Keramiskt taktegel är fortfarande lika populärt

Taktegel - Datura Naturrød - Oluf Bagers Plads, DanmarkTaket, oavsett hur det ser ut, är en helt avgörande del av bygget och därför en mycket viktig investering som ska hålla länge - helst i flera generationer. 

Taktegel av keramik är en klassiker på marknaden sedan flera hundra år tillbaka och dess autentiska karaktär och hållbara kvaliteter gör att det är lika populärt idag. Keramiskt taktegel finns i olika former och utföranden – det kan Wienerberger vittna om med vårt breda sortiment och portefölj av taktegel.

 

Wienerberger har under sin långa tegeltradition utvecklat ett varierat utbud av keramiskt taktegel med olika tekniska egenskaper och estetiska uttryck. Tillsammans med Wienerbergers produktchef Per Ivar Ødegaard hälsar vi dig välkommen till en värld av keramiskt taktegel där vi undersöker dess egenskaper, ytor och uttryck. Ødegaards främsta rekommendation är att kunderna ska välja taktegel med både huvudet och hjärtat.

Det traditionella naturröda takteglet

Ett taktegel är inte bara ett taktegel, och Wienerberger har många olika modeller som erbjuder ett hav av möjligheter – både glaserade, oglaserade och engoberade. Takteglet kan också vara enkupigt eller tvåkupigt, falsat eller ofalsat. Även takteglets format och storlek varierar. Men Ødegaard ser ändå en tydlig trend när det gäller valet av taktegel: 

- Vi ser att efterfrågan på oglaserade naturröda och engoberade färger är fortsatt hög och ökar, eftersom det är klassiska och trygga val när taket ska hålla i lång tid framåt. Den äkta naturröda tegelfärgen håller i generationer och utvecklar med tiden en vacker patina som är karaktäristisk för gamla tegeltak. Den varma tegelfärgen passar också fint i historiska miljöer, där ett traditionellt och naturligt uttryck är eftertraktat. Vi ser att detta är en trend som har kommit tillbaka, särskilt vid renovering och omläggning av gamla tak. 

Han fortsätter: 

- Vi kan leverera alla våra taktegel i naturrött, med olika egenskaper och i olika format. Det gör att det klassiskt naturröda takteglet kan anpassas till takets storlek, behov och budget. Med tiden kommer det oglaserade takteglet också att påverkas av omgivningen och få en naturlig patina.

   

   

Holländskt glaserat taktegel

Till skillnad från det oglaserade takteglet har glaserat taktegel ett mer exklusivt uttryck och lite andra egenskaper. Det glaserade takteglet kommer ursprungligen från Holland, där glasering av keramik är en lång tradition. Det holländska glaserade takteglet är därmed en mer än hundraårig tradition i Sverige, och berikar hus och byggnader med sin speciella karaktär. 

- Glasering är en process där ett skikt med glaspartiklar smälts in i tegelpannornas yta under bränningen, vid en temperatur på ca 1050 °C, för att få keramisk vidhäftning. Ytan blir på så sätt tät och porfri så att föroreningar från omgivningen sköljs bort av regn, slask och snö under årstiderna. Ett glaserat tak håller sig därför rent och bevarar samma uttryck under flera årtionden, berättar Ødegaard, och tillägger: 

- Vi ser att glaserat taktegel, utanför villamarknaden, ofta används på offentliga byggnader, kyrkobyggnader och flerbostadshus med stora tak. Där fungerar glaserat taktegel utmärkt eftersom produkten har mycket lång livslängd och behåller sin färg och keramiska kvalitet, som tål sur nederbörd och UV-strålning utan att blekna eller vittra. Vårt taktegel levereras med 30 års produktgaranti. Det säger en hel del om produktens kvalitet och egenskaper.   

Glaserat taktegel får naturligtvis ett ganska framträdande uttryck på taket, med sin blanka yta. Och det passar inte in överallt. För kunder som önskar ett mer nedtonat uttryck och samtidigt vill ha den eftertraktade glaserade kvaliteten har Ødegaard ett bra alternativ:   

- För ett mer dämpat uttryck kan vi erbjuda taktegel med mattglaserat utförande. Vi har till exempel taktegelsmodellen VHV Vario med både mattsvart glasering och matt skifferglasering, som båda har en sidenmatt yta med exakt samma tekniska egenskaper som blanka glasyrer. VHV Vario är vår mest sålda modell genom tiderna och kan kallas en klassiker med mer än 70 år på marknaden.

    

    

Taktegel med autentiskt 1800-talsuttryck

För nybyggnads- och renoveringsprojekt är det vanligt att använda falsat taktegel med storformat. På gamla historiska byggnader som ska behålla takets ursprungliga och autentiska uttryck är det däremot vanligare att använda ofalsat taktegel med mindre format. 

- Ofalsade tegeltakpannor motsvarar de gamla handgjorda tegeltakpannorna från 1800-talet, eller tidigare. Vår modell 451 är en ofalsad takpanna med äkta autentiskt 1800-talsuttryck. Modellen har varit i ständig produktion sedan 1883 och grundutförandet har vi behållit oförändrat ända sedan starten. 

Modell 451 är därför utmärkt för olika upprustnings- och renoveringsprojekt för gamla tak.

P451

Victorian

Han avslutar: 

- Vi levererar äkta tegeltakpannor som kan uppfylla kraven för de flesta byggnadsarkitekturer och stilarter. Keramiskt taktegel är ett klokt val och en investering som håller i flera generationer. Vi hjälper gärna våra kunder att välja en lämplig keramisk produkt som garanterar god kvalitet. Men det viktigaste är ändå att följa sitt hjärta när man väljer färg och modell eftersom taket antagligen inte kommer att bytas under de närmsta 100 åren.


 

Keramiskt taktegel med olika uttryck

Är du intresserad av glaserat, oglaserat eller engoberat taktegel?

 

Få inspiration här

Fasadtegel till nybyggnation?

Behöver du en diskussionspartner när det gäller fasadtegel för nybyggnad och andra projekt med särskilda krav på färgspel och estetik?

Kontakta vår försäljningsavdelning här

Ta del av vårt nyhetsbrev

På så sätt missar du inga spännande tips, nyheter eller projekt. Låt dig bli inspirerad och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Anmäl dig här


 

Senaste artiklarna

0Resultat


 

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.