Koppar-fasadtegel får nybygge att passa in i historiskt kvarter

Fasadtegel renovering Falkoner Alle EW0466 Koppar

 

På Falkoner Allé i Danmark bygger en toppmodern byggnad en bro mellan gammalt och nytt. Det beror främst på att byggnadens fasadtegel är utformat för att passa gatans äldre fastigheter.

Hur får man en toppmodern bostadsfastighet att passa in i ett historiskt kvarter? Det var uppgiften som arkitekterna från Mangor & Nagel satte sig ner för att lösa, när de gick igång med designprocessen för det speciella bygget.

Nominerad till Brick Award 2022.

Byggnaden, bestående av 14 bostäder för flyktingar, skulle byggas på den historiska gatan Falkoner Allé i Köpenhamn, Danmark. Gatan är känd för sina klassiska bostadsfastigheter från förra sekelskiftet, och kravet på den nya byggnaden var att den skulle vara trogen den historiska atmosfären. Det krävde extra försiktighet i design och materialval, när nytt skulle möta gammalt.

Gamla hantverkartraditioner återspeglas i murverket

Idag står byggnaden färdig, och arkitekturgranskare i Danmark har gett fastighetsbyggnaden ros för sättet som den bygger en bro mellan nytt och gammalt.

Det är framför allt fasaden som framhävs, med sitt klassiskt röda fasadtegel och dekorativa reliefer, som matchar socklarna i de äldre fastigheterna i området. Mellan första och andra våningen kompletteras mönstret elegant, med ett band av vertikalt vända plattor. Även detaljerna längst fönstren är noga uttänkta. Här löper en smal, vertikal linje med halva, framhävda tegelstenar – som bildar ett vackert mönster.

De dekorativa detaljerna är inspirerade av tidigare hantverkartraditioner och byggnadsvanor, vilket hjälper till att se till att byggnaden passar in i området. Det säger Emilie Fenhann, arkitekt på Mangor & Nagel.

- På Mangor & Nagel arbetar vi utifrån det danska hantverkets goda hantverkstraditioner. Det säkerställer en värdefull och långvarig arkitektur där nybyggda byggnader är kärleksfullt anpassade till omgivningen.

  

Fasadtegel och fogar ger byggnaden patina

Det är inte bara murverkets fina detaljer som får byggnaden att passa in i omgivningen. Tegelstenen EW0466 Koppar är utformad för att matcha tegelfasaderna på äldre fastigheter. Och det måste man säga, att den i synnerhet matchar fasadteglet på kyrkan De Døves Kirke, som har legat på grannområdet sedan 1904.

EW0466 Kobber (Koppar)

Ett rött slaget fasadtegel med en yta nyanserad av en svart slöja. Kobber är inspirerat av våra städers äldre byggnader i rött klassiskt fasadtegel, som med tiden har påverkats av sot och ålder, därför är Kobber det upplagda valet när man ska bygga nytt i en äldre kontext.

Enligt alla inblandade var det avgörande att fasadteglet liknade kyrkans. Men det var en utmaning, då kyrkan har stått där i över 100 år och har färgats av vind, väder och smog.

Valet föll därför på den nyutvecklade tegelstenen EW0466 Koppar.

   


 

"Medan den skarpa och asymmetriska formen på byggnadens ena sida ser ut som ett nybygge, låter tegelstenens noggrant utvalda, rödbrända och skiftande nyans, samt mönstrets murverk, byggnaden glida nästan obemärkt in i förlängningen av både angränsande byggnader på ena sidan och De Døves Kirke på den andra. Byggnaden är ett bra exempel på en byggnad som passar omgivningen men som har en modern twist för att inte dölja att den är ny."

Emilie Fenhann
Arkitekt på Mangor & Nagel

   

Tegelstenen kännetecknas av sin djupröda färg och den mörka ytan, skapad av naturliga färgpigment. Kopparstenen utvecklades ursprungligen för renoveringsprojekt som ska passa in i äldre byggnader.

- Ingen av tegelstenarna är lika. Den brända, röda färgen ger dem en touch av patina, så att de ser ut som kyrkans hundra år gamla tegelstenar, säger Filip Davidsson, försäljningschef för Wienerberger Sverige.

För murverket har man valt en speciell mörk fog som hjälper till att ge hela byggnaden ett vackert spår av åldrande och slitage.

Byggnadens form passar omgivningen

Hänsynen som tagits till omgivningen är även tydlig i byggnadens form. Mot gatan är byggnaden sex våningar hög, och följer därmed formen hos de andra fastigheterna. Men mot gården lutar taket hela vägen ner till andra våningen. Det gör den då det ligger en gammal enplansvilla där, Falkonergården, som idag har omvandlats till ett daghem. Filip Davidsson berättar:

- Det skulle vara alltför bombastiskt om höjdskillnaden mellan den nya byggnaden och Falkonergården var fem våningar. Med ett sluttande tak utjämnas skillnaden och övergången är harmonisk.

Emilie Fenhann instämmer i den bedömningen, och för henne är byggnaden ett klassiskt exempel på en "Mangor & Nagel-byggnad". Hon avslutar:

- Medan den skarpa och asymmetriska formen på byggnadens ena sida ser ut som ett nybygge, låter tegelstenens noggrant utvalda, rödbrända och skiftande nyans, samt mönstrets murverk, byggnaden glida nästan obemärkt in i förlängningen av både angränsande byggnader på ena sidan och De Døves Kirke på den andra. Byggnaden är ett bra exempel på en byggnad som passar omgivningen men som har en modern twist för att inte dölja att den är ny.

   

Information om Falkoner Allé

Projektets namn: Falkoner Allé 118
Arkitekt: Mangor & Nagel A/S
Produkt: EW0466 Koppar
Oppført: 2019
Award: Nominerad till Brick Award 2022

 

 



Prova våra visualiseringsverktyg

Experimentera med fasadteglets olika förband och fogfärger. Du kan också blanda de olika fasadteglen.




 

Behöver du hjälp att välja tegelprodukter?

Då är du välkommen att kontakta våra medarbetare, som står redo att ge dig rådgivning och inspiration.




 

Besök vår visningslokal

Du är mycket välkommen att besöka vår visningslokal, där du kan gå på upptäcktsfärd bland våra produkter för fasaden.



 

   

   

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.