Fasadtegel förenar gammalt och nytt på Rödabergsskolan

Fasadtegel: EW0409 Valume | Rödabergsskolan, Sverige

 

I Stockholm hittar man Hagastaden, innerstadsdelen där Stockholm och Solna möts. Här ligger Rödabergsskolan, en F-9-skola placerad på ett berg med blick ut mot Solna. Eftersom Hagastaden växer, har även behovet av skolplatser vuxit. Därför valde man att renovera och modernisera den existerande skolbyggnaden, samt lägga till två ytterligare byggnader till vilka vi har levererat fasadtegel som matchar den omgivande miljön.

 

Rödabergsskolan, som först kallades Vasastadens kommunala flickskola, uppfördes 1953 efter ritningar av arkitekt Paul Hedqvist. Idén bakom arkitekturen var att tillvarata det exponerade höga läget och bygga en fasadtegelklädd skola i tre plan där lärosalar och ämnesrum grupperar sig kring en ljushall. 

Eftersom området växer och fler skolplatser på Norrmalm behövs, bestämde man sig för att bygga ut Rödabergsskolan. I dag rymmer skolan 1040 elever, mot tidigare 640. Utöver en modernisering av den gamla skolbyggnaden, ritade arkitekterna på Tengbom även två nya byggnader som ligger länkade runt innergården och inkluderar såväl klassrum som bibliotek, idrottshall, slöjdsal och andra gemensamma ytor. Länkbyggnaderna har man klätt med ett rött fasadtegel från Wienerberger, som matchar omgivningen och signalerar både tålighet och långsiktighet.

Fasadtegel – ett roligt och bra material att jobba med

Det finns mycket att tänka på när man bygger vid ett äldre hus. Dels vill man att det nya ska smälta in i miljön, dels vill man skapa en egen och unik karaktär. Vid Rödabergsskolan har man lyckats med detta genom att välja material som känns genuina och som erbjuder både praktiska och estetiska fördelar. Karolina Lorentzi, arkitekt hos Tengbom, berättar:

- Att jobba med tegel är roligt och spännande. Det är ett jättebra fasadmaterial som känns på riktigt, vilket blir särskilt viktigt när man bygger så tätt inpå äldre hus. Vi vill respektera den omgivande byggnationen samtidigt som vi också vill sätta vår egen prägel på det nya.

Hon fortsätter:

- Dessutom är fasadtegel bra utifrån ett praktiskt perspektiv. SISAB som bygger och förvaltar alla skolor i Stockholm, är en långsiktig fastighetsägare. De jobbar bara med material som har lång beständighet. De vill bygga riktiga hus, med riktiga material. Fasadtegel åldras också med värdighet och tål både tiden och yttre påverkan väldigt bra.

Rött fasadtegel binder samman gammalt och nytt

Den existerande skolbyggnaden har fasader av rött fasadtegel. För att matcha den befintliga skolan och behålla samma materialkänsla valde Tengbom i samarbete med stadsbyggnadskontoret vårt röda fasadtegel EW0409 Valmue. Detta fasadtegel. är ett rött slaget fasadtegel med tydliga bruna och mörka nyanser och har mycket karaktär tack vare dess distinkta brännmärken från ugnsvärmen.

- När vi tog fram material och kulörer till fasaderna samarbetade vi med stadsbyggnadskontoret. Vi ville ha samma materialkänsla runt den parken som skolgården består av, och som även matchar både Paul Hedqvists byggnad och det gamla tegelhuset mittemot skolbyggnaden. De nya byggnaderna skulle eka i samma karaktär. Vi är jättenöjda med resultatet och Wienerbergers fasadtegel, förklarar Karolina Lorentzi.

Det är dock inte bara fasadteglet som länkar de nya och gamla byggnaderna. Karolina Lorentzi berättar:

- Förutom att fasaden är i tegel har varje klassrum fått ett burspråk. Så varje klassrum har ett litet inglasat krypin som bryter tegelfasaden. Paul Hedqvist, som ritade det gamla skolhuset, valde att sätta ett franskt fönster i varje klassrum. Det var dock där läraren skulle sitta, med podium och kateder. Burspråken i de nya byggnaderna är istället till för eleverna, men skickar ändå en blinkning till Hedqvists ursprungliga utformning.

En trygg skolmiljö – både ute och inne

Visionen för den nya skolmiljön var att skapa en lugn insida som kontrast mot stadens tuffa utsida och ta vara på det mäktiga läget på höjden. Därför har man byggt husen som en krans, som skyddar en stor innergård. Innergården ska vara inbjudande under raster och fritidsaktiviteter men även stoltsera som park för boende i närområdet och för de personer som ska besöka den nya idrottshallen. Karolina Lorentzi berättar:

- S:t Eriksgatan som ligger precis intill skolområdet är hårt trafikerad. För att skapa en så stor och lugn skolgård på insidan som möjligt ligger fasaden på den sista delen av kransen ända ut mot trottoaren. Det ger både trygghet och rymd. Interiört har vi haft som mål att skapa trygga ytor och lugna miljöer med bra överblick.

Hon fortsätter:

- Men en av de stora fördelarna med den nya skolbyggnationen är idrottshallen – ett fantastiskt rum med en helglasad långsida, som blir ett slags öga som möter utsidan och blickar mot norr. Hallen påminner om bildsalen på översta våningen i den befintliga skolbyggnaden, som har ett stort och fint panoramafönster som släpper in ljuset. Resultatet blev toppen och det har varit ett väldigt roligt projekt att vara en del av. 

Bygget av nya Rödabergsskolan startade under sommaren 2019 och har gått igenom olika etapper under åren, men hela projektet inklusive såväl nybyggnation som renovation planeras stå färdigt till vårterminen 2023.

 

Information om Rödabergsskolan

Projektets namn: Rödabergsskolan 
Arkitekt: Tengbom 
Produkter: EW0409 Valmue 
Färdigställt: 2023


 

Upptäck vårt sortiment

Oavsett om du letar efter ett skärmtegel eller är nyfiken på våra fasadtegel så har vi tegelsorten för ditt nästa projekt. Klicka dig runt och samla inspiration.
 

Du hittar vårt sortiment här

Ta del av vårt nyhetsbrev

På så sätt missar du inga spännande tips, nyheter eller projekt. Låt dig bli inspirerad och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

Rådgivning och inspiration

Fasadtegel är ett perfekt val av fasadmaterial till skolor och inlärningsmiljöer. Detta tack vare materialets hållbarhet, estetik och robusthet. Sitter du med ett skolprojekt och vill ha tips och råd? Kontakta oss!

Du hittar våra kontaktuppgifter här


 

Senaste artiklarna

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.