Hälsa vår nya konstruktionschef Malin Tufvesson välkommen

Malin Tufvesson, Konstruktionschef | Wienerberger AB

 

Vi har fått ett nytt tillskott i vår konstruktionsavdelning. Malin Tufvesson började som konstruktionschef hos Wienerberger den 1 september och har med sig flera års erfarenhet som konstruktör, ett stort intresse för byggnader och en förkärlek för tegel.

 

Det händer mycket hos oss just nu. Bland annat har vi fått en ny konstruktionschef i form av Malin Tufvesson. Malin pluggade till byggingenjör på Malmö universitet för 12 år sedan och började sedan arbeta hos en tegelleverantör som den första personen i deras teknikavdelning. Under karriären har hon även arbetat som konstruktör inom samhällsbyggnation där hon jobbade mycket med kulturbyggnader, kyrkor och äldre byggnader. 

Nu har hon landat tjänsten som konstruktionschef hos oss, där hon kommer att vara med och hjälpa kunder med tegelprojekteringar.

- Min roll handlar om att ansvara för att hålla ihop avdelningen och se till att projekten rullar på så att vi kan hjälpa säljarna och kunderna med den tekniska biten och se till att helheten är realistisk. Vi är där för att få arkitektens vision att komma till liv och bli verklig.

     

"Sen tycker jag att det är kul att jobba med tegel eftersom det bara blir vackrare med åren, det är en produkt som håller över generationer. Se bara på de gamla byggnaderna, hur vackra de är fortfarande. Det är verkligen ett rent och hållbart naturmaterial och det kräver minimalt med underhåll."

Malin Tufvesson
Konstruktionschef

     

Ett intresse för byggnader och tegel

Redan som barn väcktes Malin Tufvessons intresse för byggnader. Dels för att hon alltid tyckt att det var spännande, dels tack vare hennes familj. Malin berättar:

- Byggnader har alltid lockat mig. Jag har en farfar som var murarmästare, en bror som är murare och en mormor och morfar som jobbat på Skanska. Så det ligger väl lite i släkten. Men jag valde att gå in i branschen eftersom det finns så många delar man kan jobba med. Direkt efter skolan hamnade jag i tegelvärlden, sen har det varit som en röd tråd genom mina anställningar och jag har aldrig slutat fascineras av materialet. 

Hon fortsätter:

- Det som jag gillar mest med mitt yrke är att det är utmanande. Alla projekt är unika och det är nya utmaningar med alla projekt. Man känner sig aldrig fullärd och det är utvecklande. Som konstruktör stöttar vi arkitekten, konstruktören och entreprenören med smarta lösningar eller frågor som de stöter på i projekteringsstadiet. Vi tar fram produkter som formar helheten, inte bara tegelstenen. Utan även infästningsprodukter, konsoler, armering och annat.

LESS kampagnebilleder

Förespråkare för tegel

Något som Malin Tufvesson uppskattar med sitt jobb som konstruktör i tegelbranschen är att ha en fin produkt att jobba med, med allt vad det innebär, och att man förespråkar just denna produkt. Hon berättar:

- Det är roligt att jobba med en typ av produkt, men som egentligen är väldigt mångsidig och varierad. Tegel är ett speciellt material med speciella förutsättningar. Det är inte bara något man skruvar upp utan det kräver en hel del, konstruktionsmässigt. Sen tycker jag att det är kul att jobba med tegel eftersom det bara blir vackrare med åren, det är en produkt som håller över generationer. Se bara på de gamla byggnaderna, hur vackra de är fortfarande. Det är verkligen ett rent och hållbart naturmaterial och det kräver minimalt med underhåll. 

Men det finns också utmaningar med tegel, särskilt i moderna byggen. Malin Tufvesson förklarar:

- Tegel är en produkt som tilltalar många. Men i nya projekt finns det ibland utmaningar med att få murverket att fungera som ett murverk. Dagens planlösningar och filosofi krockar ibland med murverkets fysiska egenskaper, det är i grund och botten ett homogent och tungt material som historiskt sett fört laster ner till grunden men som idag mer fungerar som en beklädnad där man vill bjuda in samhället och släppa in ljuset på bottenplan i form av stora fönsterpartier i butiksytor, utställningsytor och entréer med mera. Vi hjälper till med att lösa utmaningarna för att få ihop en fasad som matchar arkitektens vision.

En konstruktionsavdelning med bara kvinnor

På Wienerberger har vi nu bara kvinnor i vår konstruktionsavdelning, vilket är unikt i en mansdominerad bransch. Malin Tufvesson berättar att det nuförtiden är fler kvinnor i yrket och att det inte är lika dominerande längre. Men det behövs fler. Hon fortsätter:

- Det är unikt att vi bara är kvinnor här i avdelningen. Jag tror att det är för att tegel är ett material som inte bara är praktiskt, utan syns och har något arkitektoniskt över det. Även om man ser fler kvinnor i yrket i dag, är det fortfarande positivt att vi blir fler så att det blir en bra balans. Jag tror att det är bra med blandade arbetsplatser, där man har olika perspektiv och olika erfarenheter. Tillsammans kan man hjälpa kunden på ett bättre sätt.

Det handlar om helheten

När hon får frågan om sin favorittegelsten, blir Malin tyst och tänker. Sedan svarar hon:

- Jag gillar många stenar, men det är helheten som skapar fasaden. Det inkluderar allt runtom, så som fönster, murbruk, förband och utsmyckningar. En tegelsten kan absolut vara vacker, men det handlar om hur man använder den, hur den är inritad och tänkt in i sin helhet. Det går att göra väldigt mycket med tegel och det finns många häftiga kombinationer, beroende på vad som händer runtomkring. Och det är just den variationen jag gillar.


 

Besök vårt showroom

Om du är intresserad av att veta mer om våra fasadtegel, skärmtegel eller helt enkelt vill experimentera med fogfärger och strukturer så är du varmt välkommen att besöka vårt showroom i Stockholm, Göteborg eller Malmö.
 

Klicka här för mer information

Upptäck vårt sortiment

Oavsett om du letar efter ett skärmtegel eller är nyfiken på våra fasadtegel så har vi tegelsorten för ditt nästa projekt. Klicka dig runt och samla inspiration.


 

Du hittar vårt sortiment här

Vårt hållbarhetsarbete

Våra produkter och system kan bidra till bra resultat vid miljöcertifiering av byggnader. Vi har dessutom lanserat ett dokumentationspaket som gör det enklare för arkitekter att samla all relevant produktdokumentation som ska användas i samband med en Miljöbyggnadscertifiering.

Upptäck det här


 

Malin Tufvesson tar plats som ny konstruktionschef hos Wienerberger

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.