Sjukhusområde blir bostadsområde – men det klassiska fasadteglet består

Fasadtegel - EW2260 Red Coal - Lillhagsparken Unit A1, Sverige

 

På Hisingen i Göteborg håller ett nytt bostadsområde på att växa fram. Lillhagsparken – som ofta förknippas med det tidigare mentalsjukhuset – omvandlas nu till en plats där befintliga byggnader ska samspela med nybyggnationer.

Just nu bygger Tornet AB 288 helt nya hyresrättsbostäder uppdelade på 6 huskroppar, där två lamellhus på 7 våningar har rustats med klassiskt rött fasadtegel från Wienerberger för att smälta in i omgivningen.

Totalt kommer cirka 1000 lägenheter att byggas på det tidigare sjukhusområdet Lillhagsparken, och hittills har cirka 200 byggts. Just nu håller Tornet Bostadsproduktion AB på att uppföra det som kommer att kallas för Hökälla Säteri. Denna del består av sex hus – fyra punkthus med 6–10 våningar i prefabricerad betong och två lamellhus på 7 våningar.

Alla områdets befintliga tegelbyggnader från 30-talet kommer att bevaras och därför var det viktigt att även de nya byggnaderna skulle smälta in i den omgivande miljön. Därför valde Tornet, tillsammans med SWECO Architects, att pryda de två lamellhusen med fasadtegel från Wienerberger – i ungefär samma klassiska röda färg som sjukhusets gamla byggnader.

 

Fasadtegel som smälter in

Lillhagsparken ligger i Göteborg, med goda bussförbindelser och cirka 20 minuter med cykel in till centrum. Samtidigt befinner man sig nästan ute på landsbygden. Hisingen, som är Sveriges femte största ö, har mycket att erbjuda – och det har även bostadsområdet Lillhagsparken.

Då de befintliga tegelbyggnaderna skulle bevaras på området, var det viktigt att även de nya byggnaderna skulle smälta in. Därför valde man fasadtegel från Wienerberger till de två 7-våningslamellhusen – i färgen EW2260 Red Coal. Olle Lundgren, projektchef på Tornet, berättar:

- Tillsammans med SWECO kom vi fram till att den här stenen fungerade bra ihop med befintliga byggnader. Fasadteglet från Wienerberger hjälper lamellhusen att smälta in i den ursprungliga miljön, vilket var viktigt då dessa hus ligger centralt i området och hänger ihop med övrig bebyggelse.

Han fortsätter:

- Vi på Tornet bygger väldigt gärna i tegel. Det är inte alltid vi gör det, men vi gör det mycket gärna. Fasadtegel är ett långsiktigt bra material, det är vackert och i princip underhållsfritt. Dessutom har det en väldigt lång livslängd och åldras på ett mycket värdigt sätt. 

 

Fasadtegel - EW2260 Red Coal - Lillhagsparken Unit A1, Sverige
© Wienerberger AB

Parkmiljö med bevarade tegelbyggnader

Precis som namnet antyder innehar Lillhagsparken en parkmiljö, som tidigare varit en del av sjukhusområdet. Både de gamla sjukhusbyggnaderna och den befintliga parkmiljön ägs fortfarande av Göteborgs stad, och för alla exploatörer som ska bygga bostäder i området stod det klart att både parken och byggnaderna skulle kvarstå. Olle Lundgren berättar:

- Göteborgs stad var tydliga med att parken och de gamla tegelbyggnaderna skulle fortsätta att vara en del av området. Därför byggs de nya bostäderna antingen på parkeringsytor eller där det stått enkla, nyare paviljongsbyggnader som nu har rivits. På så sätt har det gamla och det nya kunnat smälta samman på ett bra sätt.

Detaljplanen för Lillhagsparken påbörjades för cirka 10 år sedan, där visionen var ett livligt och inspirerande område med både bostäder och verksamheter. Hökälla Säteri började byggas i oktober 2020, första inflyttning till punkthusen sker sommaren 2022 och till våren/sommaren 2023 för lamellhusen.

 

 

Rött fasadtegel – en klassiker som gör comeback

Vi ser mer och mer hur det röda fasadteglet kommer tillbaka in i våra moderna städer. Nybyggda projekt vill inte alltid sticka ut, och med ett rött fasadtegel finns alla möjligheter för att smälta in vackert i stadsbildens befintliga arkitektur.

Filip Davidsson, försäljningschef på Wienerberger, förklarar:

- Rött fasadtegel har för många människor en känsla av äkthet, styrka och nostalgi. Vi associerar det med de klassiska byggnaderna i svensk arkitektur och det tar oss tillbaka till rötterna. På Wienerberger ser vi att rött fasadtegel verkligen har gjort en comeback och efterfrågan har gått kraftigt uppåt under den senaste tiden.

Han fortsätter:

- Det kan handla om att använda rött tegel för att få en byggnad att smälta in i ett äldre område, så som i fallet med Hökälla Säteri. Det kan även vara ett bra arkitektoniskt knep att använda för att få en byggnad att sticka ut bland de mer moderna bebyggelserna. Men oavsett vad målet är så fungerar rött fasadtegel. Det är tidlöst och gör att nytt och gammalt kan gå hand i hand.

 

 

Information om Hökälla Säteri

Projektets namn: Hökälla Säteri
Arkitekt: SWECO Architects / Studio Ekberg
Produkt: EW2260 Red Coal
Färdigställt: 2022/2023

 

_______


Upptäck våra fasadtegel

Går du i tankarna att välja fasadtegel till ditt nästa projekt? Upptäck vårt sortiment av fasadtegel och alla dess möjligheter. 

Se vår samling av fasadtegel hår.

Kontaks oss

Vill du bolla idéer till ditt nästa projekt, och hitta lösningar som främjar välbefinnandet? Kontakta då oss, vi står redo med råd och vägledning.

Du hittar våra kontaktuppgifter här.

Ta del av vårt nyhetsbrev

På så sätt missar du inga spännande tips, nyheter eller projekt. Låt dig bli inspirerad och anmäl dig till vårt nyhetsbrev här

Anmäl dig här

0Resultat

Visualisering

Generera textur/BIM här

Downloads

Välj och download här.

Produkter

En värld av tegelprodukter inom fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel.