Nytt fasadtegel vid Sct. Hans möter byggnadsstil från 1800-talet

Brick: EW0491 Magma | Sct. Hans Hospital, Roskilde

 

Stora krafter har lagts ned på valet av och arbetet med det gula fasadteglet Magma, som nu pryder den 25 000 kvadratmeter stora utbyggnaden av Retspsykiatri Sct. Hans i Roskilde i Danmark. Det nya fasadteglet skulle nämligen passa till den kulturskyddade arkitekturen som går tillbaka till 1800-talet.

 

Roskildes nya Retspsykiatri Sct. Hans har just blivit utbyggd, i och med uppförandet av 126 sovsalar, fördelade på fyra sängenheter. De nya rättspsykiatriska byggnaderna med sin helande arkitektur rymmer en mycket speciell och unik stämning med fokus på ljus, luft och natur, och det det finns redan själ, höga träd och fin, kulturskyddad arkitektur alldeles intill.

Avkodning av befintliga murverk

Det var därför också helt avgörande att de nybyggda sängenheterna vid Sct. Hans skulle passa in i de befintliga omgivningarna.

Det var mycket viktigt i detta projekt att det nya skulle tala till det gamla. Sct. Hans är byggt på 1800-talet, och därför var det viktigt att avkoda det befintliga murverket och dess kännetecken, så vi kunde föra det vidare i de nya byggnaderna efter bästa förmåga.

Samarbete om att hitta det rätta, gula fasadteglet

Det karakteristiska gula fasadteglet har prytt Sct. Hans-området i Roskilde, som har varit psykiatriskt sjukhus i över 200 år. Därför har området också dikterat färgvalet.

Samarbetet med KHR Architecture om att hitta den helt rätta gula färgen började på tegelverket och slutade med att bli en studie i gult murverk.

Vi var osäkra på om vårt fasadtegel Magma skulle sakna spel, och därför la vi fram de olika tegeltyperna och blandade Magma med allt från Grafit till Höst med kol, säger Janus Steenberg och fortsätter:

Vi skulle både träffa den gula färgen, det riktiga murbruket och det totala uttrycket från Sct. Hans, och därför gjorde vi olika provtavlor för att se hur de olika färgerna och kombinationerna tog sig ut i verkligheten.

   

EW0491 Magma

Magma är ett fasadtegel som med sitt kontrastrika livliga färgspel mot en varmgul botten matchar såväl det moderna byggprojektet som renoveringar och påbyggnader på befintliga byggnader.

   

Kolbränt gult fasadtegel ger äldre utseende

Allt eftersom de blandade typerna av fasadtegel kom upp på den stora plattan blev det tydligt för arkitekterna att det var för många färger i spel. Resultatet blev därför det rena EW0491 Magma, som är gult med kolpåbränningar. Magma är ett fasadtegel som med sitt kontrastrika livliga färgspel mot en varmgul botten matchar såväl det moderna byggprojektet som renoveringar och påbyggnader på befintliga byggnader.

Magma fasadtegel passar otroligt bra till Sct. Hans, där ett befintligt område ska vidareutvecklas. Det gula fasadteglet patinerar avsevärt mer över tid, och det kolbrända ger det nya fasadteglet ett äldre utseende. Med patineringen kommer Magma på de nyuppförda bostäderna med tiden att likna det ursprungliga fasadteglet vid Sct. Hans.

Även om det just nu är det röda fasadteglet som är trenden i byggnadsbranschen, används klassiskt kolbränt riktigt mycket just nu. Det har något naturligt över sig - precis som det gula fasadteglet Magma.

650 000 fasadtegel i kryssförband

Till projektet vid Sct. Hans har använts 650 000 fasadtegelstenar. Som jämförelse kan en murare i genomsnitt lägga 650 fasadtegelstenar om dagen.

Det har varit ett enormt arbete att lägga fasadteglet. De ursprungliga byggnaderna är dessutom uppförda i kryssförband, och det har vi naturligtvis också vidarefört till nya byggnader. Kryssförband kräver många klipp på byggplatsen och resultatet har blivit superfint.

    

Information om Sct. Hans

Projektets namn: Retspsykiatri Sct. Hans i Roskilde
Arkitekt: KHR Arkitekter
Produkt: EW0491 Magma
Uppfört: maj 2021Dyk ner i vårt utbud av fasadtegel

Wienerberger har ett brett utbud av fasadtegel med olika ytstrukturer och många olika färger.
 

Besök vår visningslokal

Du är mycket välkommen att besöka vår visningslokal, där du kan gå på upptäcktsfärd bland våra produkter för fasaden. 

   

Senaste artiklarna

0Resultat

   

Campaign handmade bricks

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.

   

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.