstenarna tydligt framträder. Liksom fasadtegel är det gedigna material som passar för en byggnad som ska stå i hundratals år förklarar Peter Voldstedlund.